Kelebihan Kad Kredit Cara Penggunaan Credit Card

Posted on

Ramai orang yang ragu-ragu atau kurang keyakinan terhadap kelebihan kad kredit dan cara penggunaan kad kredit. Sebab yang paling biasa mengapa beberapa orang tidak mahu menggunakannya adalah kerana kad kredit boleh menyebabkan orang berhutang.

Jika alasan untuk tidak menggunakan kad kredit adalah kerana Anda tidak dapat membantu diri sendiri, maka Anda sebenarnya telah melakukan sesuatu yang bijak. Tetapi jika Anda takut tanpa sebab yang jelas, maka pertimbangkan beberapa kelebihan menggunakan kad kredit di bawah.

Kemunculan perkhidmatan kad kredit mempunyai tujuan yang baik, iaitu untuk membantu Anda apabila Anda memerlukan jumlah wang yang besar dalam keadaan terdesak. Kad kredit boleh menjadi sangat berguna apabila berada di tangan pengguna yang bijak.

Kelebihan Kad Kredit
Kelebihan Kad Kredit

Apa itu Kad Kredit?

Untuk makluman, secara asasnya penggunaan kad kredit merupakan salah satu kaedah pembayaran yang membolehkan pengguna memperolehi produk atau perkhidmatan melalui pinjaman kredit.

Setelah Anda membeli produk atau perkhidmatan, Anda perlu bayar semula kepada bank atau syarikat kewangan yang memberi pinjaman tersebut mengikut tempoh ditetapkan.

Sekiranya Anda gagal membayar balik, Anda akan dikenakan penalti dan nama Anda berkemungkinan besar akan disenaraihitamkan atau diisytiharkan bankrap.

Kelebihan Kad Kredit

Pastikan Anda menggunakan kad kredit hanya apabila ia mendesak supaya keuntungan penggunaan kad kredit dapat Anda perolehi.

1. Gunakan Dalam Keadaan Terdesak

Benar, kad kredit boleh membantu Anda dalam keadaan urgent. Kad kredit yang Anda miliki boleh berguna pada masa yang penting. Contohnya bila belum dapat gaji tapi terpaksa baiki motosikal kerana rosak.

Kad kredit juga berguna apabila Anda perlu membeli HP baharu kerana HP lama Anda tiba-tiba tidak dapat dihidupkan.

Pada masa seperti ini kad kredit akan sangat berguna untuk membantu Anda membuat pembayaran lebih awal. Tetapi jangan lupa bahawa Anda perlu membayar bil kad kredit Anda pada akhir bulan.

2. Bayar Kemudian

Salah satu kelebihan kad kredit ialah ia membolehkan Anda membeli atau membayar sesuatu walaupun Anda tidak mempunyai wang tunai, terutamanya jika Anda memerlukannya dengan segera.

Anda boleh membayar bil kad kredit pada penghujung tempoh yang ditetapkan. Cuba bayar tepat pada masanya untuk memastikan reputasi akaun Anda selamat.

3. Point Reward / Mata Ganjaran

Penyata Kad Kredit

Banyak kad kredit menyediakan mata ganjaran untuk setiap pengguna. Point ini diperoleh setiap kali pengguna membuat transaksi dengan kad kredit.

Selain itu, banyak kad kredit menyediakan promosi lain, seperti pulangan tunai dan diskaun.

Promosi ini sering berlaku ketika Anda menggunakan kad kredit untuk membeli tiket penerbangan dan hotel.

Jika Anda mampu menggunakannya dengan baik, kad kredit akan memberikan manfaat yang cukup besar untuk Anda.

4. Keselamatan

Satu lagi kelebihan kad kredit ialah kewujudan sistem keselamatan khas.

Jika Anda kehilangan kad kredit Anda, syarikat kad kredit akan block transaksi yang mungkin dibuat oleh orang lain dengan kad kredit Anda.

Syarikat kad kredit juga boleh memberitahu Anda tentang transaksi yang mencurigakan dengan kad kredit Anda.

5. Rekod Kewangan

Anda mungkin memerlukan lebih daripada satu kad kredit. Anda boleh membina rekod kewangan yang baik dengan membayar kredit mengikut tempoh matang.

Syarikat kad kredit biasanya memberikan maklumat kepada agensi pelaporan kredit jika Anda ingin mencipta kad kredit baharu.

Salah satu maklumat yang diberikan adalah tentang disiplin Anda dalam membayar kredit.

Jika Anda mempunyai rekod kewangan yang baik, kemungkinan besar Anda boleh membuat kad kredit baru yang lain.

6. Transaksi Mudah Di Mana-mana dan Pada Bila-bila Masa

Tahukah Anda bahawa pembayaran menggunakan kad kredit adalah sangat fleksibel. Anda boleh menggunakan kad kredit di banyak tempat dan wilayah. Anda boleh menggunakan kad kredit semasa membeli-belah di pusat membeli-belah. Anda juga boleh menggunakan kad kredit untuk membeli-belah secara online.

Perkara yang paling hebat dan berguna tentang kad kredit ialah Anda boleh menggunakan kad kredit semasa membeli-belah di luar negara. Tidak kira di mana Anda berada, semua transaksi boleh dilakukan dengan kad kredit.

7. Lebih Mudah Untuk Mengesan Perbelanjaan

Kelebihan apabila menggunakan kad kredit untuk transaksi harian ialah Anda boleh mengetahui perbelanjaan yang berlaku dalam satu bulan.

Bil akan dihantar secara automatik setiap bulan, pada masa itulah Anda boleh mengetahui perbelanjaan yang berlaku pada bulan tersebut menggunakan kad kredit.

Dengan melihat penyata bil kad kredit Anda boleh menilai sama ada perbelanjaan bulan ini berada dalam lingkungan bajet atau tidak? Jika tidak, semak apa yang perlu dikurangkan.

Kad kredit juga sangat mudah untuk Anda membayar bil. Pembayaran berjadual secara automatik untuk mengelakkan penalti apabila lewat membayar bil.

Penggunaan Kad Kredit

Selalunya pengguna kad kredit baru bimbang tentang cara menggunakan kad kredit yang baik.

Kad kredit boleh membantu memenuhi keperluan dan mengurus kewangan. Tetapi ia juga bukan rahsia bahawa kad kredit boleh membawa kepada tingkah laku penggunaan berlebihan yang meletakkan Anda dalam hutang.

Godaan untuk membeli barang impian menjadi lebih mudah apabila Anda mempunyai kad kredit. Sampai akhirnya pening melAnda bila bil dah sampai ke tangan.

Berikut adalah beberapa petua tentang cara menggunakan kad kredit yang baik supaya ia tidak menjadi beban kewangan yang berlebihan untuk Anda.

1. Memilih Produk yang Tepat

Memilih produk yang betul bukan sahaja akan membantu Anda memfokuskan pada memperuntukkan penggunaan untuk mengelakkan penggunaan berlebihan, tetapi juga boleh memberikan faedah tambahan melalui ganjaran (reqward).

Elakkan menggunakan kad kredit untuk membeli produk yang Anda rasakan sebagai keinginan sementara dan Anda tidak pasti Anda benar-benar memerlukannya.

2. Beri Perhatian kepada Kos dan Kemudahan

Seterusnya untuk membantu mempelajari cara menggunakan kad kredit dengan betul adalah dengan memberi perhatian kepada yuran yang mungkin dikenakan kepada Anda.

Produk kad kredit yang berbeza pastinya mengenakan bayaran yang berbeza. Sesetengah produk memerlukan Anda membayar yuran pentadbir tahunan.

Yuran tahunan boleh mempunyai julat yang jauh berbeza bergantung pada kemudahan dan had yang diperolehi. Manakala produk lain boleh menawarkan yuran tahunan percuma untuk pemilikan kad kredit pertama.

3. Membayar Bil Tepati Masa

Salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan dalam cara menggunakan kad kredit yang baik ialah membayar bil tepat pada masanya.

Bil yang belum dibayar melepasi tarikh akhir akan dikenakan caj. Semakin Anda mengabaikannya, bil akan cepat bertimbun menjadikannya hutang.

Oleh itu, sangat penting untuk memberi perhatian sama ada Anda mampu untuk membayar bil yang akan datang pada masa hadapan sebelum menggunakan kad kredit untuk membeli-belah.

Mempunyai hutang kad kredit? Sila baca cara selesaikan hutang kad kredit.

4. Maksimumkan Satu Kad

Bank membenarkan Anda memiliki lebih daripada satu kad kredit.

Untuk memastikan cara menggunakan kad kredit Anda dilakukan dengan baik, pastikan Anda memanfaatkan sepenuhnya kad kredit pertama yang Anda miliki.

Sila minta kenaikan had jika Anda merasakan keperluan semakin meningkat.

Kad kredit dahulu hanya boleh dinikmati oleh orang kaya sahaja, namun seiring dengan perkembangan zaman sekarang, semua orang boleh memiliki kad kredit. Syarat dan dokumen untuk membuat kad kredit juga lebih mudah.