Loan JCL OK Ke Pengalaman Pinjaman Peribadi Online

Posted on

Memang, zaman sekarang ni, hidup tak selalunya berjalan lancar, dan ramai daripada kita mungkin pernah terjebak dalam situasi terdesak gara-gara kekurangan wang. Itu sebabnya, pinjaman JCL Credit mungkin jadi pilihan yang boleh membantu Anda keluar dari masalah kewangan tu tanpa perlu risau sangat.

JCL Credit ialah sebuah syarikat pinjaman yang telah mendapat reputasi baik dalam memberikan pinjaman dengan kelulusan yang pantas. Tak macam bank-bank besar yang sering kali melibatkan proses panjang dan rumit, JCL Credit tawarkan pendekatan yang lebih mudah, mesra pengguna, dan yang paling penting, kelulusan yang cepat.

Kalau Anda pernah terfikir nak apply loan JCL (JCL Credit Leasing Sdn Bhd), tapi tak pasti apa yang perlu disediakan dan macam mana prosesnya, artikel ni akan bagi Anda info berguna.

Di bawah ni, kami akan berkongsi JCL loan OK ke dan senaraikan apa yang Anda perlu tahu tentang JCL secara terperinci.

Loan JCL OK Ke
Loan JCL OK Ke

JCL Credit Leasing Sdn Bhd

JCL Credit Leasing Sdn Bhd ni adalah sebuah syarikat yang bergerak dalam bidang pinjaman. Kalau Anda tengah cari duit tambahan atau tengah tight dengan bajet, mungkin boleh pertimbangkan JCL Credit Leasing ni.

Alamat dia kat Wisma BH Ground & 1st Floor, No. 361, Jalan Pudu, 55100 Kuala Lumpur. Jadi kalau Anda tinggal dekat situ atau ada urusan nak jumpa diorang, boleh la pergi sana.

Nak contact diorang pun senang je, just call 03-26167900. Kalau ada soalan, tak tau nak start macam mana, boleh la call diorang untuk dapatkan maklumat lebih lanjut.

Lepas tu, yang penting, diorang pun ada lesen. License number diorang ialah WL3960/14/01-10/210924, dan lesen ni sah dari 22/09/2022 sampai 21/09/2024. Jadi, Anda boleh rasa lebih yakin dan selamat bila deal dengan diorang.

Kalau Anda tertanya-tanya pasal permit iklan, tak payah risau. Diorang ada Ad permit number WP3960/14/01-6/210924, dan permit iklan ni sah dari 3/10/2022 sampai 21/09/2024. Jadi, Anda boleh pastikan yang iklan-iklan yang Anda nampak tu pun sah dan diiktiraf.

Nama SyarikatJapan Credit Leasing Sdn. Bhd. (JCL)
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
LesenWL3960/14/01-8/210920
AlamatNo.15, Jalan Medan Tuanku 1, 50300, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur
Phone03-26167800
Fax03-26167990
Laman Web Rasmihttps://jcl.my/

Kelayakan Mohon Loan JCL

JCL ni salah satu syarikat pinjaman berlesen yang popular di Malaysia, untuk memohon Anda mestilah:

 • Pemohon mesti warganegara Malaysia.
 • Berumur antara 18 hingga 60 tahun.
 • Sudah bekerja sekurang-kurangnya tiga (3) bulan dengan majikan semasa dan gaji asas minimum RM1,000.00.

Dokumen Apa Yang Diperlukan

Bagi pekerja, Anda kena sedia dokumen-dokumen berikut:

 • Salinan kad pengenalan (IC).
 • Slip gaji terkini dalam 3 bulan.
 • Penyata bank peribadi terkini dalam 3 bulan.
 • Bil utiliti terkini (air atau elektrik).

Bekerja Sendiri

Kalau Anda seorang usahawan atau bekerja sendiri, JCL akan memerlukan dokumen-dokumen berikut:

 • Salinan kad pengenalan (IC).
 • Borang Pendaftaran SSM terkini.
 • Penyata bank syarikat dalam 6 bulan terkini.
 • Penyata bank peribadi dalam 3 bulan terkini.
 • Bil utiliti terkini (air atau elektrik).

Lama Masa Pemprosesan

Biasanya, JCL memerlukan sekurang-kurangnya tiga hingga lima (3 – 5) hari bekerja untuk memproses permohonan Anda.

Waktu ni bergantung pada menerima dokumen lengkap, sebab JCL akan call pejabat Anda dan kontak kecemasan untuk tujuan pengesahan.

Tapi ingat, waktu pemprosesan boleh lebih lama bergantung pada proses pengesahan. Sila semak status permohoan JCL secara online.

Anda boleh apply untuk top-up loan selepas menyelesaikan tiga (3) bayaran RM2,000 atau kurang, dan enam (6) bayaran RM2,500 atau lebih. Semua bayaran mesti tepat pada masanya.

Adakah JCL Menyimpan Kad ATM Pelanggan?

Sebagai syarikat pinjaman berlesen, JCL tidak akan menyimpan kad ATM pelanggan.

Jadi, kalau Anda memenuhi syarat-syarat dan sedia dokumen yang diperlukan, JCL boleh jadi pilihan yang sesuai untuk Anda. Pastikan Anda faham terma dan syarat sebelum memutuskan untuk apply.

Jangan lupa, berunding dengan penasihat kewangan jika Anda ada sebarang keraguan atau pertanyaan tambahan.

Pengalaman Apply Personal Loan JCL

Nor Hayati Zulkiflee nak cerita pengalaman Nor Hayati Zulkiflee apply loan dengan JCL ni. Ni cerita pengalaman Nor Hayati Zulkiflee sendiri, takda kaitan langsung dengan syarikat JCL ni. Kalau Anda ada share ke, ada adik beradik anak pinak ker, memang takda langsung yer.

Pertama sekali, Nor Hayati Zulkiflee nak tegaskan yang Nor Hayati Zulkiflee dah cuba apply loan kat bank, tapi tak dapat pun. Kalau dapat, Nor Hayati Zulkiflee dah lama apply. Jadi, Nor Hayati Zulkiflee cuba nasib dengan JCL. Cara applynya pun senang, cuma melalui website dia jer. Nor Hayati Zulkiflee apply untuk RM10,000 selama 5 tahun.

Dalam masa beberapa hari, dalam 5 hari kot, Nor Hayati Zulkiflee dapat WhatsApp dan call dari pihak JCL. Dorang mintak Nor Hayati Zulkiflee sediakan beberapa dokumen, antaranya slip gaji, kad pengenalan, surat tawaran dari syarikat, borang permohonan loan, bil utiliti, dan sebagainya. Lepas Nor Hayati Zulkiflee WhatsApp dokumen tu, dalam 3 hari camtu dorang call isteri Nor Hayati Zulkiflee serta syarikat tempat Nor Hayati Zulkiflee bekerja untuk pengesahan.

Keesokan hari nya, dorang call Nor Hayati Zulkiflee dan bagitau yang permohonan Nor Hayati Zulkiflee dah lulus. Tapi dorang bagi offer RM4,000 jer untuk 4 tahun, dengan kadar faedah 18% setahun. Dorang cakap camni sebab Nor Hayati Zulkiflee takda rekod lagi dengan dorang. Dorang nak tengok dulu rekod pembayaran Nor Hayati Zulkiflee, OK ke tak. Kalau dalam 6 bulan pertama bayaran cantik, boleh topup loan.

Selepas call tu, keesokannya hari nya baru lah Nor Hayati Zulkiflee pergi pejabat JCL untuk sign agreement. Nor Hayati Zulkiflee kena pergi ke pesuruhjaya sumpah sendiri untuk copkan agreement tu. Ada bayaran yang kena keluarkan, iaitu RM45. RM30 untuk yuran guaman dokumen perjanjian tu, dan RM15 bayar kat pesuruhjaya sumpah.

Dalam jumlah RM4,000 tu, Nor Hayati Zulkiflee tak dapat penuh. Nor Hayati Zulkiflee dapat dalam RM3,788.00 sebab ada insuran yang perlu Nor Hayati Zulkiflee bayar kalau jadi apa-apa hal. Insuran ni akan langsaikan loan Nor Hayati Zulkiflee dengan JCL untuk tahun pertama.

Tiga hari selepas Nor Hayati Zulkiflee sign agreement, duit masuk dalam akaun Nor Hayati Zulkiflee. Cara bayaran JCL Credit pulak senang, dorang tolak direct dari akaun bank Nor Hayati Zulkiflee atau Nor Hayati Zulkiflee boleh bayar melalui JomPAY.

Nor Hayati Zulkiflee rasa JCL Credit Leasing Sdn Bhd ni okay sebab dorang ada dalam senarai yang diiktiraf oleh RinggitPlus. Kalau Anda nak try, boleh la cuba. Nor Hayati Zulkiflee kongsi pengalaman Nor Hayati Zulkiflee ni, tapi pastikan Anda baca semua terma dan syarat sebelum decide nak apply.