Login OCBC Bank Online Banking

Posted on

Sebagai pelanggan baru OCBC Bank, sudah pasti Anda ingin mendapatkan pelbagai kelebihan dari OCBC Bank seperti perkhidmatan OCBC online banking. Tapi tahukan Anda, bagaimana cara login OCBC Bank online banking dan cara daftar OCBC online banking?

OCBC Bank menawarkan rangkaian perkhidmatan pengurusan kewangan, kekayaan pakar, daripada pengguna, korporat, pelaburan, perbankan dan banyak lagi. OCBC bank menyediakan perbankan online yang dapat Anda akses dimana sahaja.

Di perbankan online OCBC Anda dapat melakukan pelbagai aktiviti seperti semak baki akaun, semak baki pinjaman, transfer wang, pembayaran dan banyak lagi. Namun, sebelum Anda melakukan aktiviti tersebut Anda mesti login terlebih dahulu ke akaun Anda. Oleh itu, kami kongsikan cara daftar OCBC bank online banking dan cara login OCBC Bank online banking.

Login OCBC Bank

Kelayakan Daftar Online Banking OCBC Bank

Ramai yang bertanyakan apa sahaja kelayakan untuk mendaftar online banking OCBC Bank? Untuk mendaftar perbankan dalam talian, Anda mestilah pemegang kad kredit OCBC atau Anda mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada akaun OCBC berikut:

 • Akaun simpanan
 • Akaun terkini

Register OCBC Bank Online Banking

Sebelum Anda dapat log masuk sistem internet banking OCBC Bank, Anda mestilah mempunyai akaun profil terlebih dahulu. Sila sediakan maklumat seperti kad ATM debit/kredit sebelum mendaftar.

 1. Buka laman website OCBC Bank Internet Banking
 2. Pilih DEBIT CARD/CREDIT CARD. AKtifkan Kad OCBC Bank
 3. Masukkan NOMBOR KAD DEBIT/KAD KREDIT
 4. Isikan TARIKH TAMAT TEMPOH bulan dan tahun dari kad debit/kad kredit Anda.
 5. Klik bahagian Already have a PIN, sila masukkan PIN sekiranya ada. Sekiranya Anda terlupa atau tiada PIN, Anda boleh pilih Yet to have a PIN.
 6. Kemudian isikan maklumat terperinci Anda pada ruangan PERSONAL DETAILS, pastikan maklumat yang Anda masukkan betul.
 7. Masukkan CAPTCHA seperti yang dipaparkan pada kotak, Klik Next.
 8. Masukkan LOGIN ID yang Anda mahukan.
 9. Masukkan PASSWORD Anda yang berangka 8 hingga 12 (mengandungi abjad, nombor dan simbol bukan abjad dan nombor). Contoh password: NakLogin!@#
 10. Sahkan NOMBOR TELEFON Anda untuk SMS security token.
 11. Selesai.

Login OCBC Bank Online Banking

Selepas Anda mempunyai akaun profil yang berdaftar di OCBC Bank online banking, sila ikuti langkah cara login OCBC Bank Online Banking:

 1. Lawati pautan rasmi https://internet.ocbc.com.my
 2. Masukkan Login ID akaun Anda. Login ID OCBC Bank Online
 3. Klik Next.
 4. Klik Confirm untuk sahkan Security Image dan Security Phrase. Secure Information OCBC
 5. Masukkan Password akaun Anda. Password OCBC Online
 6. Klik Login.
 7. Tahniah, pendaftaran Anda berjaya.

Sekiranya Anda tidak mendapatkan kod OTP/TAC semasa pendaftaran atau semasa membuat transaksi kewangan, kami nasihatkan Anda untuk membaca artikel cara tukar nombor telefon OCBC Bank.

FAQ OCBC Bank

Beberapa soalan lazim berkaitan dengan OCBC Bank.

1. Apa itu OCBC OneTouch?

OCBC OneTouch adalah aplikasi perbankan mudah alih yang membolehkan Anda akses mudah, cepat dan selamat kepada maklumat akaun Anda. OCBC OneTouch menggunakan ciri pengesahan cap jari telefon di mana Anda meletakan jari Anda pada pengimbas cap jari untuk melihat maklumat akaun asas tanpa log masuk ke Perbankan Mudah Alih.

2. Berapakah jumlah maksimum transfer OCBC Bank?

RM5,000 sehari (had dikongsi dengan pindahan dalam akaun 3rd OCBC)

3. Apa itu Additional security with 2FA?

Pengesahan 2-Faktor (2FA) adalah langkah keselamatan yang memberikan lebih ketenangan fikiran apabila Anda membuat bank online, Anda boleh memilih untuk login menggunakan token SMS atau Perkakasan.