Cara Selesaikan Masalah Bankrap Cara Bebas Muflis

Posted on

Hidup Anda tidak semestinya berakhir apabila perniagaan muflis atau bankrap dan banyak hutang. Anda masih berpeluang untuk bangkit semula supaya Anda mencapai kejayaan.

Terkandas ketika berniaga atau keluar dari hutang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Artikel ini akan memberi Anda motivasi dan kisah inspirasi untuk Anda.

Apa yang perlu dilakukan jika perniagaan muflis dan hutang bertambah? Sila baca habis cara selesaikan masalah bankrap di bawah ini.

Cara Selesaikan Masalah Bankrap
Cara Selesaikan Masalah Bankrap

Cara Selesaikan Masalah Bankrap

Sekiranya Anda muflis atau bankrap, hal dibawah ini akan berlaku kepada Anda.

  • Nama Anda adadi bawah pengawasan MDI.
  • Aset Anda akan disita.
  • Tak boleh bekerja dalam sektor tertentu (Anda pun kena inform majikan status).
  • Anda Tak boleh travel ke luar negara.
  • Tak boleh buat bisnes.
  • Anda akan dapat limit kredit terhad (hanya dapat RM1,000 dari kad kredit/memana pihak bank).

Bankrap adalah bencana sementara. Semua orang boleh keluar dari situasi yang tidak selesa itu. Setiap orang yang mengalami muflis boleh menjalani kehidupan normal dengan syarat mereka mempunyai niat yang kuat. Sila semak status bankrap online untuk mengetahui status terkini.

Jika Anda ditimpa musibah kerana perniagaan Anda bankrap dan hutang bertimbun, jangan bersedih lama-lama hingga putus asa. Terdapat banyak strategi yang boleh dilakukan agar Anda dapat bangkit dari kesusahan dan akhirnya mencapai kejayaan.

Terima Fakta Yang Dialami

Mereka yang mampu menerima kegagalan adalah mereka yang akan berjaya. Usahawan yang berjaya adalah orang yang tidak lari dari realiti.

Di dunia tiada apa-apa yang sentiasa berjalan lancar. Walaupun nampak penat, Anda perlu kuat untuk menerima realiti kegagalan yang Anda alami.

Jika Anda tidak boleh menerimanya dengan lapang hatu, sudah pasti Anda tidak mungkin bangkit semula. Oleh itu Anda mesti bersedia menerima realiti.

Menerima realiti tidak semestinya berputus asa dan sedih. Menerima bermakna secara sedar mengakui jika bisnes Anda itu gagal.

Selepas menyedari kegagalan, Anda boleh mula mencari penyelesaian untuk mengatasi masalah tersebut.

Pandangan Positif

Anda mesti menguruskan minda Anda. Boleh jadi kegagalan yang dialami telah mengakibatkan otak dipenuhi dengan pelbagai perkara negatif.

Untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya, Anda mesti terus maju ke hadapan dengan sentiasa berfikiran positif.

Walaupun ini tidak memberi kesan serta merta, orang yang terus berpandangan negatif pastinya akan memberi kesan buruk yang perlahan-lahan menjejaskan jalan kejayaan.

Baca banyak kisah kejayaan yang memberi inspirasi tentang orang yang bangkit daripada kesusahan untuk memastikan Anda bersemangat.

Kuatkan Niat dan Semangat

Faktor pertama yang mesti dilakukan ialah menguatkan niat dan semangat dalam usaha bangkit daripada situasi kesusahan. Anda akan merasa sukar untuk memulakan kehidupan normal apabila Anda tidak mempunyai kemahuan dan kesungguhan.

Niat adalah modal penting bagi mereka yang inginkan kehidupan yang lebih baik.

Belajar dari Kegagalan

Pasti ada perkara yang menyebabkan perniagaan Anda gagal dan mempunyai hutang.

Lebih-lebih lagi, jika Anda bankrap dalam perniagaan pertama, ini tidak bermakna Anda akan gagal dalam percubaan berikutnya.

Hal tersebut adalah perkara normal atau biasa, yang penting ialah belajar daripada kegagalan.

Apabila Anda telah mengenal pasti sebab kegagalan perniagaan, Anda mesti cepat faham dan lebih berhati-hati agar perniagaan tidak gagal kali kedua.

Turunkan Lifestyle

Anda perlu menetapkan semula belanjawan perbelanjaan Anda setiap bulan.

Anda juga perlu menghapuskan bajet untuk percutian tahunan. Jadi Anda boleh mengurangkan belanjawan perbelanjaan bulanan Anda dengan ketara.

Kemudian berapa lama Anda perlu hidup berjimat cermat? Itu sehingga keadaan kewangan mula bertambah baik.

Aktiviti ini bukan sahaja sehari atau dua hari tetapi boleh bertahan sehingga satu tahun hingga tiga tahun. Semakin Anda rajin menekan perbelanjaan, semakin cepat kehidupan Anda akan kembali normal.

Di samping itu, Anda harus berkongsi situasi kewangan yang sukar dengan semua ahli keluarga.

Supaya mereka memahami masalah kewangan yang Anda hadapi. Agar mereka boleh membantu Anda untuk menjimatkan perbelanjaan setiap bulan.

Utamakan Membayar Hutang

Sudah tentu Anda perlu membayar semua hutang yang Anda miliki. Anda boleh menjual aset berharga untuk membayar hutang tersebut.

Anda perlu membayar semua ansuran selepas mendapat gaji setiap bulan. Kemudian selebihnya boleh diperuntukkan untuk memenuhi keperluan Anda.

Dapatkan Pendapatan Tambahan

Anda juga perlu mendapatkan sumber pendapatan tambahan. Penyelesaiannya mungkin dengan mencari kerja sampingan. Anda juga boleh menggunakan aset yang Anda miliki sebagai cara menjana pendapatan tambahan.

Anda boleh menggunakan kenderaan peribadi untuk digunakan sebagai driver online macam Grab. Hasilnya boleh diperuntukkan untuk memenuhi keperluan setiap hari.

Bagi yang sudah berkahwin, bolehlah meminta bantuan isteri dalam membantu menyelesaikan masalah kewangan. Boleh minta isteri cari pendapatan tambahan.

Carian Insights

Anda boleh mempelajari ilmu baru berkaitan bisnes yang Anda ceburi. Pada zaman serba canggih sekarang ini, Anda boleh mencari maklumat daripada pelbagai sumber terutamanya daripada internet.

Pengalaman adalah guru yang terbaik. Anda boleh bertanya kepada ahli perniagaan lain tentang pengalaman dan petua yang serupa untuk mengatasi kegagalan tersebut.

Cari Peluang

Anda telah belajar daripada kegagalan sebelum ini, sekarang adalah masa untuk mencari penyelesaian yang paling berkesan.

Cari alternatif dan peluang yang pasti akan diperolehi jika Anda telah belajar dari kesilapan.

Bangkit dari kebankrapan akan menjadi sesuatu yang boleh Anda banggakan. Bentuk kisah kejayaan Anda sendiri, jangan berputus asa dengan keadaan.

Ikuti Perkembangan Zaman

Anda tidak sepatutnya hanya fokus pada satu masalah. Juga perhatikan keadaan sekeliling. Anda mesti bijak memberi perhatian kepada permintaan pasaran dan kemudian lebih berhati-hati apabila memulakan perniagaan.

Sememangnya untuk bangkit semula memang sukar, tetapi jika Anda fleksibel dengan mengikuti perkembangan semasa, tidak mustahil perniagaan yang dibina akan berkembang.

Bisnes Skala Kecil

Selepas mendapat penyelesaian dan peluang, langkah seterusnya ialah memulakan perniagaan semula, tetapi sekarang skalanya kecil.

Ini bagi mengurangkan kemungkinan kerugian yang mungkin berlaku lagi. Elakkan hutang supaya Anda tidak terjebak lagi, atau sekurang-kurangnya memohon kredit jika perlu.

Perbanyakkan Rakan Kongsi

Menjalankan bisnes memerlukan rakan kongsi untuk menyokong kejayaan perniagaan.

Anda perlu membangunkan rangkaian supaya Anda sekurang-kurangnya boleh memastikan sama ada mereka boleh membantu dalam bidang tertentu yang Anda tidak mahir.