Penyata Kad Kredit Bank Rakyat

Posted on

Untuk pemegang kad kredit yang juga mempunyai alamat email, E-Statement (Penyata Bank), bil kad kredit yang dihantar melalui e-mel sudah biasa.

Pada masa ini ramai pelanggan telah mengambil kesempatan daripada penyata kad kredit dan bank pengeluar kad kredit secara intensif menghubungi pelanggan dan memujuk pelanggan untuk mula menerima invoice melalui e-mel.

Penyata Kad Kredit Bank Rakyat
Penyata Kad Kredit Bank Rakyat

Apa Itu ePenyata

ePenyata merupakan salinan penyata secara elektronik untuk memudahkan para Pemegang Kad Kredit-i menerima, menyemakdan menyimpan penyata bulanan mereka.

Pemegang kad Kredit tidak perlu membayar perkhidmatan ini kerana ia adalah percuma. Pada masa ini, ePenyata ini diwajibkan kepada semua pemegang kad kredit.

Penyata Kad Kredit Bank Rakyat

Pemegang kad Kredit-i akan menerima ePenyata ini dalam 2 cara, iaitu melalui SMS dan melalui email.

Penyata Kad Kredit Bank Rakyat selamat untuk digunakan, kerana setiap maklumat dilindungi. Tatacacara proses keselamatan bagi pemegang kad kredit bank Rakyat adalah:

SMS

Pemegang Kad Kredit-i perlu melalui proses pendaftaran kali pertama sebelum dibenarkan mengakses kepada ePenyata yang disediakan oleh pihak Bank Rakyat.

SMS makluman ePenyata menyediakan pautan rasmi laman sesawang perkhidmatan ePenyata www.bankrakyat.com.my yang telah disahkan oleh Bank Rakyat.

Adakah Anda memiliki akaun bank Rakyat online? Sekiranya belum memiliki, sila baca cara daftar akaun Bank Rakyat

Email

Daftar masuk ke email Anda dengan menggunakan kata password email sedia ada.

Pilih menu ePenyata selepas itu masukkan password (default password) untuk melihat salinan e-Statement Anda.

Setiap bulan pemegang kad kredit bank Rakyat akan dihantar ePenyata melalui email dan SMS, penyata ini dihantar mengikut kitaran penyata yang telah ditetapkan pada setiap bulan.

Salinan ePenyata boleh diakses melalui www.bankrakyat.com.my selama 1 tahun sahaja, bermula dari tarikh pendaftaran perkhidmatan ePenyata dilakukan.

Anda boleh menyimpan penyata kad kredit ini ke dalam fail peribadi untuk rujukan pada bila-bila masa.

Kemaskini Penyata Bank Rakyat

Sekiranya Anda ingin mengemaskini maklumat seperti email dan nombor telefon untuk perkhidmatan ePenyata, sila menghubungi customer service pusat kad melalui email atau telefon.

Sekiranya Anda tidak menerima penyata kad kredit melalui SMS atau email, terdapat kemungkinan yang menyebabkan pemegang kad tidak menerima ePenyata:

  • Nombor telefon tidak dikemaskini atau pemegang kad berada di luar negara.
  • Email tidak dikemaskini (not updated) atau tidak sah (invalid email).
  • Email penuh atau masuk ke Junk e-mail.

Disyorkan pemegang kad kredit melayari terus laman rasmi sesawang bank Rakyat www.bankrakyat.com.my dan pergi ke perkhidmatan ePenyata.

Sekiranya Anda ingin menukar saluran penghantaran ePenyata dari email ke email, Anda perlu menghubungi talian khidmat pelanggan pusat kad bank Rakyat di nombor 603269368880 untuk mendaftar email terkini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *