Harga Buat Kad Bank BSN Dicuri atau Hilang Percuma

Posted on

Kad bank Anda hilang atau dicuri? Selain daripada menghadapi masalah tu, satu lagi hal yang buat kepala pening, berapa la kos nak ganti kad yang hilang tu? Kalau Anda punya kad bank BSN, mesti la nak tahu camna prosedur dia, kan?

So, dalam artikel ni saya nak kongsi cara buat kad bank BSN baru (kad gantian) dan langkah-langkah yang Anda perlu ambil.

Makumat ni berasaskan pengalaman saya bulan lepas, jadi artikel ni valid ye.

Jadi, bila kad bank hilang atau dicuri, takkan Anda nak kena serabut pikir pasal duit dalam akaun yang tak boleh nak diakses. Lagi satu, nak kena berurusan dengan hal ganti kad yang baru.

Em, tak best lah! Kos untuk ganti kad ni pun jadi satu isu. Bayangkan la kalau kos dia mahal, pastu kena keluar duit banyak. Jadi, kos penggantian kad ni kena fair la jugak, tak nak la rugi lebih dari yang sepatutnya.

Untuk atasi masalah ni, Anda kena betul-betul faham terma dan syarat yang BSN letak pasal penggantian kad yang hilang atau dicuri ni. Pastu, kena tahu la kos yang Anda kena bayar.

Dengan Anda dah tahu semua ni, boleh la Anda buat persediaan awal dan ambik langkah-langkah berjaga-jaga.

Jangan la Anda terperangkap dalam masalah ni tanpa bersedia. Dengan ilmu yang Anda ada, Anda boleh buat keputusan bijak dan hidup tanpa rasa takut-takut sangat.

Harga Buat Kad Bank BSN
Harga Buat Kad Bank BSN

Harga Buat Kad Bank BSN

Kalau Anda kehilangan atau kad debit Anda dicuri, kena bayar caj penggantian sebanyak RM12.00. Caj ni akan dipotong terus dari akaun bank Anda.

Tapi kalau kad BSN tamat tempoh, penggantian tu percuma je. Jadi, kalau Anda kehilangan kad, kena la alert sikit, sebab ada caj yang kena bayar untuk dapatkan kad baru.

Beberapa soalan yang aku tanyakan kepada staff BSN dan jawapan yang mungkin boleh membantu Anda.

Macam Mana Nak Ganti Kad Debit BSN, Eh?

Kalau Anda nak tukar Kad Debit BSN, senang je! Cuma pergi la mana-mana Cawangan BSN yang Anda suka. Diorang akan bantu Anda untuk perbaharui Kad Debit tu.

Berapa Lama Nak Tunggu Kad Ganti?

Jangan risau, Anda takyah nak tunggu berbulan-bulan. Anda akan dapat Kad Debit gantian tu pada hari yang sama Anda pi cawangan BSN.

Boleh Guna Kad Lama Yang Tamat Tempoh Ke?

Nah, kalau Kad Debit Anda dah tamat tempoh, memang tak boleh guna dah. Lupakan la nak beli-beli kat kedai guna kad lama.

Tapi, biasanya, kad boleh diguna pakai sampai akhir bulan tamat tempoh dia. Jadi, Anda still boleh plan beli-beli barang sebelum tamat tempoh.

Dapat Nombor Kad Yang Sama Ke?

Ni kena ingat, lepas Anda perbaharui Kad Debit, nombor kad akan berubah tau.

Jadi, Anda kena update nombor baru tu kalau ada buat bayaran secara auto atau apa-apa transaksi yang terlibat dengan nombor kad.

Aktifkan Kad Debit Gantian Macam Mana Eh?

Kalau Anda baru dapat Kad Debit gantian, relax je. Kad tu akan aktif sendiri lepas Anda perbaharui yang dah tamat tempoh tu.

PIN Lama Boleh Guna Lagi Ke?

Boleh je guna PIN lama kalau Anda malas nak tukar. Tapi kalau nak feeling-feeling update sikit, boleh la pergi mana-mana ATM BSN tukar PIN baru. Senang je!

Pembayaran Berulang Jangan Terputus Eh?

Ni penting ni! Lepas dapat Kad Debit baru, nombor kad tak sama dah.

Jadi, Anda kena bagitau semua tempat yang auto-debit duit Anda macam astro, bil telefon, atau apa-apa yang ada langganan bulanan.

Update la nombor kad baru tu supaya takde hal tak diingini.

Nak Tanya Apa-Apa?

Kalau ada sebarang soalan, relax je. Hubungi Pusat Khidmat Pelanggan di 1300 88 1900. Kalau nak cara lebih personal, boleh la pergi mana-mana cawangan BSN yang dekat-dekat.