Cara Mengatasi Reject Code 00e4 Maybank Transfer

Posted on

Masa buat pindahan wang melalui Maybank, mesti ada yang pernah tersangkut dengan Reject Code 00E4. Ralat ni boleh jadi sangat menyakitkan hati, terutama bila kita betul-betul perlukan duit tu sampai ke akaun penerima secepat mungkin.

Bila dah kena macam ni, mulalah kita risau dan keliru, tak tahu apa punca sebenar masalah ni. Dan lebih teruk lagi, kita mula terfikir kalau akaun kita ada masalah atau akaun penerima yang tak boleh terima duit.

Kali ni kami nak kongsi cara senang untuk atasi masalah ni supaya urusan Anda berjalan lancar.

Apa Sebenarnya Reject Code 00E4 Ni?

Kod ralat [00E4] untuk transaksi Instant Interbank Fund Transfer ni biasanya bermaksud:

  • Ada masalah sambungan dengan bank penerima
  • Status akaun penerima tak membenarkan transaksi tersebut

Kalau Anda tengah cuba nak pindahkan duit ke akaun pinjaman atau kad kredit, pastikan Anda check dengan bank penerima dulu pasal status akaun diorang. Mana tau ada isu yang kita tak perasan.

Baca ni juga ye cara mengatasi transaksi tidak berjaya tapi duit ditolak Maybank.

Cara Selesaikan Reject Code 00E4

Ni langkah yang perlu Anda buat:

  1. Mula-mula sekali, Anda pastikan internet Anda ok dan stabil. Pastikan jugak maklumat akaun penerima betul dan akaun tu aktif.
  2. Kalau Anda nak pindah duit ke akaun pinjaman atau kad kredit, elok Anda call bank penerima dulu. Tanya status akaun dan kalau ada masalah yang menyebabkan kod ralat ni muncul.
  3. Kalau masalah masih ada, Anda boleh cuba tukar cara pindahan ke Interbank GIRO. Berikut jadual transaksi GIRO:
    • Transaksi yang dimulakan pada Isnin-Jumaat sebelum jam 5 petang akan diterima pada jam 11 malam hari yang sama.
    • Transaksi selepas jam 5 petang akan diterima pada hari bekerja seterusnya dari jam 11 pagi.
    • Transaksi yang dibuat pada hari cuti akan diterima pada hari bekerja seterusnya dari jam 11 pagi.
  4. Lepas waktu tertentu pada waktu malam, sistem DuitNow mungkin offline. Jadi, kalau Anda hadapi masalah ni, cuba buat pindahan sebelum jam 12 tengah malam atau tunggu esok hari.

Langkah Pencegahan

Untuk elakkan masalah ni di masa depan, Anda boleh buat benda-benda ni:

  • Pastikan maklumat akaun penerima sentiasa betul dan terkini.
  • Fahami waktu operasi sistem pindahan yang Anda guna, macam DuitNow dan Interbank GIRO, supaya tak kena gangguan.
  • Kalau selalu hadapi masalah dengan satu cara pindahan, cuba guna cara pindahan lain yang bank Anda sediakan.

Mengatasi Reject Code 00E4 Maybank Transfer mungkin nampak susah, tapi dengan faham punca masalah dan langkah-langkah penyelesaian, Anda boleh pastikan transaksi Anda berjalan lancar.

Pastikan Anda semak maklumat akaun penerima, hubungi bank penerima kalau perlu, dan guna cara pindahan yang sesuai berdasarkan waktu transaksi Anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *