Cara Tukar Kad Debit ATM Ambank Expired Rosak Hilang

Posted on

Setiap kad ATM atau kad debit Ambank mempunyai tempoh sah laku yang ditandakan dengan valid thru pada kad ATM.

Sekiranya kad debit Ambank expired, maka kad tersebut tidak boleh digunakan lagi.

Tidak ramai yang mengalami kad ATM Ambank yang telah tamat tempoh, kerana sebelum ia tamat tempoh, kebanyakan mereka mengalami kad ATM yang hilang atau kad ATM kena telan mesin ATM.

Jika ini berlaku, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menyekat kad ATM yang hilang kemudian pergi ke bank untuk menggantikan kad ATM yang hilang.

Izinkan kami kongsikan cara tukar kad debit ATM Ambank expired, rosak, hilang dan dicuri.

Cara Tukar Kad Debit ATM Ambank
Cara Tukar Kad Debit ATM Ambank

Perbezaan Kad Debit AmBank dan Kad ATM AmBank

Kad ATM AmBank membolehkan Anda mengakses mana-mana Automatic Teller Machines (ATM) yang mempunyai logo rangkaian yang sepadan dengan logo di belakang kad Anda.

Kad Debit AmBank Anda melakukan semua yang boleh dilakukan oleh Kad ATM, ia juga diterima di ATM domestik dan luar negara yang memaparkan logo rangkaian yang sepadan dengan logo di belakang kad Anda.

Kad Debit AmBank Anda juga boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan di mana-mana lokasi di mana Mastercard atau MyDebit diterima.

Jika Anda masih memegang Kad ATM AmBank, sila lawati Cawangan AmBank terdekat untuk menaik taraf kepada Kad Debit AmBank.

Cara Tukar Kad Debit Ambank Expired

Untuk penggantian kad debit Ambank, pelanggan dikenakan bayaran pentadbiran mengikut jenis kad debit yang dipilih atau digunakan sebelum ini.

Jika Anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai keperluan untuk membuat kad baharu bagi menggantikan kad debit Ambank sebelum ia tamat tempoh, Anda boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan pusat panggilan Ambank.

Apabila memohon kad debit Ambank baharu, sama ada kerana kad tersebut hampir tamat tempoh atau hilang, pelanggan dikehendaki menyediakan beberapa dokumen, seperti kad debit lama dan kad pengenalan asal.

Langkah penggantian kad debit Ambank tamat tempoh di kaunter cawangan.

  1. Kunjungi mana-mana cawangan Ambank terdekat
  2. Ambil nombor giliran, beritahu pegawai bank bahawa Anda ingin renew kad debit Ambank
  3. Berikan kad pengenalan dan kad debit lama kepada pegawai untuk pengesahan
  4. Tunggu 1 minit, kad debit baharu akan diberikan pegawai bank kepada Anda

Sekiranya Anda mahu, Anda boleh tukar nombor PIN kad debit lama dengan yang baharu. Sila minta bantuan pegawai bank. Atau ikuti panduan cara tukar nombor PIN kad ATM Ambank

Cara Tukar Kad Debit Ambank Rosak Hilang Dicuri

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan penggantian kad yang rosak?

Lawati mana-mana cawangan AmBank untuk penggantian Kad Debit AmBank. Yuran penggantian seperti di bawah akan dicaj kepada Akaun Simpanan atau Semasa AmBank/AmBank Islamik Anda:

  • Cip rosak atau Pembaharuan apabila kad tamat tempoh: Tiada Caj
  • Hilang/Dicuri/Rosak/Terlupa PIN: RM12

Langkah keselamatan jika kad debit Ambank hilang atau dicuri.

Sila hubungi Pusat Perhubungan Ambank di 03-2178 8888 (Isnin – Ahad, 7:00 pagi hingga 11:00 malam) untuk membatalkan Kad Debit AmBank.

Walau bagaimanapun, Anda dikehendaki melawat mana-mana cawangan AmBank terdekat untuk menggantikan Kad Debit AmBank Anda.

Yuran penggantian ialah RM12 dan akan dicaj ke Akaun Simpanan atau Semasa AmBank/AmBank Islamik Anda.