Cara Dapatkan Semula Duit Hilang Dispute Form Maybank

Posted on

Duit hilang dalam akaun Maybank memang boleh buat kita rasa panik dan keliru. Terutamanya bila tiba-tiba duit lesap tanpa ada sebab yang jelas.

Lebih-lebih lagi kalau transaksi tu dibuat dengan pedagang luar negara yang kita langsung tak pernah dengar. Memang bingung dibuatnya.

Lagi teruk, bila kita call customer service, mereka cuma blok kad kita tanpa beri arahan lanjut. Hati pun rasa macam tak tenang sebab tak tahu apa nak buat lepas tu.

Cara Isi Form Dispute Maybank

Tapi jangan risau, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Kami nak kongsikan langkah-langkah yang Anda perlu ambil untuk dapatkan semula duit yang hilang dalam akaun Maybank.

Jom kita tengok langkah-langkah yang perlu diambil untuk memastikan duit Anda kembali ke dalam akaun dengan selamat.

1. Hubungi Nombor Tertera di Belakang Kad Bank

Pertama sekali, bila Anda nampak ada transaksi yang tak dikenali, terus call nombor yang ada kat belakang kad bank Anda.

Bagitahu khidmat pelanggan pasal transaksi mencurigakan tu. Mereka akan siasat dan blok kad Anda.

Tapi, kadang-kadang diorang tak bagitahu Anda untuk isi ‘Dispute Form’. So, Anda kena pandai-pandai sikit.

2. Screenshot Semua Transaksi Kad Debit

Lepas tu, screenshot semua transaksi kad debit Anda.

Tandakan transaksi yang Anda tak kenal tu. Benda ni penting untuk rujukan bila buat aduan nanti.

3. Muat Turun Dispute Form

Seterusnya, cari dan muat turun Dispute Form Maybank.

Isi borang tu sama ada digital atau manual kalau Anda print.

Ramai tak tahu pasal borang ni sebab khidmat pelanggan tak selalu bagitahu masa Anda call.

4. Hantar Borang dan Screenshot Transaksi ke Maybank dan Bank Negara Malaysia

Lepas isi borang Dispute Form dan screenshot transaksi, hantar kedua-duanya melalui email ke alamat berikut:

Jangan lupa cc email tu ke Bank Negara Malaysia untuk pastikan aduan Anda sampai kepada pihak berkuasa.

5. Pergi ke Cawangan Maybank Berdekatan dan Buat Kad Baru

Lepas tu, Anda kena pergi ke cawangan Maybank yang terdekat untuk buat kad baru.

Kad baru tu perlu diaktifkan untuk guna kat ATM dan online.

6. Tunggu Duit Masuk Dalam Akaun

Bila semua langkah dah ikut, Anda cuma perlu tunggu sampai duit yang hilang tu masuk balik dalam akaun.

Berdasarkan pengalaman, proses ni biasanya ambil masa sekitar seminggu.

Pengalaman Menggunakan Dispute Form Maybank

Pada 5hb, duit yang hilang dah masuk balik dalam akaun. Proses ni ambil masa seminggu je.

Dispute Form Maybank
Dispute Form Maybank

Penting untuk Anda tahu yang transaksi kad debit/kredit ke pedagang di Amerika Syarikat tak perlukan kod TAC atau MSOS, dan takde sebarang notifikasi.

Sebab tu Anda mungkin tak perasan duit tu hilang. So, selalu-selalulah check transaksi akaun bank Anda untuk pastikan takde aktiviti mencurigakan.

Jangan lupa, duit simpanan kita dilindungi oleh PIDM. Kalau hilang walaupun sesen, Anda berhak buat aduan dan tuntutan kepada pihak bank.

Sekarang ni, nak cari duit susah, so setiap sen tu amat berharga.

Hilang duit dalam akaun bank memang boleh buat kita stress. Tapi, kalau Anda tahu langkah-langkah yang betul, Anda boleh dapatkan semula duit yang hilang tu.

Sentiasa berwaspada dan check transaksi akaun bank Anda dengan kerap. Ingat, setiap sen yang Anda ada tu penting, dan Anda berhak pastikan duit simpanan Anda selamat.

Harap panduan ni bermanfaat dan bantu Anda uruskan situasi hilang duit dalam akaun Maybank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *