Cara Kira dan Bayar Zakat Selangor Fidyah Online

Posted on

Dalam dunia zakat ni, ada satu perkara yang penting untuk Anda tahu, iaitu Zakat Fidyah.

Mesti ada yang terdengar sebutan Fidyah ni kan? Jangan risau, kami akan terangkan dengan senang dan mudah faham untuk Anda semua.

Membayar fidyah ni tak bermaksud mereka boleh terus lepas dari kewajipan puasa tu tau. Puasa tu tetap wajib untuk diganti mengikut bilangan hari yang Anda tinggalkan tu.

Fidyah ni hanyalah sebagai denda tambahan sebab tak dapat puasa tu.

Zakat Selangor Fidyah
Zakat Selangor Fidyah

Apa Itu Fidyah?

Ok, sebelum kita teruskan, Anda perlu faham apa itu fidyah. Fidyah ni adalah bayaran denda yang kena dibayar oleh seseorang yang tak dapat mengganti puasanya di bulan Ramadhan pada sesuatu tahun.

Contohnya, ada orang yang sakit atau ada halangan tertentu, sehingga dia tak boleh puasa penuh 30 hari dalam bulan Ramadhan.

Membayar fidyah ni adalah WAJIB, faham tak? Jadi, bagi mereka yang tak dapat puasa dan tak dapat nak ganti puasa tu, Anda kena bayar fidyah tau.

Tapi ingat, walaupun Anda dah bayar fidyah, puasa tu tetap wajib untuk diganti mengikut bilangan hari yang Anda tinggalkan tu.

Jadi, tak boleh la senang-senang je nak lepas dari kewajipan puasa ni.

Bagaimana Kadar Fidyah Dikira

Bagaimana nak kira kadar fidyah ni? Kadar fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras semasa.

Kalau Anda tak tau harga beras sekarang berapa, boleh je rujuk laman web atau media sosial untuk tahu kadar harga beras pada masa sekarang ni.

Biasanya, kadar fidyah dikira berdasarkan sebanyak secupak beras. Tapi ingat, kadar ni boleh berubah-ubah mengikut harga yang ditetapkan oleh pemerintah di sesuatu tempat.

So, pastikan Anda tahu harga beras yang terkini untuk mengira fidyah dengan betul.

Sekarang, ni yang Anda kena ambil perhatian. Fidyah ni tak boleh diberikan dalam bentuk wang tunai, pakaian, atau apa-apa yang bukan berupa makanan asasi.

Apa yang perlu diberikan sebagai fidyah adalah beras itu sendiri, dan beras tersebut hendaklah diberi makan kepada fakir dan miskin.

Kalkulator Zakat Fidyah Selangor

Jangan pening kepala, Anda boleh guna Kalkulator Fidyah yang disediakan oleh Zakat Selangor untuk mengira fidyah dengan mudah. Caranya senang je:

  1. Anda pergi ke laman web https://fpx.zakatselangor.com.my
  2. Akan nampak kalkulator tu. zakat selangor calculator
  3. Isi je maklumat yang diminta dalam kalkulator tu, dan dia akan kira jumlah fidyah yang perlu Anda bayar.

Cara Bayar Zakat Fidyah

Sila ikuti step-step berikut:

  1. Lepas Anda isikan maklumat pembayaran di https://fpx.zakatselangor.com.my
  2. Klik butang Seterusnya.
  3. Sila pilih satu kaedah pembayaran Zakat (FPX/Visa/Touch n Go eWallet/JomPAY/GrabPay). Klik butang Seterusnya.
  4. Contoh, kami nak guna FPX. Sila pilih Nama Bank: Maybank2u
  5. Masukkan alamat Email Anda. Klik butang Seterusnya.
  6. Sila buat pembayaran zakat melalui FPX, klik Bayar Sekarang. Cara Bayar Zakat Fidyah
  7. Selesai.

Bantuan Sampai ke Tangan yang Memerlukan

Yang menariknya, zakat Selangor memastikan bahawa fidyah yang dikumpul akan sampai betul-betul ke tangan mereka yang memerlukan, sila semak bantuan Zakat Selangor di portal EZO Zakat.

Jadi, Anda tak perlu risau tentang pengagihan dana zakat ni. Lembaga Zakat Selangor memang professional dan cekap dalam menguruskan urusan zakat dan fidyah.

Jadi, itulah maklumat pasal Zakat Selangor Fidyah. Ingat, membayar fidyah ni adalah satu kewajipan yang perlu ditunaikan dengan penuh kesederhanaan dan ikhlas.

Kalau ada sesiapa di sekeliling Anda yang perlu bayar fidyah, pastikan Anda berikan mereka bantuan dan bimbingan untuk menguruskan perkara ini dengan betul.