Senarai Pinjaman Wang Berlesen Yang Boleh Dipercayai

Posted on

Pelan kewangan adalah penting, kerana jika tidak ada perancangan kewangan bagaimana Anda dapat menghitung jumlah perbelanjaan dan pendapatan yang Anda miliki.

Dalam sistem ekonomi, secara garis besar, perbelanjaan tidak boleh lebih besar daripada pendapatan tetapi dalam praktiknya ada kalanya pendapatan tidak boleh menampung jumlah perbelanjaan.

Sebagai contoh, jika sudah memasuki bulan suci Ramadan di mana harga barang-barang meningkat sementara pendapatan bulanan tidak berubah dan selepas Eid masih memerlukan wang untuk kanak-kanak masuk sekolah.

Itulah yang dimaksudkan dengan saat-saat kritikal, walaupun jika pendapatan tahunan yang dikira boleh memenuhi semua kebutuhan, tetapi karena pendapatan tidak boleh diperoleh sekaligus secara tahunan tetapi bulanan, perencanaan keuangan sangat penting.

Tetapi jika perancangan kewangan juga tidak boleh menampung keperluan pada masa kritikal maka alternatif lain yang ada adalah membuat pinjaman.

Bercakap tentang dana pinjaman jangka pendek atau jangka panjang, di mana biasanya Anda membuat pinjaman? Senarai di bawah mungkin adalah jawapan yang paling sering Anda dengar:

 • Meminjam daripada saudara-mara.
 • Meminjam dari kawan-kawan.
 • Meminjam dari bank.
 • Meminjam dari koperasi simpanan dan pinjaman.
 • Barang gadai janji.

Bagaimana pula dengan wang pinjaman online? Di luar negari, sudah ada banyak syarikat yang menyediakan perkhidmatan pinjaman wang dalam talian untuk pelbagai keperluan antara bayaran pendidikan, kos ansuran rumah dan ansuran kereta peribadi.

Ini juga disokong oleh perkembangan teknologi maklumat, terutamanya internet yang berkembang pesat.

Pada masa ini, jenis pinjaman ini berkembang pesat di Malaysia, kerana proses pemberian pinjaman adalah relatif cepat berbanding dengan bank atau koperasi simpanan dan pinjaman.

Tempoh pinjaman juga boleh diatur mengikut keperluan, tidak seperti ketika Anda meminjam wang dari saudara-mara atau sahabat yang tentunya mempunyai masa yang terbatas.

Satu lagi kelebihannya adalah bahawa beberapa jenis pinjaman tidak memerlukan cagaran sama sekali.

Pinjaman Wang Berlesen Yang Boleh Dipercayai
Pinjaman Wang Berlesen Yang Boleh Dipercayai

Maklumat Pinjaman Yang Mesti Anda Ketahui

Beberapa perkara atau hal yang perlu Anda pertimbangkan apabila Anda ingin menggunakan perkhidmatan pinjaman wang online:

Cagaran

Jika pinjaman anda mohon memerlukan cagaran, maka lihatlah semua perkara dalam perjanjian untuk memastikan keselamatan aset cagaran Anda.

Sistem Pulangan

Sistem pemulangan mesti dikaji dengan teliti. Walaupun sudah tentu Anda mempunyai kewajipan untuk membayar ansuran, semua jenis sistem pemulangan mestilah jelas, contohnya tempoh pulangan/pengembalian, kada faedah yang mesti dikembalikan dan sebagainya.

Perkara ini adalah untuk mengelakkan kos tambahan yang hanya merupakan cara syarikat merosakkan/merugikan Anda.

Kredibiliti Syarikat

Ini juga penting bagi peminjam kerana apa yang dikhuatiri ialah syarikat terlibat dalam rangkaian kewangan ilegal seperti money laundry.

Jika nama Anda didaftarkan, Anda juga akan menjadi sebahagian daripada jenayah walaupun Anda hanya meminjam wang.

Pembayaran Lewat

Jika Anda telah memutuskan untuk meminjam wang maka Anda juga harus mempunyai komitmen untuk mengembalikan ansuran secara tepat waktu.

Selain itu, hal ini juga baik untuk sejarah kredit Anda sehingga kemudian jika Anda ingin memohon pinjaman atau kredit maka Anda akan baik-baik saja kerana sejarah kredit Anda bersih.

Pinjaman Wang Berlesen Yang Boleh Dipercayai

Kelebihan yang biasanya diperoleh ketika meminjam dari syarikat pembiayaan berlesen adalah proses yang relatif cepat dan selamat bila dibandingkan dengan sistem pinjaman institusi kewangan lain tanpa lesen.

Di samping itu, Anda juga boleh menetapkan tempoh pinjaman mengikut keperluan Anda dengan melihat jadual pembayaran ansuran.

Sebagai contoh yang disebutkan di atas, keperluan Anda akan meningkat secara drastik dalam dua bulan pertama tetapi pada bulan ketiga ia kembali normal, jadi Anda boleh mengatur pembayaran supaya pinjaman Anda dapat dibayar dengan cepat dan perbelanjaan Anda juga berkurang.

Sekiranya Anda perlukan pinjaman RM500 sahaja, boleh baca artikel pinjaman RM500 segera online duit terus masuk akaun.

Jika Anda hendak tahu samada sesebuah syarikat itu mempunyai lesen sah sebagai Pemberi Pinjam Wang/ Kredit Komuniti atau tidak, pastikan syarikat tu mempunyai butir-butir berikut:

 1. Nama individu, syarikat atau firma pemberi pinjaman wang.
 2. Alamat berdaftar pemohon lesen.
 3. Alamat operasi perniagaan Pemberi Pinjam Wang yang diluluskan.
 4. Syarat-syarat yang dikenakan oleh Pendaftar.
 5. Nombor lesen.
 6. Tarikh sah mula lesen.
 7. Tarikh sah tamat tempoh lesen.
 8. Tandatangan Pendaftar atau Timbalan Pendaftar yang meluluskan pengeluaran lesen tersebut.

1. Direct Lending Sdn Bhd

Direct Lending Sdn Bhd, satu syarikat konsultan power, dah bekerjasama dengan beberapa syarikat pinjaman wang berlesen untuk bagi Anda apply pinjaman peribadi secara online je!

Pinjaman berlesen dari Direct Lending ni memang pilihan terbaik kalau Anda nak pinjam duit. Lagi senang dan tak payah pening kepala dengan syarat yang ketat macam pinjaman bank atau koperasi.

Tapi jangan risau, sebelum Anda apply, pastikan syarikat pinjaman tu berdaftar dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Mereka tanggungjawab tengok semua syarikat berlesen, atau yang sekarang ni dikenali sebagai syarikat kredit komuniti.

Syarikat-syarikat berlesen yang kerja sama dengan Direct Lending memang sah dan berdaftar dengan KPKT. So, jangan risau sangat kalau nak apply pinjaman peribadi wang berlesen dengan diorang.

Pinjaman ni buat individu yang umur antara 20 hingga 60 tahun, dengan pendapatan bulanan sekurang-kurangnya RM1,500. Anda kena dah kerja sekurang-kurangnya 3 bulan untuk mohon.

Kalau layak, Anda boleh apply dari RM20,000 dalam tempoh 1 hingga 4 tahun. Kadar faedah yang dikenakan pulak ialah 18% p.a. Kadar ni dah ditetapkan dalam Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 tu.

Kategori Konvensional (Tidak Bercagar)
Jumlah Pinjaman RM1000 hingga RM20000
Tempoh Pinjaman 12 hingga 48 Bulan
Kadar Faedah Tahunan 18% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM1500 sebulan atau RM18000 setahun
Had Umur 20 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik CTOS CCRIS, Keputusan Pantas (Fast Approval), Pendapatan Rendah, Pinjaman Wang Berlesen (Kredit Komuniti)
Tempoh Keputusan Lulus 1 hingga 3 hari bekerja

2. IVC Personal Loan

IVC Personal Loan ni adalah pelan pinjaman peribadi yang disediakan oleh Icon Venture Capital Sdn Bhd (IVC). Icon Venture Capital adalah syarikat kredit komuniti/pemberi pinjaman wang berlesen (PPW) yang berdaftar dengan SSM dan KPKT di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951.

Bestnya, mereka ni dah berpengalaman dalam urusan pinjaman, tak kisahlah nak pinjam duit peribadi ke, pinjam duit untuk perniagaan ke, atau pinjam duit untuk beli rumah ke.

Jadi, pelan IVC Personal Loan ni adalah pelan pinjaman peribadi yang tak perlu bercagar. Maksudnya, Anda tak payah pening kepala nak cari barang cagaran atau penjamin untuk mohon pinjaman ni.

Pinjaman ni sesuai untuk warganegara Malaysia yang berumur antara 18 hingga 60 tahun dan bekerja dalam sektor awam, sektor swasta, atau pun bekerja sendiri. Yang penting, pendapatan Anda kena cukup syarat, minimum gaji kasar RM24,000 setahun, atau tak kurang dari RM2,000 sebulan.

Anda boleh mohon pinjaman ni dari RM5,000 je, hingga jumlah maksimum RM100,000. Tak payah risau, boleh pilih tempoh bayaran dari 1 tahun hingga 5 tahun, mengikut keselesaan Anda. Lagi best, caj kadar faedah untuk pinjaman ni bermula dari 13% setahun.

Kategori Konvensional (Tidak Bercagar)
Jumlah Pinjaman RM5000 hingga RM100000
Tempoh Pinjaman 12 hingga 60 Bulan
Kadar Faedah Tahunan 13% p.a hingga 18% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM2000 sebulan atau RM24000 setahun
Had Umur 18 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik CTOS CCRIS, Keputusan Pantas (Fast Approval), Pendapatan Rendah, Pinjaman Wang Berlesen (Kredit Komuniti)
Tempoh Keputusan Lulus 2 hari bekerja

3. Emicro Personal Loan

Ada satu lagi pelan pinjaman peribadi yang best nak kongsi dengan Anda, iaitu Emicro Personal Loan! Ni adalah pelan pinjaman dari Emicro Services Sdn. Bhd., syarikat yang tak main-main sebab mereka ni Kredit Komuniti/Pemberi Pinjam Wang Berlesen (PPW) yang berdaftar dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Tapi apa yang bestnya pasal pelan pinjaman Emicro ni? Dia ni jenis pinjaman habis bulan, atau lebih dikenali sebagai payday loan. Jadi, kalau Anda tengah nak cepat-cepat duit tunai sikit dengan bajet kecik, pelan ni memang sesuai! Lagi best, dia ni pinjaman peribadi konvensional tak payah bercagar pun.

Nak tahu lagi bestnya? Emicro personal loan ni menawarkan jumlah pembiayaan dari RM500 hingga RM10,000! Memang boleh dapat duit sikit-sikit tapi kira masyuk!

Lagi-lagi, Anda boleh bayar balik dalam tempoh sehingga 24 bulan, takde la terus beban pikir nak bayar dalam sehari dua je. Kena caj faedah tetap sebanyak 18% setahun, tapi masih terjaga dalam batas yang okay.

Yang menariknya, pelan ni bukan main best je, dia punya sasaran pun best! Dia khas untuk kakitangan kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), dan kakitangan swasta. Kalau gaji Anda melebihi RM1,500 dan umur antara 21 hingga 50 tahun, memang layaklah apply pelan ni.

Kategori Konvensional (Tidak Bercagar)
Jumlah Pinjaman RM500 hingga RM10,000
Tempoh Pinjaman 1 hingga 24 Bulan
Kadar Faedah Tahunan 18% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Swasta, Kakitangan Kerajaan, Kakitangan GLC
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun
Had Umur 21 hingga 50 Tahun
Ciri Menarik Keputusan Pantas (Fast Approval), Pendapatan Rendah, Pinjaman Habis Bulan, Pinjaman Wang Berlesen (Kredit Komuniti)
Tempoh Keputusan Lulus 6 jam waktu bekerja

4. Pinjaman Peribadi JCL

JCL Pinjaman Peribadi, atau lebih dikenali sebagai JCL Personal Loan, adalah pelan pembiayaan yang disediakan oleh Japan Credit Leasing Sdn. Bhd. (JCL).

JCL ni memang power dalam bidang kredit komuniti dan pemberi pinjaman wang berlesen. Mereka punya syarikat dah berdaftar dengan Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, so takyah risau la nak mohon.

JCL Personal Loan ni memang senang sangat. Nak tahu kenapa? Sebab dia konvensional, tak perlu penjamin atau cagaran! Memang menyenangkan hidup. Tapi, kalau Anda nak dapat kadar faedah yang lagi rendah, Anda boleh je sediakan cagaran.

Pelan pinjaman JCL ni terbuka untuk warganegara Malaysia yang berumur antara 18 hingga 60 tahun pada tarikh akhir bayaran pinjaman.

Jadi, tak kisah la Anda kerja kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), badan berkanun, kakitangan swasta, atau pun bekerja sendiri, Anda boleh apply.

Yang penting, pendapatan tetap Anda kena RM1,000 sebulan atau RM12,000 setahun. Asal dah dapat gaji kasar camtu, boleh terus consider apply JCL Personal Loan ni.

Yang bestnya, JCL ni punya layanan pelanggan tak terlalu strict. Kalau Anda ada rekod CCRIS, tak perlu risau! Mereka still boleh consider permohonan Anda.

CCRIS ni rekod tunggakan bayaran kat institusi kewangan, tapi JCL still open-minded nak tolong Anda.

So, kalau Anda tengah ada masalah duit dan nak pinjaman peribadi yang senang dan fleksibel, JCL Personal Loan ni memang sesuai untuk Anda. Jangan ragu-ragu, apply je terus!

Kategori Konvensional (Bercagar/Tidak Bercagar)
Jumlah Pinjaman RM500 hingga RM50000
Tempoh Pinjaman 12 hingga 60 Bulan
Kadar Faedah Tahunan 12% p.a hingga 18% p.a
Sektor Pekerjaan Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan Gaji Gaji Kasar RM1000 sebulan atau RM12000 setahun
Had Umur 18 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik CTOS CCRIS, Keputusan Pantas (Fast Approval), Pendapatan Rendah, Pinjaman Wang Berlesen (Kredit Komuniti)
Tempoh Keputusan Lulus 48 jam

Cara Semak Syarikat Pinjaman Wang Berlesen

Bagaimana menemukan senarai syarikat pinjaman wang berlesen berdaftar yang boleh dipercayai?

Anda boleh menyemak status syarikat yang mengaku sebagai syarikat Pemberi Pinjaman Wang (PPW) melalui laman web Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Sistem eMAPS akan memudahkan Anda mencari status syarikat berlesen atau tidak di Malaysia.

 1. Buka laman KPKT
 2. Masukkan nama syarikat atau organisasi yang ingin Anda cek, Anda boleh masukan satu huruf/abjad misal huruf A lalu tekan butang cari.
 3. No daftar organisasi (jangan diisi sekiranya Anda tidak tahu).
 4. Negeri (sila pilih tiada maklumat jika Anda tidak tahu).
 5. Tekan butang cari. Contoh:syarikat pinjaman wang berlesen berdaftar
 6. Maklumat detail mengenai syarikat yang Anda cari akan terpapar secara detailsyarikat pinjaman wang berlesen berdaftar kpkt

Baca juga pinjaman wang segera tanpa dokumen

Cara Semak Lesen Syarikat Melalui Apps

Cara Semak Lesen Syarikat

i-KrediKom mempunyai beberapa fungsi seronok yang boleh digunakan:

 • Cari syarikat Kredit Komuniti yang berlesen di Semenanjung Malaysia.
 • Buat aduan dan semak nombor aduan.
 • Bagi penerangan tentang hak sebagai peminjam dan jenis-jenis kesalahan di bawah Akta dan Peraturan Pemberi Pinjam Wang 1951.

Step by step untuk semak lesen syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar dengan KPKT.

 1. Download Apps i-Kredikom di Google Playstore atau App Store.
 2. Isi nama syarikat atau no lesen klik Search
 3. Senarai syarikat akan dipaparkan jika wujud dalam sistem KPKT.
 4. Klik dan Anda boleh info syarikat seperti no lesen, alamat dan no telefon.
 5. Sekiranya kalau syarikat tu tak berdaftar atau lesen dah tamat, sistem akan tunjuk tiada padanan ditemui.
 6. Anda boleh juga buat aduan melalui apps ini.

Itulah maklumat cara mendapatkan syarikat pinjaman wang berlesen yang boleh dipercayai melalui bantuan laman web KPKT, semoga maklumat diatas boleh bermanfaat.