Keburukan Kad Kredit Cara Elakkan / Selesaikan Hutang

Posted on

Memang tidak dapat dinafikan bahawa kad kredit memberikan kemudahan dalam transaksi. Sebab pemegang kad kredit tak perlu membawa wang cash, hanya dengan meleret pada mesin pembayaran pengguna kad kredit boleh dapatkan barangan atau perkhidmatan yang di inginkan.

Kad kredit memberi kemudahan dalam keadaan kecemasan sebab pengguna kad kredit boleh pinjam wang daripada bank (credit) yang kemudiannya akan dibayar oleh peminjam.

Dalam perkongsian kali ini kami akan beritahu Anda apa sahaja keburukan kad kredit dan cara selesaikan hutang credit card.

Keburukan Kad Kredit
Keburukan Kad Kredit

Apakah Kad Kredit

Terdapat banyak jenis transaksi tanpa tunai (cashless), salah satunya yang sering digunakan oleh rakyat Malaysia ialah kad kredit.

Kad kredit ialah kaedah pembayaran bukan tunai/non-tunai atau cashless dalam bentuk kad dan dikeluarkan oleh bank kepada pelanggan.

Kad kredit adalah pinjaman daripada bank kepada pelanggan untuk memudahkan keperluan transaksi.

Sebagai pengeluar kad kredit, bank benar-benar memanjakan pelanggan dengan kemudahan dan fleksibiliti dalam transaksi.

Pelanggan mesti tahu ada kelebihan kad kredit dan kekurangan kad kredit. Kelebihannya ialah promosi, diskaun dan ganjaran mata untuk pelanggan.

Dalam menggunakan kad kredit, pelanggan mesti memenuhi terma dan syarat yang ditetapkan oleh bank, seperti had pembayaran, dan caj.

Keburukan Kad Kredit

Kad kredit boleh memberi banyak kemudahan kepada penggunanya, tetapi ia juga boleh menyebabkan masalah jika tidak digunakan dengan bijak.

Salah satu keburukan utama kad kredit adalah bahawa ia boleh membawa kepada kekangan kewangan jika pengguna membayar hutang kad kredit dengan betul.

Kad kredit biasanya dikenakan interest yang tinggi, yang boleh meningkatkan jumlah yang perlu dibayar balik jika pinjaman tidak dibayar balik dengan cepat.

Ini boleh menyebabkan pengguna kad kredit terjebak dalam lingkaran hutang yang sukar untuk keluar.

Bahaya Guna Kad Kredit

Ramai pengguna kad kredit sebenarnya berhutang kerana tidak dapat menyelesaikan pembayaran dengan betul.

Supaya Anda tidak terjebak dalam bahaya kad kredit, di bawah adalah beberapa cara yang boleh Anda lakukan untuk mengelakkan risiko menggunakan kad kredit.

1. Bil Lewat Bayar

Bahaya kad kredit yang sering berlaku ialah apabila Anda lewat membayar bil. Setiap kelewatan akan dikenakan denda dan terkumpul daripada jumlah bil dan dikenakan faedah dari hari pembayaran lewat.

2. Menggunakan Had Sehingga Tamat

Jangan sekali-kali tergoda dengan had yang besar. Selalunya ramai orang sebenarnya menggunakan kad kredit dengan membelanjakan keseluruhan had yang diberikan.

Biasanya had kad kredit akan diselaraskan mengikut pendapatan Anda, dan kadangkala ia lebih besar daripada jumlah pendapatan.

Oleh itu, penggunaan sehingga had hanya akan menyebabkan masalah di kemudian hari.

3. Bayaran Minimum

Jika Anda baru menggunakan kad kredit, mungkin Anda akan tergoda dengan kemudahan bayaran minimum atau minimum payment.

Sebenarnya, kemudahan ini adalah perangkap untuk Anda. Apabila Anda hanya membayar bil dengan bayaran minimum, ia boleh mengakibatkan faedah ke atas baki hutang yang belum dibayar.

4. Tidak mengetahui besarnya hutang

Mempunyai kad kredit adalah seperti membawa wang tunai yang banyak.

Anda hanya perlu meleret pada peniaga untuk membeli apa sahaja yang Anda mahu, asalkan nilainya dalam had.

Walau bagaimanapun, keseronokan menggunakan kad kredit boleh membuat bil membengkak.

5. Menggunakan Kemudahan Pengeluaran Tunai

Biasanya, kad kredit memberikan faedah pengeluaran tunai. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa manfaat ini tidak percuma, kerana Anda akan dikenakan yuran pengeluaran tunai sebanyak 3%.

Apatah lagi jika ada pembayaran lewat, faedah kad kredit akan berlipat kali ganda.

Tips Elakkan Masalah Kewangan dari Kad Kredit

Untuk mengelakkan masalah kewangan yang disebabkan oleh penggunaan kad kredit, adalah penting untuk memastikan bahawa Anda menggunakannya dengan betul.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh Anda ambil untuk memastikan Anda menggunakan kad kredit dengan bijak dan tips cara selesaikan hutang kad kredit:

  1. Pastikan Anda memahami syarat-syarat yang terkandung dalam perjanjian kad kredit Anda sebelum menggunakannya. Ini termasuk interest yang akan dikenakan, caj tambahan, dan sebarang had yang mungkin terdapat pada jumlah pinjaman yang boleh dibuat.
  2. Cuba untuk membayar sejumlah besar daripada jumlah pinjaman setiap bulan untuk mengurangkan jumlah interest yang perlu dibayar.
  3. Pastikan Anda check baki kad kredit Anda secara kerap untuk memastikan Anda tidak melampaui had yang ditetapkan. Ini boleh menyebabkan Anda dikenakan caj tambahan yang tidak perlu.
  4. Cuba untuk menggunakan kad kredit hanya untuk keperluan yang penting atau darurat, dan cuba untuk menggunakan wang tunai untuk pembelian seharian. Ini boleh membantu Anda mengawal jumlah hutang yang Anda terima.
  5. Jangan membuat pembelian dengan kad kredit jika Anda tidak dapat membayar balik jumlah pinjaman dalam masa yang singkat.
  6. Jika Anda merasa sukar untuk membayar balik jumlah pinjaman, cuba untuk berbincang dengan pemberi pinjaman Anda untuk mendapatkan bantuan atau nasihat. Mereka mungkin boleh membantu Anda dengan menyediakan pelan pembayaran yang lebih mudah untuk Anda ikuti.

Itulah antara bahaya menggunakan kad kredit yang akan Anda terima jika Anda tidak menggunakannya dengan betul.

Pastikan Anda hanya menggunakan kad kredit untuk keperluan yang mendesak dan Anda perlu membayarnya serta-merta selepas bil tiba.