Cara Semak Baki Akaun Bank Rakyat Online iRakyat ATM

Posted on

Terdapat pelbagai jenis bank dari Malaysia yang Anda boleh mempercayai untuk menjaga transaksi perbankan Anda.

Salah satunya ialah Bank Rakyat. Bank Rakyat adalah salah satu daripada banyak bank di Malaysia yang menawarkan kemudahan transaksi kepada para pelanggan melalui perkhidmatan berasaskan internet.

Memang, perkhidmatan perbankan berasaskan internet menjadi inovasi yang ramai digunakan oleh setiap institusi perbankan untuk mempercepat dan memudahkan transaksi pelanggan.

Sekiranya Anda seorang pengguna Bank Rakyat, berikut kami jelaskan cara semak baki akaun Bank Rakyat secara online dan offline.

Semak Baki Akaun Bank Rakyat
Semak Baki Akaun Bank Rakyat

Apa Itu iRakyat Internet Banking

i-Rakyat ni adalah portal perbankan internet yang disediakan oleh Bank Rakyat Malaysia. Kalau Anda pelanggan Bank Rakyat, portal ni membolehkan Anda akses perkhidmatan perbankan online melalui website atau app.

Macam semak baki akaun, transfer duit, bayar bil, beli topup, mintak pinjaman, semua boleh buat dalam i-Rakyat ni.

Ni la portal perbankan i-Rakyat yang buat hidup Anda senang. Tak payah susah-susah pergi cawangan bank, semua urusan boleh settle online je.

Lagi pun, i-Rakyat ni bagi Anda info terkini pasal produk perbankan, promosi, dan nasihat dari Bank Rakyat.

Tapi ingat, i-Rakyat pun prioritikan keselamatan dan privasi Anda. Make sure guna login details yang betul dan jaga privasi maklumat peribadi Anda dengan elok masa guna portal ni.

Jadi, i-Rakyat ni la platform perbankan online yang buat hidup Anda senang. Anda boleh manage segala urusan perbankan dengan mudah dan flexible, baik guna website atau app.

Semak Baki Akaun Bank Rakyat Online

Kaedah pertama yang boleh Anda gunakan untuk Cek baki Bank Rakyat secara online adalah melalui perbankan internet.

Apabila menggunakan perbankan internet, pastikan Anda juga telah mendaftarkan akaun Anda supaya Anda dapat menikmati perkhidmatan ini.

  1. Lawati laman web i-Rakyat. Laman web ini adalah laman web rasmi untuk pelanggan Bank Rakyat untuk menjalankan transaksi perbankan secara online.Bank Rakyat online login
  2. Sila login, masukkan username dan password.Login i-Rakyat
  3. Kemudian klik menu Account Info.
  4. Pilih Balance untuk check baki akaun bank Islam Anda.
  5. Maklumat baki akan dipaparkan.

Belum memiliki account i-rakyat? Sila daftar akaun bank Rakyat online dahulu

Check Baki Bank Rakyat Guna App iRakyat

Cara Semak Baki Akaun Bank Rakyat Online

Pertama sekali, Anda kena install app iRakyat, ni cara nak download iRakyat Mobile Banking dari Google Playstore. Ikut step by step ni:

  1. Buka Google Playstore dalam telefon pintar Anda.
  2. Cari je search bar kat atas tu, lepas tu taip iRakyat Mobile Banking.
  3. Scroll sikit, pastu Anda akan nampak ikon app iRakyat Mobile Banking.
  4. Sila tekan butang Pasang atau Muat Turun yang Anda nampak kat situ.
  5. Lepas tekan tu, Anda akan kena tunggu sikit sebab app tu kena download dan install dalam telefon Anda.
  6. Bila dah siap download dan install, Anda boleh tekan butang Buka yang keluar kat situ. Atau boleh cari ikon app tu dalam menu telefon Anda, pastu tekan je atas ikon tu.

Lepas tu sila buat pendaftaran, selepas Anda berjaya daftar dan aktifkan akaun Anda, ikuti step berikut:

Ni step by step cara nak check baki akaun Anda guna app iRakyat Mobile Banking. Jom ikut:

  1. Buka app iRakyat Mobile Banking dalam telefon pintar Anda. Pastikan Anda dah login dengan maklumat akaun Anda.
  2. Lepas Anda dah login, Anda akan nampak halaman utama app tu.
  3. Cari je menu Baki Akaun atau Saving & Current Account.
  4. Lepas Anda tekan, Anda akan dibawa ke halaman untuk pilih akaun yang Anda nak semak baki.
  5. Bila dah pilih akaun, Anda akan nampak baki akaun Anda terpapar kat skrin tu.

Itulah cara semak baki akaun Anda guna app iRakyat Mobile Banking. Kalau ada lebih dari satu akaun, Anda boleh semak baki untuk setiap akaun tu dengan mudah. Jangan lupa log out bila dah habis guna.

Cek Baki Bank Rakyat Melalui ATM

Kaedah seterusnya yang bolah digunakan untuk memeriksa baki akaun secara offline iaitu melalui ATM.

Kaedah ini juga agak mudah dan tidak jauh berbeza dengan memeriksa baki akaun bank lain di Malaysia.

Anda mesti menemui ATM Bank Rakyat terlebih dahulu sebelum mula menjalankan kaedah cek akaun Rakyat Bank ini.

Ni step by step cara check baki akaun Bank Rakyat di ATM. Ikut je langkah-langkah ni:

  1. Carilah mesin ATM Bank Rakyat yang berdekatan dengan Anda.
  2. Bila Anda dah jumpa, meh masukkan kad ATM Anda dalam slot ATM tu. Masukkan dengan betul, jangan terbalik ke apa.
  3. Tunggu sampai kad Anda disahkan oleh mesin tu.
  4. Lepas disahkan, Anda akan nampak beberapa pilihan bahasa. Pilihlah bahasa yang Anda paham dengan tekan butang tu. Bahasa Melayu, English, Mandarin, semua ada.
  5. Bila dah pilih bahasa, Anda akan nampak Sila Masukkan PIN kat skrin tu.
  6. Isi je Nombor PIN Anda dengan selamat. Pastikan jangan kongsi PIN dengan sesiapa pun, ok?
  7. Lepas Anda dah isi PIN, tunggu sikit sampai mesin proses dan sahkan.
  8. Skrin seterusnya akan tunjuk pelbagai pilihan. Tekan butang Pertanyaan Baki atau Semak Baki yang Anda nampak kat situ.
  9. Bila dah tekan tu, Anda akan nampak senarai akaun yang Anda ada. Meh pilih je akaun yang Anda nak semak baki.
  10. Lepas Anda dah pilih akaun, tadaaa! Baki akaun Anda akan terpapar kat skrin mesin ATM tu.

Itulah cara semak baki akaun Bank Rakyat guna ATM. Ingat, pastikan Anda ambil kad ATM balik lepas tu. Jaga betul-betul nombor PIN dan jangan kongsi dengan sesiapa.

Semoga maklumat mengenai cara semak baki akaun Bank Rakyat online dan melalui ATM di atas boleh membantu Anda.