Pinjaman Kecemasan Segera Online

Posted on

Setiap orang pastilah ingin mempunyai keadaan kewangan yang baik. Bermula dari memperuntukkan wang untuk simpanan dan insurans, serta melabur untuk meningkatkan nilai aset pada masa hadapan.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang dapat memenuhi semua keperluan ini. Sehingga apabila ada keperluan yang mendesak, sukar untuk kita mendapatkan sumber pembiayaan.

Kali ini, kami akan kongsikan penggunaan pinjaman kecemasan segera online, serta cadangan produk pinjaman wang segera yang bersesuaian untuk Anda.

Pinjaman Kecemasan Segera Online
Pinjaman Kecemasan Segera Online

Apa Itu Pinjaman Kecemasan Segera Online

Pengenalan kepentingan dana kecemasan kini semakin popular, sehingga semakin ramai yang mengetahuinya.

Seperti namanya, dana kecemasan adalah dana yang diketepikan daripada sebahagian daripada pendapatan untuk keperluan yang mendesak, tidak dijangka dan diperlukan dalam kecemasan.

Tidak semua keperluan dapat dipenuhi melalui pos tabung kecemasan ini. Oleh itu, dana kecemasan disimpan dalam jumlah yang cukup besar dan tidak digunakan terlalu kerap hanya untuk keperluan yang masih boleh ditampung oleh jawatan pendapatan lain.

Jenis keperluan yang mungkin menggunakan dana kecemasan termasuk kos kesihatan yang besar (jika Anda tidak mempunyai insurans) seperti untuk kemasukan ke hospital, pembedahan, perbelanjaan harian apabila Anda diberhentikan kerja atau mengalami muflis perniagaan, dan sebagainya.

Anda boleh menyasarkan jumlah simpanan dana kecemasan mengikut keperluan Anda.

Bagi Anda yang belum berkahwin, sebaik-baiknya dana kecemasan yang perlu dikumpul adalah antara tiga hingga enam kali gAnda gaji.

Bagi Anda yang sudah berkahwin atau mempunyai tanggungan, dana kecemasan yang perlu ada ialah antara enam hingga 12 kali ganda gaji.

Mengumpul dana kecemasan memang nampak sangat sukar kerana jumlah yang besar. Oleh itu, keutamaan mempunyai wang kecemasan masih di bawah keutamaan membayar ansuran (gadai, ansuran kenderaan), dan keutamaan mempunyai simpanan.

Jika Anda masih sukar untuk mengetepikan sebahagian daripada pendapatan Anda untuk wang kecemasan, belum berkahwin atau tidak mempunyai tanggungan, dan merasakan Anda mempunyai risiko kesihatan yang rendah, maka utamakan mempunyai simpanan utama sebelum dana kecemasan.

Cara Dapatkan Pinjaman Kecemasan Segera Online

Kecemasan boleh berlaku kepada siapa saja, pada bila-bila masa. Anda boleh kehilangan laptop, ipad, motosikal rosak, atau ada bil perubatan mahal dan tak dijangka.

Sekiranya perkara tak dijangka berlaku dan gaji atau simpanan Anda tak mencukupi, macam mana cara untuk mencari wang dengan segera? Apabila Anda keberatan untuk minta bantuan daripada ahli keluarga, di sini kami kongsikan beberapa cara lain:

1. Guna Duit dari Akaun 2 KWSP

Belum banyak yang tidak tahu bahawa simpanan Akaun 2 KWSP boleh dikeluarkan untuk suatu keperluan seperti kecemasan perubatan terpilih. Selain itu dana kecemasan ini boleh Anda gunakan untuk keperluan lain.

2. Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi boleh menjadi penyelesaian terbaik jika Anda inginkan jumlah wang tunai yang cukup besar. Anda akan dapatkan duit yang boleh dibayar semula dalam tempoh 3 hingga 9 tahun. Namun, pinjaman peribadi perlukan komitmen bulanan. Pastikan Anda check dan buat tinjauan pinjaman mana yang paling sesuai.

3. Kad Kredit

Sekiranya Anda betul-betul perlukan wang tunai segera tanpa perlu bantuan orang lain, kami nasihatkan Anda untuk gunakan kad kredit.

Kad Kredit sangat berguna untuk keluarkan duit tunai selain itu kad kredit juga boleh digunakan untuk bayar bil yak dijangkan.

Sekiranya kewangan Anda telah stabil semula, Anda dapat terokai langkah lain untuk langsaikan hutang tertungga secara cepat dan pantas. Contohnya seperti program pemindahan baki dari CIMB bank.

CIMB Bank merupakan salah satu bank yang mudah buat pinjaman peribadi.

4. Jual Barang

Di rumah ada barang yang sudah tak digunakan? Jom jual barang tersebut untuk dapatkan wang segera. Barang yang boleh di jual seperti konsol game, laptop, handphone dan banyak lagi.

Selepas menjual barang tersebut Anda akan dapatkan wang seger tanpa perlu buat pinjaman kepada rakan atau bank.

Risiko Pinjaman Kecemasan Segara Online

Walau bagaimanapun, kami nasihatkan Anda jangan buat pinjaman wang dengan Ah long atau along. Berikut risiko yang perlu Anda ketahui apabila Anda membuat pinjaman wang dengan along.

  • Kadar Faedah Tinggi
  • Sukar Langsaikan Hutang
  • Keselamatan keluarga terancam sebab along sering gunakan ugutan dan keganasan apabila Anda tidak dapat bayar pinjaman
  • Along tidak mempunyai lesen berdaftar

Macam mana jika saya telah buat pinjaman kepada along apa perlu buat? Sekiranya Anda dah buat pinjaman kepada along berikut beberapa tips atau petua yang mungkin berguna untuk Anda:

  • Cari tahu apakah pemberi pinjaman tersebut mempunyai lesen atau tidak. Sekiranya tidak mempunyai lesen Anda tak perlu bayar apa-apa kepada pembueri pinjaman tersebut. Sebab pemberi pinjaman yang tidak mempunyai lesen adalah melanggar undang-undang Malaysia.
  • Selain itu pemberi pinjaman tanpa lesen tidak ada hak dari segi perundangan untuk mengutip kembali hutang.
  • Peminjam wang tidak berlesen selalunya menjalankan kegiatan di luar undang-undang dan biasanya mereka tidak akan menggunakan cara mahkamah untuk mendapatkan kembali wang mereka. Oleh itu mereka tidak boleh menyaman anda jika anda tidak membayar hutang anda. Apabila Anda rasa diri dalam bahaya, sila hubungi PDRM.

Anda perlu tahu bahawa kecemasan kewangan memang satu dugaan, tetapi dengan sedikit pengetahuan dan keputusan tepat yang diambil, kewangan pasti stabil semula dengan kadar segera.

Jadi, sebelum buat pinjaman along dan terdesak perlukan duit segera, sila baca dan hadam perkongsian tentang pinjaman kecemasan segera online ini.