Cara Pemasangan TNG RFID TAG di Cermin Lampu Kereta

Posted on

Terlalu banyak masa yang terbuang bila terpaksa berhenti setiap kali nak bayar tol. Tambah pula, kalau Anda tersangkut dalam kesesakan, masa yang sepatutnya digunakan untuk benda lain terbuang begitu sahaja.

Tolonglah, siapa yang suka berhenti bayar tol berkali-kali dalam sehari, kan? Lebih-lebih lagi bila Anda tengah rushing nak ke tempat kerja atau ada janji temu penting.

Jadi, macam mana nak atasi masalah ni? Solusi dia senang je, pasang TNG RFID Tag kat kereta Anda. Dengan RFID, Anda boleh lalu tol tanpa perlu berhenti, jadi takde lagi masalah tersangkut dalam kesesakan tol.

Hari ni kami nak cerita macam mana nak pasang TNG RFID Tag kat kereta Anda supaya Anda boleh nikmati perjalanan yang lebih lancar dan cepat. Jom kita tengok langkah-langkah dan tips penting untuk pasang RFID Tag ni dengan betul.

Daftar Info Kereta dalam TnG e-Wallet

Mula-mula sekali, Anda kena download aplikasi TnG e-Wallet. Anda boleh dapat kat Google Play Store untuk Android atau Apple App Store untuk iOS.

Dah siap download, buka aplikasi tu dan ikut langkah-langkah ni:

  1. Masukkan maklumat kereta Anda macam nombor pendaftaran, model, dan warna.
  2. Pergi ke bahagian tol dalam aplikasi dan pilih RFID.
  3. Tekan butang Activate RFID Tag dan masukkan nombor RFID Tag yang Anda dapat tu.
  4. Lepas dah daftar maklumat kereta, Anda kena masukkan nombor RFID Tag dalam aplikasi satu persatu. Pastikan nombor yang dimasukkan betul tau, kalau tak nanti susah nak aktifkan.
  5. Dah siap masukkan nombor RFID Tag dengan betul, status dalam aplikasi akan tukar kepada pending activation. Tunggu je dalam 1 hingga 2 minit, lepas tu status akan tukar jadi Active. Bila dah aktif, RFID Tag Anda dah boleh guna.

Panduan Pemasangan TNG RFID Tag pada Kereta

RFID Installation

Ni kami tunjuk cara macam mana nak pasang TNG RFID Tag kat kereta Anda:

  1. Bersihkan cermin depan atau lampu hadapan (headlamp) tempat Anda nak lekatkan RFID Tag. Pastikan bersih supaya tag tu melekat elok dan tak tercabut.
  2. Tanggalkan RFID Tag dari pembungkusnya dengan berhati-hati.
  3. Lekatkan RFID Tag kat bahagian luar cermin depan sebelah kiri atau lampu hadapan kiri (bahagian penumpang). Pastikan tag diletakkan sekurang-kurangnya 5cm dari sebarang benda besi.

Tips Penting untuk Pemasangan RFID Tag

Ada beberapa tips penting yang Anda kena ingat masa pasang RFID Tag ni:

  1. Jangan pasang kat cermin depan yang ada tinted sebab nanti tak berkesan. Sentiasa pasang kat lampu hadapan kiri.
  2. Pastikan RFID Tag tak dipasang kat permukaan logam sebab nanti signal tak dapat dibaca oleh pengesan tol.
  3. Letakkan RFID Tag kat bahagian yang seimbang kat cermin supaya ia jauh sikit dari bonet kereta yang besi tu.
  4. Lepas pasang, biarkan je gelembung udara yang ada. Jangan cuba kikis gelembung tu sebab nanti boleh rosakkan tag dan tak boleh dikesan.

Dengan ikut panduan dan tips kat atas ni, Anda boleh pastikan pemasangan TNG RFID Tag kat kereta Anda dibuat dengan betul dan berfungsi dengan baik.

RFID Tag ni akan memudahkan perjalanan Anda kat tol tanpa perlu berhenti buat pembayaran.

Selalu periksa status RFID Tag dalam aplikasi TnG e-Wallet untuk pastikan ia aktif dan berfungsi sebelum Anda mulakan perjalanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *