Cara Atasi Hutang Singer Naik Mahkamah Sita Rumah

Posted on

Ramai di antara kita mungkin pernah mengalami keadaan di mana terima mesej seram atau panggilan menakutkan daripada ejen pengutip hutang. Mesej berbunyi, “RM0: C*****, S*** ***** Tindakan MAHKAMAH akan diambil…” bukanlah perkara yang asing.

Atau mungkin ada yang pernah kena call daripada seseorang yang kononnya wakil bank, nak datang rumah ambil barang sebab hutang? Betul ke ni? Itu baru masalah permulaan.
Agitate

Seram kan bila ada orang call camtu? Ingat lagi tak rasa berdebar-debar masa tu? Diorang suka guna taktik ‘scare tactics’ ni, cakap nak bawak ke mahkamah, beku akaun bank, sita barang rumah. Nak tak nak, memang tak senang nak elak dari perasaan takut tu.

Tapi, jangan panic dulu! Sebab aku ada tips yang boleh membantu Anda hadapi benda ni dengan lebih bijak.

Hutang Singer Naik Mahkamah
Hutang Singer Naik Mahkamah

Apa Tu Ejen Pengutip Hutang?

Ejen Pengutip Hutang ni macam wakil yang dilantik oleh bank atau syarikat pinjaman. Diorang ni kena patuh peraturan yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia.

Ada peraturan la diorang takleh simply serang kita.

Tindakan-Tindakan Yang Diorang Tak Boleh Buat:

  • Tak boleh call lebih dari tiga kali seminggu, atau kalau dah jawab panggilan diorang, tak boleh lebih dari 12 kali sebulan.
  • Diorang takleh masuk rumah kita atau curi-curi curah harta kita.
  • Tak boleh guna bahasa kasar yang buat kita malu.
  • Diorang takleh pergi kacau jiran, kawan, atau keluarga kita nak minta bayaran.
  • Takleh bagi maklumat palsu yang buat kita terkejut atau takut.

Kalau diorang langgar, kita boleh lapor polis dan adu kat Bank Negara Malaysia.

1. Jangan Terus Bagi Maklumat Peribadi

Anda kena tahu, ejen pengutip hutang ni selalu try nak dapatkan info peribadi kita. Jadi, jangan senang-senang bagi nama penuh, IC, atau alamat.

Diorang sepatutnya dah ada info ni. Tanya diorang balik, “Dari mana kau ni? Nama syarikat apa? Kes aku apa?” Kalau diorang boleh jawab, baru proceed tanya pasal kes Anda.

Check firma guaman di sini dan nombor kes di sini untuk confirm.

2. Pantau Tempoh Hutang

Nak tau lagi, tengok la bila kali terakhir Anda bayar hutang tu. Ada satu akta yang cakap, tindakan hutang kena buat dalam masa 6 tahun dari tarikh perjanjian atau bayaran terakhir.

Kalau dah lepas 6 tahun, diorang takleh buat tuntutan di mahkamah. Tapi kalau Anda bayar lepas 6 tahun, tarikh tuntutan boleh start dari tarikh bayar tu pulak.

3. Fikir Pasal Tindakan Undang-Undang

Jangan terus tertekan dengan ugutan diorang nak datang rumah, sita barang, atau beku akaun bank.

Dalam pengalaman aku, diorang selalu guna peguam untuk dapatkan perintah mahkamah.

So, kalau nak tau, tengok la notis diorang. Ada nama firma guaman tak? Kalau ada, pastu tengok ada ‘Sdn. Bhd.’ tak. Kalau ada ‘Sdn. Bhd.’, tu syarikat pengutip hutang.

4. Jangan Bayar Sembarangan

Kalau selepas semak hutang Singer, Anda memang berhutang, fikir betul-betul sebelum bayar. Ada dua pilihan:

  • Bayar hutang terus kepada bank atau institusi kewangan.
  • Dapatkan surat tawaran penyelesaian penuh dan pastikan dapat surat pelepasan kalau nama Anda ada dalam CTOS.

Jangan bagi bayaran kat orang atau syarikat lain. Simpan segala resit dan surat-menyurat sebagai bukti.

Nota: Jadi, maklumat ni macam disclaimer la. Nak bagitau, walaupun kita bagi tips and tricks pasal hutang ni, tapi bukanlah sebagai alasan untuk elak bayar hutang. Hutang memang kena bayar, tu faktanya.

Post ni pun lebih kepada nak kasi paham isu hutang ni secara perundangan, bukan jadi alasan untuk elak tanggungjawab. Tapi, ingat ya, tips ni bukan nasihat guaman penuh. Kalau Anda ada masalah serius, baik lantik peguam untuk dapatkan pandangan yang lebih terperinci.

Dan yang paling penting, kalau ikut tips ni dan jadi masalah, aku tak bertanggungjawab, ya. Aku pun bukan guaman, cuma kasi pandangan umum. So, stay smart, bayar hutang, dan kalau perlu, dapatkan nasihat guaman dari yang pakar!