Kad ATM Tidak Boleh Diproses

Posted on

Adakah Anda pernah mengalami masalah dengan kad ATM Anda yang tidak dapat dibaca oleh mesin ATM dan selalu ditolak sebelum memasukkan PIN sehingga transaksi tidak boleh diproses.

Selain kad yang tidak dapat digunakan, beberapa masalah yang paling biasa dengan urus niaga kad ATM iaitu lupa PIN ATM, dan wang tidak keluar ketika melakukan transaksi pengeluaran walaupun baki telah didebitkan dan masalah teknikal lain.Kad ATM Tidak Boleh Diproses

Kad ATM Tidak Boleh Diproses

Dalam kes ini, secara umum, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kad ATM tidak dapat diproses, iaitu:

  • Kad ATM telah tamat tempoh.
  • Strip magnetic warna hitam di ATM telah rosak atau tergores.
  • ATM tersekat kerana 3 kali salah memasukan PIN.

Jika Anda mengalami masalah seperti ini maka cara untuk mengatasinya adalah dengan datang terus ke Perkhidmatan Pelanggan bank pada hari bekerja dengan membawa kad pengenalan, buku simpanan (buku bank) dan kad ATM Anda yang rosak.

Terdapat satu tips jika kad ATM Anda ditolak, Anda harus mencubanya pada mesin lain terlebih dahulu.

Kadang-kadang mesin ATM tersebut rosak sehingga mesin tidak dapat mengesannya dengan betul. Atau boleh jadi Anda belum aktifkan kad ATM tersebut.

Baca panduan cara aktifkan kad debit CIMB

Tips Menyimpan Kad ATM Supaya Tidak Cepat Rosak

Kami mengesyorkan sebelum Anda menghadapi masalah seperti di atas, cubalah sentiasa menjaga kebersihan kad ATM dengan tidak memasukkannya ke dalam dompet atau beg.

Berikut adalah beberapa tips agar kad ATM Anda tidak cepat rosak:

  • Cuba jangan menyusun garis hitam (magnetic strip) yang saling berhadapan antara satu kad ATM. Kerana jika Anda melakukan ini maka magnet dalam garis hitam akan cepat rosak.
  • Simpan kad ATM secara terpisah dengan kad lain.
  • Gunakan wallet (dompet) khas untuk kad ATM.

Selain tips tersebut, kami mengesyorkan Anda untuk selalu menyimpan duit tunai dalam dompet, sekiranya berlaku sesuatu Anda boleh tenang sebab mempunyai duit di dompet.

Itulah beberapa tips untuk mengelakkan kerosakan pada kad ATM sehingga Anda tidak mengalami kad ATM tidak boleh diproses atau kad ATM Anda ditolak (reject) oleh mesin ATM atau EDC.