Cara Mengatasi Public Bank Tak Boleh Transfer Online

Posted on

Anda mengalami situasi Public Bank tak boleh transfer duit online? Wah, memang boleh menguji kesabaran kita betul.

Bila dah tetiba nak settlekan hal penting atau nak bayar hutang kawan, terkena pulak duduk depan skrin laptop atau telefon sambil terpekik kenapa tak boleh transfer duit Public Bank ni?! Relax je, Anda tak sorang.

Kalau Anda pakai Public Bank, memang selalu je ada dengar pasal isu ni. Kadang-kadang teringin nak buat urusan perbankan online, nak je klik-klik, tapi tetiba sistem buat hal. Geram, kan?

Tapi tenang, artikel ni akan tunjukkan Anda punya jalan penyelesaian. Kami akan kongsi punca-punca kenapa benda ni berlaku, dan tak lupa, bagaimana nak atasi masalah ni dengan mudah.

Public Bank Tak Boleh Transfer
Public Bank Tak Boleh Transfer

Kenapa Public Bank Ada Masalah Transfer Online

Sebelum kita teruskan, kita kena faham yang tak semua pelanggan Public Bank mengalami masalah ni.

Masalah ni lebih kepada beberapa faktor teknikal yang boleh mempengaruhi urusan kewangan Anda. Antaranya adalah:

  • Teknologi pun boleh buat hal. Ada masanya server Public Bank mengalami masalah teknikal yang buat sistem transfer diorang tak berfungsi dengan baik.
  • Jika Anda masukkan maklumat akaun atau butir-butir lain yang salah semasa nak buat transfer, sistem boleh reject urusan tu.
  • Public Bank memang prihatin pasal keselamatan Anda. Jadi, jika diorang rasa ada aktiviti mencurigakan atau berisiko tinggi dalam akaun Anda, sistem diorang boleh block sementara urusan transfer.
  • Masalah ni tak semestinya disebabkan oleh Anda. Masalah dalam sistem bank macam gangguan luar atau peningkatan sistem pun boleh menyebabkan masalah ni berlaku.

Cara Mengatasi Masalah Transfer Public Bank

Jadi, Anda tak perlu risau sangat. Ini adalah beberapa langkah yang Anda boleh ambil untuk mengatasi masalah transfer Public Bank:

  1. Pastikan yang Anda masukkan maklumat akaun penerima tu betul. Kadang-kadang satu nombor yang salah boleh buat transfer Anda terbatal.
  2. Pastikan baki akaun Anda mencukupi untuk buat transfer. Juga, cek aktiviti akaun Anda. Kalau ada aktiviti yang mencurigakan, cepat-cepat lah hubungi pihak bank.
  3. Kalau Anda rasa yang masalah ni lebih kepada teknikal atau keselamatan, tak salah kalau Anda call atau pergi terus ke cawangan Public Bank terdekat. Staff Public Bank akan tolong check dan selesaikan masalah tu.
  4. Kalau masalah tu tak selesai jugak, Anda boleh guna alternatif lain macam ATM, DuitNow atau pergi terus ke kaunter bank untuk buat urusan tunai.
  5. Kemaskini app PB Engage MY untuk dapatkan teknologi terkini.
  6. Kalau Anda ada akaun bank lain yang boleh transfer online dengan lancar, cuba guna akaun tu dulu. Lagipun, sekarang banyak perkhidmatan e-wallet yang senang dan cepat untuk buat urusan kewangan.

Cara Transfer Duit Guna DuitNow PBe

Dengan DuitNow, proses penghantaran wang menjadi lebih mudah dan cepat.

Penerima hanya perlu daftar DuitNow ID sekali sahaja dan penghantar boleh hantar wang terus kepada DuitNow ID yang didaftarkan tanpa perlu ingat butir-butir akaun bank penerima.

  1. Daftar DuitNow ID dengan mengaitkan nombor telefon mudah alih, nombor kad pengenalan (NRIC), nombor Tentera atau Polis, nombor pasport, atau nombor pendaftaran perniagaan.
  2. Penerima perlu daftar nombor telefon mudah alih atau identifikasi lain sebagai DuitNow ID. Penghantar boleh pilih mana-mana nombor dari senarai di atas.
  3. Log masuk ke aplikasi perbankan online PBe, pilih DuitNow.
  4. Pilih opsyen Transfer dalam aplikasi. Kemudian, pilih penerima menggunakan DuitNow ID yang terdaftar.
  5. Masukkan amaun wang yang nak dihantar.
  6. Semak semula butir-butir transaksi, termasuk DuitNow ID penerima dan amaun wang. Pastikan semuanya betul.
  7. Setujui transaksi dengan mengesahkan melalui TAC/OTP (Kod Pengesahan Transaksi) atau kaedah pengesahan lain yang diberikan.
  8. Transaksi selesai. Penerima akan terima wang terus ke akaun DuitNow ID yang didaftarkan.

Cara Kemas Kini PB engage MY di Google Playstore / App Store

Cara Kemas Kini PB engage MY

Langkah-langkah cara kemaskini app PB Engage MY:

  1. Buka Google Playstore (untuk pengguna Android) atau App Store (untuk pengguna iOS) di telefon pintar Anda.
  2. Taip PB engage MY dalam ruangan carian.
  3. Pilih aplikasi PB engage MY dari hasil carian yang muncul.
  4. Jika terdapat kemas kini yang baru, Anda akan nampak butang Kemas Kini/Update. Tekan butang tu.
  5. Biarkan proses kemas kini berjalan. Pastikan telefon berada dalam rangkaian Wi-Fi atau data yang stabil.
  6. Selepas kemas kini selesai, buka aplikasi PB engage MY.
  7. Log masuk ke akaun Anda seperti biasa.
  8. Kini aplikasi PB engage MY dah kemas kini dan Anda boleh guna versi terbaru dengan pelbagai penambahbaikan dan ciri baru.

Dengan kemas kini terbaru, pengalaman Anda menggunakan PB engage MY akan menjadi lebih baik dan lancar.

Bila Anda belum mempunyai akaun PBe online, sila ikuti step-by-step cara daftar Public Bank online banking ni.

Cara Hubungi Public Bank Customer Service

Nak call Customer Service Public Bank atau hantar email untuk selesaikan masalah? Jom ikut langkah ni:

Cara Call Customer Services Public Bank (603-2170 8000):

  1. Buka telefon Anda, tekan nombor 603-2170 8000.
  2. Ikut arahan untuk pilih bahasa yang Anda faham – sama ada Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.
  3. Dalam panggilan tu, Anda akan diberi beberapa pilihan. Pilih nombor yang berkaitan dengan masalah Anda. Contohnya, tekan 1 untuk urusan akaun atau 2 untuk bantuan teknikal.
  4. Ikut arahan yang diberikan oleh sistem. Kadang-kadang Anda kena masukkan nombor akaun atau butir-butir peribadi untuk proses lebih pantas.
  5. Biasanya, Anda akan berbicara dengan pegawai selepas pilih pilihan menu. Jelaskan masalah Anda secara ringkas dan jelas. Diorang akan cuba tolong selesaikan masalah tu.

Cara Email Customer Support Public Bank (customersupport@publicbank.com.my):

  1. Buka aplikasi emel Anda atau pergi ke laman web emel.
  2. Pilih opsyen cipta emel baru atau tulis emel dalam peti masuk Anda.
  3. Tulis tajuk emel yang mencerminkan masalah Anda. Contohnya, Masalah Transfer Online.
  4. Jelaskan masalah Anda secara terperinci dalam bahagian kandungan emel. Sertakan butir-butir penting macam nombor akaun, tarikh transaksi, dan sebagainya.
  5. Jangan lupa sertakan butir-butir peribadi Anda macam nama, nombor telefon, dan nombor akaun untuk kemudahan pegawai merespon.
  6. Dah siap tulis emel, pastikan semua betul, lepas tu klik butang hantar.

Tak susah pun, kan? Sekarang Anda dah tahu langkah-langkah senang nak call Customer Service Public Bank atau hantar emel untuk selesaikan masalah.

Jadi, Anda jangan lah panik sangat bila nak buat transfer online tapi Public Bank tak layan. Benda ni boleh terjadi pada bank lain juga, bukan sahaja Public Bank.

Yang paling penting, jangan terus marah-marah bila menghadapi masalah ni.

Ikut langkah-langkah yang dah kami kongsikan tadi, insyaAllah masalah Anda akan selesai dengan cepat.

Kalau betul-betul tak boleh buat transfer, ingat, selalu ada jalan penyelesaian alternatif yang boleh Anda gunakan.

Jadi, sekarang Anda dah tahu kan apa yang boleh buat kalau nak transfer online tapi Public Bank buat hal? Ingat, teknologi kadang-kadang memang macam tu, tapi kita tak boleh putus asa.