Lupa Nombor Akaun Bank Islam Cara Semak Online

Posted on

Bagaimana nak tahu nombor akaun bank jika buku simpanan hilang? Kadang-kadang kerana keperluan tertentu, Anda perlu memaklumkan nombor akaun Anda ada kepada orang lain.

Mungkin kerana ingin menerima wang atau transfer wang dan sebagainya.

Nombor akaun terdiri daripada beberapa angka yang agak panjang. Dan ramai orang tidak boleh menghafal nombor ini.

Apabila Anda membuka akaun di bank. Anda pasti diberi nombor akaun. Nombor akaun biasanya disimpan dalam resit deposit dan buku simpanan.

Oleh kerana itu, apabila Anda ingin tahu nombor akaun, sila buka buku simpanan. Masalahnya iaitu apabila buku simpanan hilang atau terlupa menyimpannya macam mana?

Lupa Nombor Akaun Bank Islam

Lupa Nombor Akaun Bank Islam

Tetapi tenang sahaja, Anda masih boleh mengetahui nombor akaun bank Anda dengan cepat melalui 5 cara di bawah.

1. ATM Bank Islam

Jika buku simpanan bank hilang, maka Anda boleh menggunakan ATM sebagai cara untuk mendapatkan maklumat akaun bank Islam.

Statement Bank Islam

ATM bukan sahaja berfungsi untuk pengeluaran wang tunai, semak baki bank Islam, atau transfer, tetapi Anda boleh menggunakan ATM sebagai alat untuk mendapatkan nombor akaun Anda.

Langkah-langkah cara cek nombor akaun bank Islam:

  1. Sila pergi ke ATM Bank Islam terdekat.
  2. Masukkan Kad ATM Anda ke mesin ATM.
  3. Masukkan PIN.
  4. Pilih menu Statement/Penyata.
  5. Maklumat nombor akaun bank Islam Anda akan terpapar di skrin.

2. Online Banking Bank Islam

Apabila Anda memiliki akaun internet banking bank Islam, Anda boleh cek no akaun melalui laman My Accounts.

Sebelum itu, sila login ke laman www.bankislam.biz dengan memasukkan username dan password yang Anda miliki.

Tetapi sekiranya Anda belum memiliki akaun Bank Islam online banking, sila daftar dahulu.

Baca panduan cara daftar Bank Islam online banking

3. Mobile Banking Bank Islam

Mobile banking (GO by Bank Islam) juga boleh difungsikan untuk mengetahui nombor akaun bank. Caranya, sila login dan masuk ke menu Account Information/My Accounts. Pada laman tersebut Anda dapat melihat no akaun bank Islam.

  1. Muat turun dan pasang aplikasi GO by Bank Islam dari kedai aplikasi (Google Play Store atau App Store) ke dalam telefon pintar anda.
  2. Buka aplikasi GO by Bank Islam yang telah dipasang.
  3. Log masuk ke dalam akaun anda dengan menggunakan User ID dan Password yang telah didaftarkan.
  4. Selepas log masuk, anda akan dibawa ke halaman utama aplikasi.
  5. Di halaman utama, cari butang My Accounts. Anda akan dapat melihat senarai akaun bank anda yang disimpan dalam aplikasi.
  6. Pilih akaun yang anda ingin semak nombornya.
  7. Selepas anda memilih akaun tersebut, nombor akaun bank Islam anda akan dipaparkan di skrin anda.
  8. Pastikan untuk log keluar daripada aplikasi apabila anda selesai menggunakan untuk menjaga keamanan akaun anda.

4. Hubungi Bank Islam

Setiap bank memiliki nombor call center yang boleh dihubungi pada bila-bila masa. Sila hubungi perkhidmatan call center melalui nombor dibawah:

  • General Line : +603 2088 8000
  • Contact Centre : +603 26 900 900

Sila maklumkan masalah Anda kepada pegawai bank, sehingga mereka boleh membantu menyelesaikan masalah Anda.

  1. Panggil talian hotline Bank Islam di nombor +603 2088 8000.
  2. Selepas panggilan anda dijawab, Anda boleh guna bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris untuk berhubung dengan pegawai khidmat pelanggan.
  3. Pastikan anda mempunyai maklumat peribadi seperti nombor kad pengenalan dan butiran akaun bank anda sedia untuk disediakan apabila diminta oleh pegawai khidmat pelanggan.
  4. Sampaikan kepada pegawai khidmat pelanggan bahawa anda ingin semak nombor akaun Bank Islam anda.
  5. Pegawai khidmat pelanggan akan memeriksa butiran anda dan memberikan nombor akaun bank Islam anda.
  6. Pastikan anda catit nombor akaun tersebut.
  7. Jika anda mempunyai sebarang soalan tambahan atau perlu bantuan lain, sila bertanyakan kepada pegawai khidmat pelanggan.
  8. Setelah anda selesai, ucapkan terima kasih kepada pegawai khidmat pelanggan dan tutup panggilan anda.

5. Pejabat Bank Islam

Sekiranya Anda mahu, sila pergi ke pejabat bank Islam terdekat untuk membuat buku simpanan baru jika buku tersebut rosak atau hilang.

Selepas itu Anda akan mendapatkan nombor akaun bank Islam Anda pada buku simpanan tersebut.

Sila bawa IC atau kad pengenalan dan kad ATM untuk mempercepat proses pembuatan buku simpanan baru.

Contoh Nombor Akaun Bank Islam

Contoh nombor akaun bank Islam adalah nombor yang penting dalam dunia perbankan. Ia macam alamat untuk duit Anda.

Kalau orang nak hantar duit kat Anda, dia mesti tahu nombor akaun Anda. Kalau Anda nak transfer duit, Anda pun kena tahu nombor akaun penerima. Jadi, memang tak boleh main-main bila bab nombor akaun ni.

Contoh Nombor Akaun Bank Islam

Dalam bank Islam, nombor akaun ni biasanya bermula dengan kod bank Islam Malaysia. Lepas tu, ada lagi beberapa nombor yang mengikut urutan tertentu. Biasanya, Anda akan dapat nombor akaun ni daripada bank bila Anda buka akaun.

Itulah 5 cara yang boleh Anda gunakan untuk mengetahui no akaun bank Islam dengan cepat.