Cara Daftar Affin Bank Online Banking AffinAlways Login

Posted on

Bila kita nak urus hal duit, especially online, semua orang nak yang senang lepas, tapi kadang-kadang daftar akaun bank online macam nak masuk universiti, pusing sana sini tak tentu hala.

Tak ramai yang faham macam mana cara daftar Affin Bank online banking guna AffinAlways ni. Ada yang takut sebab tak sure keselamatan, ada yang pening sebab tak faham step by step dia. Lepas daftar lagi, bila nak login balik, ada yang ternganga macam kena ujan lebat tak bawak payung sebab tak tahu nak buat camne.

So, relax lah! Aku nak kongsi dengan Anda cara senang nak daftar Affin Bank online guna AffinAlways, tanpa pening-pening kepala. Tak kisah lah Anda baru nak belajar online banking ke, dah expert ke, kita sama-sama masuk gang AffinAlways ni.

Cara Daftar Affin Bank Online
Cara Daftar Affin Bank Online

Cara Daftar AffinAlways di ATM

Ni adalah cara mendaftar untuk online banking adalah dengan menggunakan mesin ATM. Apabila Anda ingin buat online banking, jangan lupa membawa kad ATM.

Berikut ialah cara mendaftar perbankan internet Affin Bank melalui ATM.

  1. Pergi ke ATM Bank Affin terdekat.
  2. Masukkan kad ATM Bank Affin.
  3. Masukkan PIN.
  4. Pilih transaksi Lainnya/Other.
  5. Pilih daftar E-perbankan.
  6. Pilih Perbankan Internet.
  7. Tekan Agree.
  8. Masukkan Username yang mahu menjadi akun internet banking Anda.
  9. Masukkan Password.
  10. Selesai.

Cara Daftar Affin Bank Online Banking di Kaunter

Sekiranya Anda merasakan cara diatas agak sukar maka Anda boleh segera pergi ke cawangan Affin Bank yang berdekatan untuk mendaftar perbankan internet Affin Bank internet banking.

Berikut adalah beberapa langkah yang perlu Anda lakukan.

  1. Datang ke cawangan terdekat Affin Bank.
  2. Ambil nombor giliran.
  3. Tunggu beratur di bahagian customer service.
  4. Terangkan maksud Anda untuk proses membuat perbankan internet dengan membawa buku simpanan, kad ATM dan identiti.
  5. Tunggu sehingga perkhidmatan pelanggan telah selesai membuat akaun perbankan internet Anda.

Lepas Anda berjaya mendaftar di ATM atau di kaunter, sekarang Anda boleh aktifkan perbankan internet AffinAlways Anda. Sila ikuti langkah-langkah berikut:

Cara Aktifkan Affin Bank Online

Ikuti langkah mudah di bawah untuk aktifkan akaun Affin Bank online (AffinAlways):

  1. Pergi ke https://rib.affinalways.com/retail/#!/login dan klik pada First Time Login. Cara Daftar Affin Bank Online Pertama Kali
  2. Pilih jenis kad Anda dan isi nombor kad Anda, jenis pengenalan diri (ID Type), nombor kad pengenalan (ID Number), dan PIN kad Anda.
  3. Klik pada Request TAC.
  4. Masukkan TAC yang Anda terima kat nombor telefon yang dah didaftarkan.
  5. Cipta Username, Password, Email, dan Secure Word Anda. Lepas tu, pilihlah gambar kesukaan Anda sebagai Secure Image dan klik Submit.
  6. Laman Establish Security Questions & Answers akan muncul. Pastikan Anda jawab semua soalan dengan betul sebab jawapan tu kena sensitive pada huruf besar dan kecil tau.
  7. Siap dah! Lepas 12 jam proses pengaktifan, Anda dah boleh log in dan mula gunakan Internet Banking Anda.

Cara Login AffinAlways First Time

Pertama sekali, Anda buka je browser kat telefon atau komputer Anda. Pastikan Anda ada internet connection yang laju sikit, biar tak tunggu lama nak login nanti.

  1. Lepas tu, Anda taip je alamat https://rib.affinalways.com/retail/#!/login dalam bar alamat tu dan tekan Enter. Kalau malas nak taip, boleh je klik atau copy-paste link tu dari sini.
  2. Kat laman login AffinAlways tu, Anda akan nampak Username dan Password tu. Tapi sebelum tu, Anda kena daftar akaun dan dapatkan username dan password dari bank, kalau tak, macam mana nak login kan?
  3. Dah ada Username dan Password, masukkan la maklumat tu dalam ruangan yang sesuai. Kalau daftar melalui bank, mesti dah ada Username dan Password tu.
  4. Lepas Anda isi Username dan Password, tekan butang Login. Kalau betul maklumat Anda, Anda akan masuk ke akaun AffinAlways Anda.

Syarat/Kelayakan

Siapa yang boleh guna AffinAlways ni. AffinAlways ni memang boleh digunakan oleh individu-individu, usahawan kaki tunggal, pemegang akaun utama dan bersama yang ada salah satu atau lebih akaun berikut:

  • Akaun Simpanan
  • Akaun Semasa
  • Akaun Deposit Tetap
  • Akaun Pinjaman
  • Akaun Sewa Beli (Hire Purchase)
  • Kad Kredit

Untuk tujuan keselamatan, Anda kena ke cawangan terdekat untuk daftar nombor telefon Anda bagi dapatkan Transaction Authorisation Code (TAC).