IBG Transfer CIMB to Maybank Berapa Hari

Posted on

Seiring dengan perkembangan teknologi, perkhidmatan kewangan dan perbankan CIMB juga memberikan lebih banyak kemudahan kepada pelanggan. Pemindahan duit dari bank yang berlainan atau antara bank adalah salah satu perkhidmatan yang sering digunakan oleh orang ramai.

Ada kalanya terdengar aduan mengenai transfer berlainan bank yang memerlukan masa yang lama untuk duit diterima di akaun tujuan. Ada yang mengadu menunggu hingga 2 hari sehingga duit tersebut masuk di akaun tujuan.

IBG Transfer CIMB to Maybank Berapa Hari

IBG Transfer CIMB to Maybank Berapa Hari

Pada prinsipnya, kecepatan penerimaan dana transfer melalui IBG (Interbank Giro) lebih cepat, namun waktu nyata yang dimaksudkan tidak bermaksud ia sampai di akaun tujuan pada jam dan minit yang sama. Proses ini biasanya memerlukan masa beberapa minit atau biasanya sekitar 1-4 jam.

Sekiranya Anda sudah melakukan transfer duit dari CIMB ke Maybank menggunakan kaedah IBG, mungkin Anda tertanya-tanya sebetulnya berapa lama waktu yang diperlukan sehingga duit diterima oleh akaun penerima? atau IBG transfer CIMB to Maybank berapa hari?

Jadual Transfer CIMB

Sekiranya transfer duit dilakukan selepas jam 5.00 pm, duit tersebut akan masuk ke akaun destinasi/tujuan pada keesokan harinya. Di samping itu, sekiranya pindahan antara bank dilakukan pada hari sabtu, ahad dan cuti umum wilayah persekutuan, duit masuk ke akaun penerima pada hari bekerja.

Walau bagaimanapun, jika Anda transfer duit sebelum jam 5.00 pm, maka duit akan masuk pada hari yang sama.

Transfer DayTransfer TimeIBGStatusRefund for IBG Unsuccessful Transaction
Monday - FridayBefore 5:00 amBy 11:00 amSame dayBy 5:00 pm
Monday - Friday5:01 am - 8:00 amBy 2:00 pmSame dayBy 8:20 pm
Monday - Friday8:01 am - 11:00 amBy 5:00 pmSame dayBy 11:00 pm
Monday - Friday11:01 am - 2:00 pmBy 8:20 pmSame dayBy 11:00 am, next business day
Monday - Friday2:01 pm - 5:00 pmBy 11:00 pmSame dayBy 11:00 am, next business day
Monday - FridayAfter 5:00 pmBy 11:00 am,
next business day
By 5:00 pm, next business dayBy 5:00 pm, next business day
Saturday, Sunday, Federal Territory Public HolidayAnytimeBy 11:00 am,
next business day
By 5:00 pm, next business dayBy 5:00 pm, next business day

Jadual yang dinyatakan diatas berlaku untuk:

  1. Semua pembayaran IBG dan pemindahan dana ke akaun semasa, akaun simpanan, pinjaman dan pembayaran kad kredit.
  2. Untuk transaksi yang dilakukan hingga jam 5 sore pada hari kerja, dana akan tersedia di akaun penerima selewat-lewatnya pada pukul 11 malam pada hari yang sama.
  3. Pengkreditan dana ke akaun benefisiari adalah tertakluk kepada prosedur operasi standard bank benefisiari.
  4. Pastikan Anda check jenis akaun yang diterima oleh bank peserta MyClear (untuk IBG) atau MEPS (untuk IBFT).
  5. Pastikan Anda memasukkan nombor akaun yang betul dan sekiranya Anda mempunyai keraguan, sila confirm dengan bank penerima. Sila baca post jika lupa nombor akaun CIMB Bank.

Bank akan memberitahu Anda mengenai dana yang ditolak melalui Sejarah Transaksi yang Gagal (Pay & Transfer > Transaction History – Change to Failed status di kanan atas).

Nota: Maklumat diatas hanya berfungsi sebagai panduan. Pihak bank CIMB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang perubahan yang dibuat oleh bank yang mengambil bahagian.

Itulah maklumat mengenai IBG transfer CIMB ke Maybank berapa hari yang ramai korang cari. Semoga perkongsian diatas boleh membantu Anda.