Cara Selesaikan Hutang Kad Kredit Dengan Cepat

Posted on

Hutang kad kredit semakin banyak dan Anda merasa mustahil untuk membayar semua hutang tersebut? Jangan risau. Selagi ada niat nak bayar hutang, mesti ada cara yang boleh diambil.

Jumlah hutang kad kredit boleh disebabkan oleh banyak hal, termasuk kekurangan pengetahuan tentang cara bijak menggunakan kad kredit.

Sebagai contoh, jika Anda hanya membayar bil kad kredit minimum, hutang akan terus bertambah dan akhirnya membengkak atau membesar. Atau Anda telah melakukan leretan tunai yang menyebabkan Anda berhutang banyak kepada bank pengeluar kad kredit.

Cara Selesaikan Hutang Kad Kredit
Cara Selesaikan Hutang Kad Kredit

Cara Selesaikan Hutang Kad Kredit

Berikut kami kongsikan langkah cara selesaikan hutang kad kredit yang boleh Anda ikuti.

1. Jual Aset Atau Guna Duit Simpanan

Jika Anda mempunyai aset atau simpanan, segera bayar hutang kad kredit Anda dengan aset atau duit simpanan. Lebih baik tidak mempunyai apa-apa daripada berhutang dan sehingga Anda boleh berehat dengan baik.

Anda pasti tahu bahawa hutang kad kredit menggunakan sistem faedah kompaun, jadi lebih cepat Anda menyelesaikannya, semakin kecil kemungkinan hutang itu akan membesar.

2. Berhenti Menggunakan Kad Kredit Buat Sementara

Menghentikan penggunaan kad kredit adalah cara paling penting dalam untuk membayar tunggakan hutang.

Tidak menggunakan kad kredit tidak bermakna hutang kad kredit akan berhenti.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya jumlah bil akan menjadi lebih kecil daripada jika Anda terus menambah hutang.

Jika Anda masih berhasrat untuk terus menggunakan kad kredit, pelan penyelesaian hutang kad kredit hanyalah tinggal kenangan.

3. Mencari Pendapatan Tambahan

Hutang kad kredit yang terkumpul mesti ditangani dengan niat untuk membayarnya.

Salah satu penyelesaian yang boleh dilakukan ialah mencari pendapatan tambahan untuk membayar hutang.

Anda boleh mencari pendapatan tambahan pada hujung minggu atau malam selepas pulang dari kerja rutin.

4. Buat Skala Prioritas

Kaedah ini mempunyai perbezaan dari segi keutamaan. Lebih-lebih lagi jika Anda mempunyai lebih daripada dua kad kredit dan semua kad kredit tersebut mempunyai hutang yang besar.

1. Bayar Kad Kredit dengan Faedah Terbesar

Bayar tunggakan kad kredit dengan faedah tertinggi dahulu. kenapa? Kerana faedah pada bil boleh menyebabkan Anda lebih miskin jika Anda tidak menanganinya dengan cepat.

Selepas kad kredit dibayar, Anda boleh fokus pada kad kredit dengan tunggakan faedah yang lebih kecil.

2. Bayar Kad Kredit dengan Bil Hutang Terkecil

Pilihan lain ialah membayar kad kredit dengan mengutamakan tunggakan hutang terkecil dahulu. Selepas hutang kad kredit kecil dilunaskan, barulah fokus pada hutang kad kredit yang lebih besar.

5. Pinjaman Duit

Kaedah ini agak sukar, tetapi Anda boleh melakukannya jika Anda benar-benar ingin keluar dari hutang kad kredit. Anda boleh mencari pinjaman jika Anda benar-benar terdesak perlukan duit segera.

Tetapi perlu diingat bahawa pinjaman baru mesti mempunyai kadar faedah yang lebih rendah daripada faedah kad kredit yang ingin Anda bayar.

Contohnya, kad kredit Z interest ialah 3 peratus, maka pinjaman baru Anda mesti mempunyai faedah di bawah 3 peratus, Anda boleh bersyukur bila tiada faedah sama sekali.

Kaedah ini dianggap sukar tetapi kadangkala berkesan kerana ia dapat mengurangkan beban hutang walaupun mengambil masa yang lama.

6. Berunding dengan Bank

Penyelesaian ini boleh dilakukan apabila Anda tidak mempunyai pilihan lain. Berunding dan minta bank refinance hutang kad kredit Anda.

Salah satu alternatif ialah meminta pihak bank menghentikan penambahan faedah hutang, supaya jumlah hutang tidak bertambah.

Bijak Menggunakan Kad Kredit

Memiliki kad kredit memang memerlukan tanggungjawab dan pengetahuan. Ini penting untuk mengelakkan pemilik kad kredit daripada berhutang.

Jika pemilik kad kredit bijak menggunakan kad kredit, banyak perkara yang menguntungkan boleh diambil.

Termasuk pelbagai promosi dan kemudahan ketika melancong, menonton wayang, membeli-belah, makan di restoran dan banyak lagi.