Cara Tukar No Telefon Affin Bank Online AffinSecure

Posted on

Masalah yang sering kita tengok kat pelanggan Affin Bank ni ialah bila dorang nak tukar nombor telefon yang terikat dengan akaun bank diorang.

Kami sini nak guide Anda cara tukar no telefon Affin Bank. Jadi, kalau Anda tengah cari panduan lengkap cara kemaskini nombor telefon Affin Bank, teruskan baca sebab kami nak kongsikan dengan Anda langkah-langkah senang.

Waktu Operasi Affin Bank

Sebelum kita start, kena tahu dulu pasal waktu operasi Affin Bank. Cawangan Affin Bank operate ikut waktu yang berbeza-beza.

Nak tau waktu operasi cawangan Affin Bank kat kawasan Anda? Jom tengok:

Semenanjung Malaysia:

  • Isnin hingga Khamis: 9:15 pagi – 4:15 petang
  • Jumaat: 9:15 pagi – 4:00 petang (Tutup 1:00 petang – 2:00 petang untuk cawangan AFFIN ISLAMIC)

Kelantan dan Terengganu:

  • Ahad hingga Rabu: 9:15 pagi – 4:15 petang
  • Khamis: 9:15 pagi – 4:00 petang

Sabah dan Sarawak:

  • Isnin hingga Khamis: 9:00 pagi – 4:00 petang

Pastikan Anda pergi cawangan Affin Bank masa waktu operasi tu untuk urusan perbankan Anda.

Kemaskin No Telefon

Kalau Anda terlepas telefon, jangan panik. Langkah pertama, call Pusat Perhubungan Affin Bank kat 03-8230 2222.

Kena la segera report supaya diorang boleh block permintaan TAC/AffinSecure Anda. Takut ada orang jahat nak guna untuk buat transaksi haram.

Nak update nombor telefon mudah alih kat Affin Bank, senang je. Ikut langkah ni:

  1. Pergi ke cawangan Affin Bank yang paling dekat dengan Anda.
  2. Bawak sekali dokumen pengenalan diri yang sah.
  3. Daftar nombor telefon baru Anda kat kaunter perkhidmatan pelanggan.
  4. Selesai.

Kalau Anda tak update nombor telefon, memang susah la sikit nak buat transaksi dalam talian.

AffinSecure

Kepada semua pelanggan Affin Bank, kami nak beritahu tentang satu perubahan penting yang akan berlaku di Affin Bank. Anda tahu tak yang AffinSecure akan ganti SMS TAC untuk semua transaksi kewangan online? Ya, betul tu! Mulai sekarang, AffinSecure akan digunakan sebagai kaedah pengesahan utama bagi setiap transaksi kewangan yang Anda buat secara online.

Apa maksudnya? Senang je, dengan AffinSecure, proses pengesahan akan jadi lebih mudah dan selamat. Anda tak perlu lagi tunggu SMS TAC sampai ke telefon.

Dengan AffinSecure, Anda cuma perlu ikut langkah-langkah mudah yang disediakan dalam aplikasi Affin Bank untuk selesaikan pengesahan. Ini bukan sahaja mempercepatkan proses transaksi, tapi juga memberikan lapisan keselamatan tambahan untuk lindungi akaun Anda.

Jadi, pastikan Anda dah aktifkan AffinSecure dalam aplikasi mobile banking Affin Bank.