Cara Mohon Penyatuan Hutang Bank Rakyat Online

Posted on

Penyatuan hutang Bank Rakyat ialah proses menggabungkan beberapa hutang berbeza menjadi satu hutang tunggal dengan kadar yang lebih rendah.

Penyatuan hutang boleh membantu Anda menguruskan kewangan Anda dengan lebih baik dan memudahkan Anda untuk membayar hutang Anda.

Tujuan pembiayaan ini ditawarkan adalah untuk memberi peluang kepada pelanggan yang membuat Pembiayaan Peribadi-i Penyatuan Hutang untuk menikmati kadar diskaun keuntungan yang menarik.

Penyatuan Hutang Bank Rakyat
Penyatuan Hutang Bank Rakyat

Manfaat Penyatuan Hutang Bank Rakyat

Terdapat beberapa manfaat yang boleh Anda perolehi daripada penyatuan hutang Bank Rakyat, antaranya:

1. Bantu uruskan kewangan Anda dengan lebih baik.

Dengan menggabungkan beberapa hutang menjadi satu, Anda akan mempunyai lebih sedikit hutang untuk dibayar setiap bulan, menjadikannya lebih mudah untuk Anda menguruskan belanjawan kewangan Anda dengan lebih baik.

2. Menurunkan kadar yang perlu Anda bayar.

Penyatuan hutang biasanya dilakukan pada kadar yang lebih rendah daripada kadar yang Anda bayar ke atas hutang individu.

Ini boleh mengurangkan beban kewangan Anda dalam jangka masa panjang.

3. Lanjutkan tempoh pembayaran.

Pengumpulan hutang juga biasanya dilakukan dengan meningkatkan tempoh pembayaran, jadi Anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk membayar hutang Anda.

Ini boleh membantu Anda mengurus kewangan Anda dengan lebih baik dan mengurangkan sebarang tekanan kewangan yang mungkin Anda alami.

4. Tingkatkan skor kredit Anda.

Penyatuan hutang boleh membantu Anda meningkatkan skor kredit Anda jika Anda sentiasa membayar hutang Anda tepat pada masanya selepas menggabungkannya.

Ini boleh membuka peluang kepada Anda untuk mendapatkan kredit yang lebih baik pada masa hadapan.

5. Meminimumkan risiko kesalahan.

Dengan menggabungkan beberapa hutang menjadi satu, Anda hanya perlu memantau dan membayar satu hutang, seterusnya meminimumkan risiko kesilapan dalam membayar hutang Anda.

6. Kadar keuntungan serendah 2.76% setahun.

7. Peralihan daripada pembiayaan konvensional kepada syariah.

Kelebihan Pembiayaan Peribadi-i Penyatuan Hutang

Berikut adalah beberapa kelebihan dari penyatuan hutang Bank Rakyat.

 • Ditawarkan kepada pelanggan yang menjelaskan pembiayaan daripada institusi kewangan luar, koperasi dan institusi kewangan berlesen.
 • Penjelasan minimum RM50,000.
 • Penjelasan pembiayaan boleh merangkumi lebih daripada satu akaun.

Kadar diskaun keuntungan yang diberikan untuk penyatuan hutang adalah diantara 0.10% – 1.20% dan tempoh pembiayaan sehingga 10 tahun, tertakluk pada terma dan syarat.

Sektor AwamTempoh PembiayaanKadar Diskaun
Awam1 - 10 tahun0.10% - 1.00%
Swasta1 - 10 tahun0.40% - 1.20%
 • Ilustrasi Pembiayaan :RM100,000
 • Tempoh Pembiayaan :10 tahun
 • Kadar semasa : 11.37% p.a. RM1,399
 • Kadar penyatuan hutang : 10.17% p.a. RM1,331
 • Penjimatan : RM68 sebulan atau RM8,160 untuk 10 tahun

Dokumen Yang Diperlukan

Dokumen yang diperlukan untuk memohon Pembiayaan Peribadi-i Penyatuan Hutang ialah:

 • MyKad
 • Slip gaji
 • dan penyata penjelasan institusi kewangan lain/koperasi/syarikat kredit.

Cara Mohon Pembiayaan Penyatuan Hutang Bank Rakyat

Untuk memohon penyatuan hutang Bank Rakyat, Anda boleh menghubungi pusat panggilan Bank Rakyat di talian 1 300 80 5454 atau datang terus ke cawangan Bank Rakyat yang berhampiran sebelum datang terus ke cawangan, Anda dikehendaki untuk buat temujanji Bank Rakyat.

Pastikan Anda membawa semua dokumen yang diperlukan bersama Anda. Anda juga boleh mengemukakan permohonan pembiayaan secara online melalui www.irakyat.com.my atau Apply Now di www.bankrakyat.com.my

Bank Rakyat akan membantu Anda menyatukan hutang Anda dan membantu Anda mengatur pembayaran mengikut kemampuan kewangan Anda.

Untuk sebarang pertanyaan, sila kunjungi mana-mana cawangan terdekat atau hubungi Pusat Panggilan tele-Rakyat ditalian 1-300-80-5454.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan dan jawapan yang mungkin boleh membantu selesaikan masalah Anda.

1. Untuk pinjaman terdahulu dengan koperasi lain tempohnya 20 tahun adakah boleh memohon program penyatuan hutang ni?

Boleh tertakluk kepada kelayakan serta terma dan syarat yang ditetapkan. Hubungi tele-Rakyat di talian 1-300-80-5454 untuk semakan lanjut.

2. Penyatuan hutang RM100,000 boleh ke?

Boleh. Syarat minima bagi program ini mestilah menggabungkan sekurang-kurangnya RM50,000 sebarang hutang yang ingin dijelaskan di institusi kewangan yang lain.

3. Apakah kelebihan penyatuan kalau buat macam ini?

Untuk makluman Anda, semua pembiayaan sama ada di dalam atau di institusi kewangan yang lain boleh disatukan dan memudahkan Anda untuk membuat bayaran melalui satu Bank sahaja iaitu Bank Rakyat.