Pinjaman Peribadi BSN MyRinggit Awam Eksekutif Swasta

Posted on

Anda pernah dengar tak pasal pinjaman peribadi BSN? Jadi, kalau Anda tengah cari duit tambahan untuk selesaikan hal-hal penting dalam hidup Anda, maklumat yang kami kongsi ni memang Anda kena baca habis.

Siapa yang tak pernah terjebak dalam situasi di mana duit tak cukup, tapi keperluan tetap berderet-depan mata?

Contohnya, nak bayar yuran universiti, ubahsuai rumah, kena beli laptop baru, atau pun tiba-tiba kena bayar bil hospital yang tak dijangka. Nah, tu lah sebabnya pinjaman peribadi BSN ni boleh jadi penyelamat Anda.

Pinjaman Peribadi BSN
Pinjaman Peribadi BSN

Pinjaman Peribadi BSN Sektor Awam

Dalam usaha untuk memberikan sokongan kewangan kepada kakitangan sektor awam Malaysia, Bank Simpanan Nasional (BSN) telah memperkenalkan skim pinjaman peribadi bertajuk BSN MyRinggit.

Skim ini direka khas untuk membantu kakitangan kerajaan dan organisasi berkaitan kerajaan menguruskan keperluan kewangan mereka dengan lebih cekap dan mudah.

Dengan kelayakan yang mudah dan proses yang pantas, BSN MyRinggit telah menjadi pilihan utama dalam kalangan kakitangan sektor awam.

PinjamanKadar TetapKadar Terapung
Kadar Faedah4.60% hingga 5.30%KAS + 2.60% hingga KAS + 4.62%
Kadar Faedah Tanpa InsuransTambahan 1% terhadap kadar faedah di atasTambahan 1% terhadap kadar faedah di atas
Had PinjamanMinimum: RM5,000 Maksimum: RM400,000-
Tempoh PinjamanSehingga 10 tahun-

Kelayakan

Sekiranya anda adalah seorang kakitangan sektor awam dan ingin mendapatkan bantuan kewangan melalui BSN MyRinggit, terdapat beberapa kriteria kelayakan yang perlu dipenuhi:

  • Anda perlu berusia antara 18 hingga 60 tahun, tetapi tertakluk kepada umur persaraan semasa tempoh pinjaman tamat.
  • Skim ini khusus untuk kakitangan sektor awam Malaysia, termasuklah mereka yang berkhidmat di agensi kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan, atau organisasi yang menawarkan kemudahan potongan gaji BPA (Potongan Gaji Berkala).
  • Anda perlu mempunyai pendapatan minimum sebanyak RM1,500 sebulan. Kelayakan pendapatan ini memberi jaminan bahawa anda mempunyai kemampuan untuk melunaskan ansuran pinjaman peribadi yang diberikan.
  • Kakitangan Tetap: Anda perlu berkhidmat selama sekurang-kurangnya 3 bulan.
  • Kakitangan Kontrak / Sementara: Anda perlu berkhidmat selama sekurang-kurangnya 12 bulan.
  • Anda perlu menjadi pemegang akaun BSN GIRO/i untuk memudahkan urusan pembayaran ansuran pinjaman.

Dokumen-Dokumen Diperlukan

Proses permohonan BSN MyRinggit adalah ringkas, tetapi anda perlu menyediakan beberapa dokumen penting bagi memastikan permohonan anda diproses dengan lancar:

  • Salinan Kad Pengenalan (Depan & Belakang): Dokumen pengenalan diri adalah wajib untuk mengesahkan identiti anda sebagai pemohon. Pastikan anda menyediakan salinan kedua-dua bahagian kad pengenalan, iaitu bahagian depan dan belakang.
  • Surat Pengesahan Majikan: Dokumen ini diperlukan untuk mengesahkan status pekerjaan anda serta butiran gaji dan tempoh berkhidmat. Surat pengesahan majikan akan membantu BSN untuk memahami kedudukan pekerjaan anda dalam sektor awam.
  • Salinan Slip Gaji 2 Bulan Terkini: Slip gaji adalah bukti pendapatan anda. Dengan menyediakan salinan slip gaji untuk 2 bulan terkini, BSN akan dapat menilai kestabilan pendapatan anda sebelum memproses permohonan.

Pinjaman Peribadi BSN Eksekutif-1

Apa yang best pasal BSN MyRinggit (Eksekutif-1) ni, dia khas untuk Anda yang ada kerja dalam bidang professional.

Macam engineer, doktor, akauntan, atau dalam industri lain yang kira high-class sikit tu. Kalau Anda ni jenis pegawai atau kakitangan tetap, atau pun Anda bekerja dalam kontrak tapi dah ada pengalaman sekurang-kurangnya setahun, memang sesuai la apply pinjaman ni.

PinjamanKadar TetapKadar Terapung
Kadar Faedah6.00% hingga 8.50% KAS + 5.85%
Kadar Faedah Tanpa InsuransTambahan 1% terhadap kadar faedah di atasTambahan 1% terhadap kadar faedah di atas
Had Pinjaman Pendapatan RM3,000 sehingga RM5,000Had Pinjaman 5x pendapatan kasar bulanan
Had Pinjaman    > RM5,000 sehingga RM10,0007x pendapatan kasar bulanan
Had Pinjaman    > RM10,00010x pendapatan kasar bulanan / Maksimum RM200,000
Tempoh PinjamanMinimum: 2 tahun Maximum: 10 tahun-
Kaedah PembayaranArahan Tetap BSN-

Kelayakan

Jadi, kalau Anda tu eksekutif muda atau berpengalaman dalam bidang professional, BSN MyRinggit (Eksekutif-1) ni memang khas untuk Anda.

Tak nak cakap panjang-panjang, berikut adalah syarat-syarat yang perlu Anda patuhi:

  • Usia Antar 21 hingga 55 / 60* Tahun: Tak kisah la Anda muda atau sikit senior, asalkan dalam lingkungan umur 21 hingga 55 (atau 60* tahun, ikut umur persaraan semasa tamat tempoh pinjaman). Tujuannya adalah untuk pastikan Anda dalam suasana produktif dan boleh manage pinjaman dengan baik.
  • Pegawai dan Kakitangan Tetap & Kontrak: Tak kiralah Anda pekerja tetap ke kontrak, pentingnya Anda ada pengalaman bekerja sekurang-kurangnya setahun.
  • Pendapatan Kasar Minimum: Jawatan Tetap: Pendapatan kasar sekurang-kurangnya RM3,000 sebulan dan Jawatan Kontrak: Pendapatan kasar sekurang-kurangnya RM10,000 sebulan.
  • Pemegang Akaun BSN GIRO/i: Kalau Anda dah ada akaun BSN GIRO/i, senang sikit urusan pembayaran pinjaman.
  • Terhad kepada Kumpulan Professional Terpilih: Anda kena tahu yang BSN MyRinggit (Eksekutif-1) ni special sikit. Dia hanya ditawarkan kepada kumpulan professional terpilih macam:
    • Pegawai dan kakitangan panel pemaju terpilih.
    • Warga hospital swasta.
    • Syarikat telekomunikasi.
    • Institusi kewangan berlesen.
    • Syarikat multinasional.
    • Kumpulan syarikat PETRONAS pun termasuk, Anda oil and gas boleh la apply.
    • Universiti dan kolej swasta terpilih.
    • Badan berkanun.
    • Syarikat berkaitan kerajaan.
    • Syarikat Senaraian Awam Terpilih di Pasaran Utama Bursa Malaysia dan Golongan Profesional.

Dokumen-Dokumen Yang Diperlukan

Proses apply BSN MyRinggit (Eksekutif-1) tak susah pun. Anda just perlu siapkan beberapa dokumen ni:

  • Satu Salinan Kad Pengenalan (Depan & Belakang): Dokumen penting ni nak confirm identiti Anda. So, Anda kena ada salinan kad pengenalan, depan dan belakang.
  • Salinan Slip Gaji 3 Bulan Terkini: Bukti pendapatan Anda. Pastikan Anda sediakan slip gaji untuk 3 bulan terkini.
  • Penyata KWSP Terkini: Bukti simpanan KWSP Anda. Penyata KWSP terkini diperlukan.
  • Surat Pengesahan Majikan: Majikan Anda kena confirmkan butir-butir ni:
    • Nama Anda.
    • Nombor kad pengenalan.
    • Jawatan Anda.
    • Pendapatan bulanan Anda.
    • Tarikh Anda mula kerja.
  • Atau Penyata EA / EC dan Borang e-Filing Terkini: Kalau Anda ada penyata EA / EC terkini atau borang e-filing terkini dari LHDN, boleh ganti surat pengesahan majikan.

Anda pilih mana yang senang, yang penting Anda ada dokumen-dokumen ni.

Proses Permohonan yang Mudah

Proses permohonan BSN sektor awam ataupun eksekutif sangat cepat dan mudah. Anda hanya perlu mengisi borang permohonan, melampirkan dokumen-dokumen yang diperlukan, dan menyerahkan kepada cawangan BSN yang terdekat.

BSN akan memproses permohonan anda dalam tempoh yang singkat, dan jika permohonan anda diluluskan, dana akan dipindahkan ke akaun BSN Anda.

Cara Mohon Personal Loan BSN Secara Online

Kalau Anda nak tahu macam mana nak apply pinjaman peribadi BSN melalui online, ikut je langkah-langkah ni:

  1. Pertama sekali, Anda perlu buka laman web BSN yang khas untuk permohonan pinjaman peribadi.
  2. Anda kena masukkan maklumat peribadi dan butir-butir yang diperlukan.
  3. Sebelum submit, pastikan Anda semak balik semua maklumat yang Anda dah isi. Pastikan tak ada kesalahan atau kekurangan.
  4. Bila dah yakin semua ok, klik je butang submit tu. Lepas tu, tunggu la untuk maklumat lanjut.
  5. BSN akan semak maklumat Anda dan proses permohonan. Anda kena bersabar sikit untuk tunggu kelulusan. Biasanya, BSN akan hubungi Anda untuk beri tahu status permohonan Anda.

Jadi, itu je langkah-langkah mudah nak apply pinjaman peribadi BSN melalui online.

Cara Mohon Personal Loan BSN di Cawangan

Anda nak tahu cara apply pinjaman peribadi BSN melalui cawangan, jom ikut step-step ni:

  1. Pertama-tama, Anda perlu kunjungi cawangan BSN yang terdekat.
  2. Sebelum pergi, pastikan Anda bawa semua dokumen yang diperlukan. Macam salinan kad pengenalan, slip gaji, penyata KWSP, dan apa-apa dokumen pengesahan yang diperlukan.
  3. Bila dah sampai cawangan, tanya je kaunter mana yang kena pergi untuk apply pinjaman peribadi.
  4. Kaunter tu akan bagi Anda borang permohonan yang kena isi. Isi je semua butiran dengan betul. Kalau ada yang tak faham, tanya je kat diorang.
  5. Lepas isi borang, sedia kan dokumen-dokumen yang diperlukan. Biasanya diorang akan minta Anda lampirkan sekali dengan borang.
  6. Bila semua dah siap, serahkan borang permohonan dan dokumen-dokumen tu kat kaunter. Mereka akan semak dan proses permohonan Anda.
  7. Biasanya dalam tempoh beberapa jam atau hari, BSN akan hubungi Anda untuk beritahu status permohonan. Kalau tak dengar apa-apa pun, Anda boleh je call cawangan tu untuk tanya.
  8. Selesai.

Pinjaman Peribadi BSN ni macam kawan baik yang selalu ada bila Anda kena pasang badan dengan hidup. BSN, singkatan untuk Bank Simpanan Nasional, memang dah lama ada dalam industri kewangan Malaysia.

Jadi, bila Anda dengar nama besar macam tu, memang rasa yakin dan percaya je kan? Yang bestnya, personal loan BSN ni tak payah pening kepala nak cari jaminan atau cagaran. Tanpa penjamin pun, Anda boleh apply.

BSN ni memang faham yang Anda punya hidup tak boleh nak jangka 100%. Kadang-kadang duit tambahan perlu segera, tak boleh tunggu lama.

Maknanya, proses kelulusan BSN personal loan ni pantas dan mudah. Tak payah la tunggu berminggu-minggu. Lagipun, kadar faedah dia pun bersaing, tak yah nak bayar lebih-lebih.

Dan yang paling menarik, Anda boleh pilih tempoh bayaran yang sesuai dengan bajet bulanan Anda. Jadi, takde la terkejut bila bulan-bulan kena bayar.