Cara Delete Touch n Go Account Lama TNG Terminate

Posted on

Kad Touch ‘n Go Anda hilang dan sekarang Anda nak padam akaun lama sebelum buat akaun baru? Memang situasi ni boleh buat kita pening kepala, kan?

Bila kad hilang, risau pasal keselamatan dan data peribadi memang perkara pertama yang terlintas dalam fikiran.

Lagi-lagi kalau akaun tu masih ada baki yang belum digunakan. Anda tentu nak pastikan yang duit dalam eWallet tu tak hilang macam tu je.

Masalahnya, tak ramai yang tahu cara yang betul untuk padam akaun Touch ‘n Go eWallet lama dan kadang-kadang maklumat yang ada kat luar sana pun tak lengkap.

Bila cuba nak padam sendiri, boleh jadi lagi pening bila ada langkah yang tertinggal atau tak jelas.

Nak tutup akaun TNG Anda mungkin nampak leceh, tapi sebenarnya senang je kalau tahu caranya.

Jom kita tengok langkah-langkah macam mana nak padam akaun Touch ‘n Go eWallet lama Anda dengan mudah.

Sebab Nak Padam Akaun Touch n Go

Ada beberapa sebab kenapa Anda mungkin nak padam akaun Touch ‘n Go eWallet:

  • Dah tak guna lagi perkhidmatan tu.
  • Beralih ke platform eWallet lain.
  • Risau pasal keselamatan atau privasi.
  • Ada akaun lebih daripada satu.

Kena Buat Sebelum Padam Akaun

Sebelum Anda mula proses padam akaun, pastikan Anda penuhi syarat-syarat ni dulu:

  • Pastikan baki dalam eWallet dan GO+ (kalau ada) Anda kosong.
  • Kena ada maklumat akaun bank yang berdaftar di Malaysia untuk pindah baki yang ada dalam akaun Touch ‘n Go eWallet Anda, kalau ada.

Maklumat yang Anda perlu sediakan:

  • Nama penuh ikut MyKad/Passport.
  • Nombor MyKad/Passport.
  • Nama bank yang berdaftar di Malaysia.
  • Nombor akaun bank yang berdaftar di Malaysia (First-Party).

Cara Delete Touch n Go Account

Ini dia langkah-langkah nak padam akaun Touch ‘n Go eWallet Anda:

  1. Buka aplikasi TNG eWallet dan log masuk ke akaun Anda. Lepas tu, pergi ke bahagian Profil kat sudut bawah kanan skrin.
  2. Dalam menu Profil, cari dan tekan pada Umum.
  3. Kat bawah menu Umum, Anda akan nampak pilihan Padam Akaun. Tekan pilihan tu untuk mula proses padam akaun.
  4. Untuk tujuan keselamatan, Anda kena masukkan PIN 6 angka Anda. Pastikan masukkan PIN yang betul untuk teruskan proses.
  5. Lepas masukkan PIN, Anda akan diberi dua pilihan: Agree atau Maybe Later. Kalau Anda betul-betul nak padam akaun, tekan Agree.

Lepas akaun Anda berjaya dipadam, semua maklumat peribadi dan sejarah transaksi Anda akan dipadam dari sistem Touch ‘n Go.

Anda tak boleh lagi akses akaun tu dan semua baki yang ada akan dipindahkan ke akaun bank yang Anda daftarkan.

Bantuan TNG

Kalau Anda ada masalah atau perlukan bantuan lebih, Anda boleh hubungi pasukan sokongan Touch ‘n Go.

Anda boleh hantar permintaan dengan pilih Jenis Bantuan sebagai Akaun Status > Penamatan melalui pautan permintaan dalam aplikasi.

Padam akaun Touch ‘n Go eWallet lama Anda sebenarnya senang je kalau ikut langkah-langkah yang kita dah cerita kat atas.

Pastikan Anda ada semua maklumat yang diperlukan dan ikut setiap langkah dengan teliti.

Kalau Anda perlukan bantuan lebih, jangan segan-segan hubungi customer service Touch n Go untuk dapatkan panduan lebih lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *