Pinjaman Peribadi Untuk Swasta Gaji Rendah RM1000

Posted on

Mungkin ada di antara Anda yang masih keliru tentang cara mendapatkan pinjaman peribadi untuk swasta gaji rendah. Sekiranya Anda mahu meluangkan sedikit masa membaca artikel ini, maka Anda tidak akan mengalami kesulitan lagi ketika memohon pinjaman.

Ketika keadaan kewangan tidak terjamin dan sementara keperluan yang mesti dipenuhi sentiasa meningkat, hal tersebut memaksa Anda untuk mencari penyelesaian cepat supaya masalah ini dapat ditangani dengan segera.

Perkara pertama yang kita fikirkan ialah mencari pinjaman. Biasanya pilihan pertama untuk buat pinjaman adalah kepada keluarga atau meminjam wang daripada rakan-rakan. Pilihan lain ialah memohon pinjaman daripada bank. Di bawah ini kami kongsikan cara dapatkan pinjaman peribadi untuk swasta gaji rendah yang boleh Anda cuba.

Pinjaman Peribadi Untuk Swasta Gaji Rendah
Pinjaman Peribadi Untuk Swasta Gaji Rendah

Cara Buat Pinjaman Peribadi

Sebelum membuat permohonan pinjaman peribadi kepada bank atau syarikat pinjaman wang, Anda perlu mengetahui terlebih dahulu syarat-syarat yang diminta oleh pihak bank. Kelayakan ini bukan untuk merumitkan proses permohonan pinjaman, tetapi hanya sebagai keperluan pentadbiran standard.

Syarat pertama adalah warganegara Malaysia. Pinjaman yang diberikan hanya untuk warganegara Malaysia yang menetap di wilayah Malaysia. Syarat kedua ialah had umur permohonan. Berdasarkan peraturan kerajaan, mereka yang layak memohon pinjaman adalah warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun keatas.

Sebabnya kerana pada usia 18 tahun orang tersebut sudah memasuki tahap kematangan dalam berfikir, dan untuk umur maksimum ialah 65 tahun. Sangat digalakkan untuk tidak memohon pinjaman apabila berumur 65 tahun kerana ia akan ditolak oleh pihak bank ataupun syarikat pinjaman wang berdaftar.

Syarat Pinjaman Peribadi Swasta

Syarat seterusnya ialah jumlah pendapatan. Jumlah nominal daripada jumlah pendapatan ini tidak sama di setiap wilayah.

Jika gaji yang Anda terima melebihi RM1000, permohonan pinjaman Anda boleh diluluskan. Tetapi jika sebaliknya, pendapatan Anda lebih rendah daripada RM1000 maka sukar untuk mendapat kelulusan.

Kerana dengan gaji bawah RM1000 dan kemudiannya bil pinjaman dikurangkan, wang yang tinggal tidak akan mencukupi untuk keperluan harian Anda. Anda boleh memanfaatkan pinjaman kecemasan segera online.

Sebagai dokumen sokongan yang menyatakan pendapatan Anda sebanyak RM1000 adalah slip gaji, sudah tentu ini hanya terpakai kepada Anda yang pegawai swasta.

Lain pula ceritanya bagi mereka yang mempunyai perniagaan sendiri. Pilihannya ialah penyata bank daripada simpanan Anda dalam tiga bulan terakhir.

Memohon pinjaman wang dengan slip gaji adalah kunci atau langkah terakhir bagi Anda yang merupakan pekerja swasta apabila ingin memohon pinjaman peribadi di bank atau syarikat pinjaman wang.

Sebab slip gaji menunjukkan pendapatan yang Anda terima setiap bulan daripada syarikat serta bukti Anda adalah pekerja yang sah di syarikat tersebut.

Pinjaman Peribadi Untuk Swasta Gaji Rendah

Sekiranya Anda berpendapatan bulanan RM1000, RM1200, RM1500 dan RM2,000 ke bawah, terdapat beberapa pelan pinjaman peribadi yang boleh Anda mohon. Sila cuba mohon pinjaman peribadi mudah dan cepat di bawah ini.

1. Pinjaman Peribadi AEON iCash Personal Financing

Ramai rakyat Malaysia yang berjaya buat pinjaman peribadi di syarikat ini. Semua sektor pekerjaan boleh memohon pinjaman ini, jadi Anda tak perlu risau.

Kelayakan Gaji Gaji kasar RM1,500
Kelayakan Umur 18 hingga 65 tahun
Jumlah Pembiayaan RM1,000 – RM100,000
Tahun Pembiayaan 6 bulan hingga 7 tahun
Sektor Pekerjaan Semua sektor pekerjaan

Anda boleh mohon dari serendah RM1,000 hingga mencecah RM100,000 dengan tempoh pembiayaan dari 6 bulan hingga 7 tahun.

2. RHB Personal Loan

Sekiranya Anda ingin dapatkan pinjaman wang segera 24 jam hari bekerja, Anda boleh cuba mohon pinjaman di RHB Personal Loan.

Kelayakan Gaji Gaji kasar RM1,500
Kelayakan Umur 21 hingga 55 tahun
Jumlah Pembiayaan RM2,000 – RM150,000
Tahun Pembiayaan 1 tahun hingga 5 tahun
Sektor Pekerjaan Swasta dan Bekerja Sendiri

RHB Personal loan menawarkan pinjaman sehingga RM150,000.

3. Pinjaman Peribadi JCL

Japan Credit Leasing Sdn. Bhd. (JCL) menawarkan pinjaman bagi sektor pekerjaan kakitangan kerajaan, GLC, swasta dan bekerja sendiri. JCL adalah sebuah pemberi pinjaman wang (PPW) yang berdaftar di Malaysia di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dan telah beroperasi sejak tahun 1996.

Kelayakan Gaji Gaji kasar RM1,000
Kelayakan Umur 18 hingga 60 tahun
Jumlah Pembiayaan RM500 – RM50,000
Tahun Pembiayaan 1 tahun hingga 5 tahun
Sektor Pekerjaan Kakitangan Kerajaan, GLC, Swasta dan Bekerja Sendiri

Salah satu ciri yang buat pinjaman dari JCL adalah Anda boleh buat pinjaman walaupun mempunyai tunggakan di rekod CCRIS.

4. Pinjaman Peribadi AmBank

AmBank menawarkan pelbagai pelan pinjaman peribadi yang disasarkan khusus kepada mereka yang berpendapatan rendah. Kelayakan gaji minimum untuk Anda mohon pinjaman ini ialah gaji kasar RM1500 sebulan.

Kelayakan Gaji Gaji kasar RM1,500
Kelayakan Umur 18 hingga 60 tahun
Jumlah Pembiayaan RM5,000 – RM200,000
Tahun Pembiayaan 2 tahun hingga 10 tahun
Sektor Pekerjaan Kakitangan Kerajaan, GLC dan Swasta

Yang menarik ialah, Anda yang berumur 18 tahun hingga 60 tahun boleh mohon pinjaman ini.

5. Pinjaman Peribadi Affin Bank

Ketika Anda ingin membuat pinjaman peribadi di Affin Bank, Anda mesti menyatakan tujuan pinjaman Anda. Sila berikan alasan dan tujuan yang jelas, untuk apa wang pinjaman tersebut supaya permohonan Anda mudah diluluskan.

Kelayakan Gaji Gaji kasar RM1,500
Kelayakan Umur 21 hingga 58 tahun
Jumlah Pembiayaan RM2,500 – RM150,000
Tahun Pembiayaan 2 tahun hingga 10 tahun
Sektor Pekerjaan Kakitangan GLC, Swasta dan Tentera

Bagi pekerja swasta Affinbank menetapkan kelayakan gaji minimum kepada gaji kasar RM2,500 sebulan.

Untuk mohon pinjaman peribadi untuk swasta gaji rendah, Anda boleh lawati laman website bank dan syarikat diatas dan buat permohonan secara online ataupun di cawangan.

Memohon pinjaman peribadi bukanlah sesuatu yang memalukan. Kerana sekarang hampir semua orang banyak yang buat pinjaman wang.

Orang kaya pun ada hutang bukan mereka tidak mempunyai wang, tetapi kerana mereka mempunyai perancangan sendiri dalam pembangunan bisnes untuk modal perniagaan mereka.

Perkara yang paling penting ialah disiplin dalam membayar hutang pinjaman. Jadikan bayaran balik pinjaman keutamaan Anda.

Ada tips yang perlu Anda ikuti supaya bil/ansuran Anda dibayar tepat pada masanya. Iaitu dengan membuat tarikh akhir mengikut tarikh gaji Anda. Kemudian tetapkan pembayaran bil melalui auto debit.