Semak Status Pinjaman AEON Credit

Posted on

Pinjaman wang adalah produk syarikat atau institusi kewangan yang menyediakan kemudahan pinjaman kepada pelanggan baru (peminjam atau penghutang).

Biasanya pinjaman wang tunai merangkumi dua hal, iaitu dengan menyertai cagaran dan tanpa menyertai cagaran.

Jika mengiringi cagaran, peminjam dikehendaki menyediakan cagaran, sedangkan jika tanpa mengiringi cagaran, tidak ada cagaran yang terlibat.

Bukan sahaja bank-bank yang menyediakan produk pinjaman tunai, tetapi institusi kewangan lain juga boleh menyediakan kemudahan seperti ini supaya Anda tidak perlu meminjam wang dari pemberi pinjaman wang yang memberikan bahagian kadar yang tinggi.

Belanja dengan kredit atau sistem ansuran adalah penyelesaian apabila Anda tidak mempunyai anggaran yang cukup untuk membeli barang tertentu, contohnya elektronik, TV, AC, peti sejuk, laptop dan sebagainya.

Untuk boleh menggunakan kemudahan cicilan, biasanya kad kredit menyediakan program ansuran dan ini adalah cara yang paling berkesan untuk berbelanja.

Tetapi, tidak semua orang di Malaysia mempunyai kad kredit, secara automatik mereka yang tidak mempunyai kad kredit tidak boleh membayar balik barang tersebut.

Semak Status Pinjaman AEON Credit
Semak Status Pinjaman AEON Credit

Semak Status Pinjaman AEON Credit

AEON Credit sebagai salah satu syarikat peminjaman wang memberikan kemudahan kepada pelanggan berpotensi untuk boleh mendapatkan pinjaman wang segera.

Sekiranya Anda sudah membuat permohonan di Aeon Credit, Anda mungkin ingin tahu bagimana nak semak status pinjaman AEON Credit sehingga Anda boleh tahu adakah Anda diluluskan atau tidak diluluskan.

Ada 3 cara yang boleh Anda pilih dan gunakan, iaitu melalui SMS, Telefon, Email dan secara online.

Semak Kelulusan Pinjaman Aeon Melalui SMS

Buat mesej dengan format : AEON CCSTS (PIN) hantar ke 63633, PIN sesuai I.C / Passport / kad pengenalan yang dahulu dibuat saat mendaftar.

Contoh Mesej : AEON CCSTS 1234 hantar ke 63633

Pastikan Anda memiliki kredit di handphone Anda sebelum menghantar mesej tersebut.

Semak Kelulusan Pinjaman Aeon Online

Untuk boleh membuat semakan kelulusan pinjaman AEON online, Anda di wajibkan untuk mendaftar dahulu melalui laman Register.

Selepas itu masuk menggunakan akaun baru tersebut, sila pilih menu status pinjaman untuk melihat status pinjaman Anda.

Semak Kelulusan Pinjaman Aeon Melalui Telefon

Cara ini agak mudah dilakukan, sila hubungi customer service saat jam kerja. Nombor yang boleh Anda hubungi +603 2719 9999.

Semak Kelulusan Pinjaman Aeon Melalui Email

Sekiranya Anda memiliki alamat email, sila hantar mesej ke customer.service@aeoncredit.com.my, pada bahagian subject sila isi “Semak Status Pinjaman AEON Credit + Nombor kad pengenalan Anda atau ID”. Pada isian email, tulis tujuan bahawa Anda ingin mengetahui status pinjaman.

Anda juga mesti tahu, jadual pinjaman peribadi AEON

Itulah cara mudah semak status pinjaman AEON Credit, sila pilih cara yang paling mudah untuk Anda lakukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *