Tempoh Kelulusan Pinjaman TEKUN Bila Duit Masuk

Posted on

Bagi sesetengah orang, bekerja di sebuah syarikat terkenal dan memperoleh gaji yang besar adalah impian kehidupan yang ideal.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang memilih untuk menjadi usahawan dan menjalankan perniagaan mereka sendiri, selain kerja rutin selama 8 jam sehari.

Pendapatan yang diperoleh daripada usaha kecil dan sederhana juga tidak kalah dengan gaji minimum pekerja pejabat, dan ada juga yang mendapat keuntungan yang lebih besar.

Adakah Anda berminat untuk memiliki perniagaan Anda sendiri?

Jika ya, salah satu faktor paling penting yang perlu Anda pertimbangkan ialah modal teroka.

Di manakah modal ini berasal? Adakah modal sendiri atau dari pinjaman?

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan pinjaman modal perniagaan seperti meminjam wang dari keluarga, bekerjasama dengan pihak lain, mencari pelabur, menggadai barang dan menggunakan simpanan.

Bagi rakyat Malaysia, pinjaman melalui TEKUN Nasional adalah yang paling kerap dilakukan.

Terdapat pelbagai jenis pinjaman yang ditawarkan oleh TEKUN Nasional.

Anda boleh menggunakan pinjaman modal usaha ini sebagai modal permulaan perniagaan, modal tambahan atau pelaburan.

Selepas pinjaman cair, ada usahawan yang sangat gembira kerana ini adalah pengalaman pertama kerana mempunyai dana besar di tangan.

Kerana terlalu gembira, jadi lupa bahawa alasan awal untuk meminjam wang adalah untuk tujuan perniagaan sehingga pinjaman modal perniagaan digabungkan dengan simpanan peribadi.

Akhirnya, pinjaman itu digunakan untuk keperluan yang konsumtif sehingga perniagaan itu kacau atau rosak, bukan mengikut pelan yang sudah dibuat sebelumnya.

Sebaiknya segera buka akaun baru untuk pinjaman modal perniagaan supaya Anda dapat dengan mudah menguruskan pendapatan dan perbelanjaan Anda.

Lalu bagaimana dengan Anda yang belum tahu dengan status pinjaman TEKUN Nasional? Anda pasti merasa cemas, sebab belum tahu adakah permohonan pinjaman Anda diluluskan atau tidak.

Tempoh Kelulusan Pinjaman TEKUN
Tempoh Kelulusan Pinjaman TEKUN

Tempoh Kelulusan Pinjaman TEKUN

Yang perlu Anda ketahui pada masa membuat pinjaman ke TEKUN Nasional adalah syarat dan kelayakan serta dokumen yang mesti Anda penuhi.

Sekiranya semua syarat tersebut sudah Anda penuhi, Anda hanya perlu menunggu sahaja.

Pihak TEKUN akan menghubungi Anda melalui telefon dan email bahawa permohonan pinjaman Anda diluluskan atau tidak diluluskan.

Tempoh kelulusan pinjaman TEKUN nasional adalah dalam masa 14 hari bekerja.

Jadi, sila tunggu sahaja pihak TEKUN menghubungi Anda. Tetapi, bila pihak TEKUN belum menghubungi Anda selepas lewat masa 14 hari bekerja, Anda boleh menghubungi pihak TEKUN melalui alamat dan nombor berikut:

Ibu Pejabat TEKUN Nasional
Menara TEKUN, T5-01-01, Maju Link, Jalan Lingkaran Tengah 2, 57000 Bandar Tasik Selatan, Kuala Lumpur.

  • No. Telefon: 03-9059 8888
  • No. Faks: 03-9059 9292
  • Emel: mailbox@tekun.gov.my
  • Peta Google : https://g.co/kgs/fPtthd

Atau membuat semakan sendiri, sila baca cara semak status pinjaman TEKUN Nasional dengan cepat.

Bila Duit TEKUN Masuk Akaun Bank

Baru-baru ni aku dah cek akaun Maybank, dan gembiranya duit dari TEKUN Nasional dah masuk RM8,000. Ni semua bermula pada 7 Januari lepas, masa aku sign agreement dekat cawangan TEKUN Meru, Ipoh, Perak. Kalau Anda semua yang berkepentingan, bolehlah try cek akaun Anda sekarang.

Proses Cek dan Kesedaran Kewangan

Tadi petang aku dah try cek, tapi masih takde rezeki. Tapi takpe, malam ni baru-baru ni aku dah try cek, dan alhamdulillah, rezeki dah masuk. Ini membuktikan yang kesabaran memang ada ganjarannya.

Aku tahu Anda mesti nak tau proses macam mana aku dapat duit dari TEKUN Nasional ni. Jadi, pada 7 Januari, aku pergi ke cawangan TEKUN Meru, Ipoh, Perak dan sign agreement. Ini bermakna aku dah setuju dengan syarat dan terma yang diberikan oleh TEKUN Nasional.

Pada 10 Januari, aku sign agreement lagi untuk permohonan sebanyak RM10,000 dapat RM8,000. Insha Allah, esok aku akan try cek lagi, dan aku berharap dapat la sebanyak yang aku mohon tu.

Sebagai penutup, aku nak ucapkan terima kasih kepada TEKUN Nasional kerana memberi peluang ini. Memang rezeki ni datang dari usaha dan kebijaksanaan kita sendiri, tapi bantuan dari agensi seperti TEKUN Nasional memang memberi dorongan besar.

Itulah maklumat terkini mengenai tempoh kelulusan pinjaman TEKUN Nasional, semoga maklumat yang aku kongsi boleh bermanfaat untuk Anda.