Kenapa Transaksi Dibatalkan di ATM Cara Penyelesaian

Posted on

Kenapa transaksi dibatalkan di ATM, apa perlu buat? Ketika Anda memerlukan wang cash tetapi tidak mempunyai wang cash, sudah tentu Anda akan menggunakan kad ATM untuk mengambil wang di mesin ATM.

Tetapi bagaimana apabila Anda memerlukan wang dan kad ATM Anda tidak boleh digunakan? Sudah tentu perkara tersebut akan membuat Anda risau dan takut. Anda mungkin pernah mengalaminya.

Kad ATM yang tidak boleh digunakan sudah tentu akan membuat Anda marah dan risau sebab wang dalam akaun takut hilang secara serta-merta.

Transaksi dibatalkan di ATM juga boleh berlaku kerana Anda terlupa nombor PIN ATM, mesin ATM rosak dan masalah teknikal lain.

Kenapa Transaksi Dibatalkan di ATM
Kenapa Transaksi Dibatalkan di ATM

Kenapa Transaksi Dibatalkan di ATM Cara Penyelesaian

Bagi Anda yang sering tertanya-tanya kenapa kad ATM tidak boleh digunakan, jom baca artikel ini untuk mengetahui maklumat lanjut:

1. Nombor PIN Salah

Biasanya jika Anda tersalah memasukkan nombor PIN sebanyak 3 kali, akan menyebabkan kad ATM kena block.

Sehingga proses transaksi dibatalkan di ATM.

2. Kad Bank Tamat Tempoh

Pernahkah Anda menyemak tarikh luput kad ATM? Mungkin Anda akan terkejut kerana kad ATM mempunyai tempoh aktif atau tarikh luput.

Sudah tentu, apabila kad ATM telah tamat tempoh, kad bank tersebut tidak boleh digunakan. Sila renew kad ATM Anda segera.

3. Baki Tidak Mencukupi

Mungkin antara sebab kad ATM tidak boleh digunakan adalah kerana baki Anda kurang, apabila Anda tidak mempunyai mobile banking, sudah tentu Anda tidak akan tahu berapa banyak baki pada akaun bank Anda.

Kemudian pada masa itu Anda akan mengambil wang di mesin ATM dan mengetahui baki Anda tidak mencukupi yang menyebabkan Anda tidak dapat menggunakan kad ATM tersebut.

4. Masalah Teknikal

Bukan kad ATM Anda sahaja yang bermasalah, kadangkala beberapa mesin ATM tidak boleh digunakan disebabkan kerana masalah teknikal.

Mungkin mesin ATM mengalami masalah sehingga menyukarkan Anda untuk membuat pengeluaran wang di ATM.

5. Had Transaksi Harian Telah Dicapai

Beberapa kad daripada bank tertentu biasanya mempunyai maklumat yang berbeza, bergantung pada kad yang Anda pilih.

Salah satu daripadanya ialah mempunyai had transaksi harian (limit transaksi), jika Anda melebihi had transaksi harian, sudah tentu kad ATM yang Anda gunakan tidak boleh digunakan.

Limit transaksi ini dianggap sebagai langkah keselamatan daripada pihak bank, untuk mengelakkan orang lain yang mempunyai niat jahat pada kad ATM Anda.

6. Kad Bank Rosak

Mungkin antara sebab kad ATM tidak boleh digunakan adalah kerana kad ATM Anda sudah rosak.

7. Transaksi Mencurigakan

Bank juga boleh mengesan perkara yang Anda lakukan dengan kad ATM Anda. Mungkin kad ATM Anda akan disekat sementara oleh bank kerana melakukan transaksi yang agak mencurigakan.

Tetapi Anda tidak perlu panik kerana Anda boleh kunjungi cawangan bank terdekat untuk memastikan Anda tidak membuat sebarang transaksi yang mencurigakan.

8. Kad Belum Diaktifkan

Apakah ini kali pertama Anda menggunakan kad ATM? Mungkin itu salah satu sebab kenapa transaksi dibatalkan di ATM.

Ini sudah tentu akan menjadi salah satu sebab Anda tidak boleh menggunakan kad ATM, sila hubungi customer service bank untuk mengaktifkan kad ATM Anda supaya boleh digunakan.

9. Kad Bank Expired

Sila semak bahagian valid thru pada kad ATM Anda, sila pastikan kad ATM Anda dah expired atau belum.

Apa perlu buat jika kad bank expired? Apabila kad bank expired, sila segera kunjungi cawangan bank terdekat untuk menukar kad ATM lama dengan yang baru.

Sekiranya kad ATM Anda tidak boleh digunakan, sudah tentu hal tersebut akan membuat Anda marah dan sangat risau.

Namun, Anda tidak perlu risau kerana beberapa maklumat di atas mungkin sahaja dapat membantu Anda mengetahui sebab kad ATM tidak boleh digunakan.