Kenapa Duit Dalam Bank atau ATM Tak Boleh Keluar

Posted on

Kadang-kadang ketika mengambil duit cash di mesin ATM pelanggan akan menghadapi beberapa masalah seperti duit tidak keluar tetapi baki ditolak. Mungkin Anda sedang mengalami masalah ini? Kes seperti ini kadangkala berlaku di beberapa ATM.

Apabila Anda mengalami masalah ini Anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan duit tidak keluar tetapi duit telah dipotong dari akaun bank Anda, antaranya ialah kerana kesilapan sistem yang menjadi tanggungjawab pihak bank.

Dan jika ternyata betul baki akaun Anda dipotong tetapi duit tidak keluar dari ATM, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah jangan panik.

Panik tidak akan membantu Anda keluar dari masalah, ia hanya akan membuat masalah kelihatan lebih besar. Dengan kepala yang tenang, kejadian sebegini dapat diselesaikan dengan baik.

Kenapa Duit Dalam Bank Tak Boleh Keluar
Kenapa Duit Dalam Bank Tak Boleh Keluar

Kenapa Duit Dalam Bank Tak Boleh Keluar

Langkah-langkah berikut boleh Anda ambil apabila duit tidak keluar dari bank atau mesin ATM.

  1. Pertama sekali, Anda perlu semak bank mana mesin ATM tersebut dan pengeluaran dilakukan dari kad bank bagi mesin ATM yang sama atau tidak. Contoh, Anda membuat pengeluaran duit menggunakan kad Bank Rakyat dan pengeluaran dilakukan di mesin ATM Maybank.
  2. Hubungi customer service Bank Rakyat (teleRakyat) dan bagi tahu masalah Anda tersebut.
  3. Pegawai bank akan minta nombor kad pengenalan, nama penuh dan nombor akaun untuk proses pengesahan.
  4. Pegawai bank akan menyemak transaksi yang telah Anda lakukan di mesin ATM yang berkenaan. Sekiranya mesin ATM tersebut telah melakukan proses balancing duit di mesin ATM dan mendapati ada duit yang terlebih, dah pasti duit tersebut adalah duit Anda.
  5. Pihak bank akan hubungi Anda terlebih dahulu untuk beritahu bahawa duit akan akan dimasukkan kembali ke dalam akaun bank Anda. Proses ini memakan masa sehingga 30 hari. Kebiasannya dalam masa 14 hari duit dah masuk akaun.

Sekiranya Anda mengalami masalah seperti ini Anda tidak keseorangan sebab kami percaya ada banyak orang yang mengalami masalah ini. Baca juga kenapa kad debit tak boleh guna.

Sila ikuti langkah-langkah yang telah kami kongsikan diatas, supaya duit Anda yang telah dipotong dapat kembali ke dalam akaun bank.