RHB Easy Loan Tipu Betul Ke? Check Scammer Online

Posted on

Penipu pinjaman wang amat teruk kerana ramai rakyat Malaysia menjadi mangsa penipuan. Sebabnya tawaran pinjaman wang nampak sangat mudah.

Syarikat pinjaman wang tidak rasmi biasanya mendapatkan pelanggan secara langsung atau melalui telefon, email, SMS dan Whatsapp.

Pada beberapa kes, scammer biasanya melakukan penipuan dengan mengaku sebagai ejen bank.

RHB Easy Loan Tipu
RHB Easy Loan Tipu

RHB Easy Loan Tipu Betul Ke?

Sekarang ini, penipuan melalui telefon menggunakan nombor telefon RHB sedang berlaku, mereka mengaku sebagai ejen RHB dan menawarkan pinjaman peribadi RHB Easy Loan. Biasanya mereka akan menyatakan bahawa Anda ada tunggakan bernilai RM3,000. Sekiranya Anda bukan pelanggan RHB Bank, Anda boleh letak panggilan telefon tu atau biarkan sahaja.

Namun, apabila Anda merupakan pelanggan RHB Bank dan pernah membuat pinjaman, Anda boleh hubungi nomor rasmi RHB Bank di 03-9206 8118 untuk pastikan kalau pinjaman tersebut betul atau salah.

Sekiranya perlu, Anda boleh semak nombor telefon scammer secara online.

Secara amnya, penipu melakukan penipuan perbankan yang bertujuan untuk mengambil alih akaun bank, mencuri baki akaun pelanggan untuk melakukan transaksi haram tanpa pengetahuan pemilik akaun.

Bagaimanapun, untuk melakukan tindakan ini, data perbankan peribadi mangsa diperlukan untuk dapat mengaksesnya.

Jadi, jika Anda menemui seseorang yang meminta data peribadi perbankan rahsia seperti nombor kad ATM, PIN, TAC atau CVV dan lain-lain, Anda harus suspek bahawa mereka adalah penipu.

Pelanggan juga perlu beringat dan berhati-hati dengan pemberitahuan yang dikeluarkan oleh:

Polis Diraja Malaysia (PDRM)

  • Jangan layan sebarang panggilan telefon / SMS / e-mel yang meminta butiran akaun bank anda.
  • Jangan dedahkan maklumat akaun / nombor PIN ATM / kata laluan perbankan Internet kepada sesiapa.
  • Jangan ikut arahan dari pihak yang tidak dikenali untuk melakukan sebarang transaksi atau perubahan kepada butiran akaun bank anda.
  • Jangan menjadi mangsa skim yang menjanjikan pulangan yang terlalu baik untuk menjadi kenyataan.

Bank Negara Malaysia

Orang ramai yang mempunyai akaun bank adalah dinasihati supaya tidak mendedahkan nombor pengenalan peribadi (PIN) dan kata laluan kepada pihak ketiga.

Bank atau pihak berkuasa yang berkenaan tidak pernah meminta sebarang maklumat peribadi melalui panggilan telefon.

Penipuan juga boleh berdasarkan ini:

  • Scammer berkata dari pusat kad kredit (nombor itu bukan milik pusat panggilan RHB) Satu lagi perkara ialah mangsa telah menamatkan kad kredit dengan RHB beberapa tahun lalu.
  • Mangsa tidak pernah memberikan (bank RHB) nombor yang telah dihubungi oleh telemarketer. Nombor yang mangsa ada di RHB bank adalah nombor lain.
  • Bank biasanya tidak membuat panggilan untuk sebarang transaksi yang belum selesai, sistem keselamatan mereka akan menghantar SMS kepada Anda tentang sebarang transaksi dengan nombor pusat panggilan mereka. Anda adalah orang yang perlu menghubungi bank jika Anda mengesyaki transaksi tersebut adalah penipuan dan tidak diaktifkan oleh Anda. Bukan bank memanggil Anda!
  • Suara scammer kelihatan seperti orang asing bukan warga tempatan.

Banyak penipuan sekarng ni, bukan sahaja RHB juga hati-hati dengan iklan pinjaman peribadi.

Untuk makluman Anda, tiada pembayaran pendahuluan yang perlu dibayar untuk memproses permohonan Pinjaman Peribadi dengan RHB Bank. Adalah dinasihatkan untuk Anda kunjungi cawangan RHB yang berhampiran sekiranya berminat untuk memohon Pembiayaan Peribadi.

Perkara yang dilakukan oleh penipu boleh jadi perkara kecil yang tidak disedari oleh mangsa, tetapi akan memberi kesan kepada kerugian besar pada masa hadapan.

Oleh itu, kita hendaklah sentiasa berwaspada dan mengenali ciri-ciri penipu bagi mengelak daripada terdedah kepada mod penipuan.