Cara Buka Akaun MBSB Online Account Opening 5 Minit

Posted on

MBSB Bank adalah salah satu institusi kewangan yang terkemuka di Malaysia, menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan yang mencakup perbankan peribadi, perbankan korporat, pembiayaan, dan simpanan.

Dalam era digital yang semakin maju ini, MBSB Bank telah memudahkan proses pembukaan akaun dengan memperkenalkan cara buka akaun MBSB online.

Anda boleh membuka akaun simpanan dengan cepat dan mudah melalui laman web rasmi MBSB Bank.

Cara Buka Akaun MBSB
Cara Buka Akaun MBSB

Jenis Akaun Simpanan MBSB Bank

MBSB Bank menawarkan pelbagai jenis akaun simpanan untuk memenuhi keperluan kewangan pelanggan mereka.

Setiap akaun direka khas untuk memenuhi keperluan dan matlamat kewangan yang berbeza. Di bawah ini adalah beberapa jenis akaun simpanan yang ditawarkan oleh MBSB Bank:

Akaun Simpanan PrimeWin-i

Akaun simpanan ini memberi Anda peluang untuk memenangi hadiah dengan menyertai cabutan hadiah yang diadakan secara bulanan, suku tahunan, dan cabutan utama.

Kelayakan:

 • Individu berumur lapan belas (18) tahun dan ke atas
 • Warganegara Malaysia, pemastautin, dan bukan pemastautin
 • Pemegang Akaun Bersama
 • Individu di bawah umur lapan belas (18) tahun tertakluk kepada akaun yang dikendalikan oleh pemegang amanah (ibu bapa atau penjaga yang sah)
 • Warganegara Malaysia dan Pemastautin di bawah Akaun Pemegang Amanah

Pekerja Bank sama ada tetap / kontrak dan ahli keluarga terdekat mereka (i.e. suami/isteri, ibu/bapa dan anak) tidak layak untuk produk ini.

Akaun Simpanan Wise Saver-i

Akaun simpanan asas yang menyediakan perkhidmatan perbankan asas untuk Anda dengan kos minima.

Kelayakan:

 • Individu berumur 18 tahun dan ke atas
 • Warganegara Malaysia dan PermastautinPemegang Akaun Bersama

Akaun Simpanan Cash Rich-i

Akaun simpanan ini menawarkan Anda pulangan yang lebih tinggi dengan deposit minima sebanyak RM100 sahaja.

Kelayakan:

 • Individu berumur 18 tahun dan ke atas
 • Warganegara Malaysia, pemastautin, dan bukan pemastautin
 • Pemegang Akaun Bersama

Akaun Simpanan Cheeky-i

Akaun simpanan khusus untuk anak-anak Anda yang berumur bawah 18 tahun dengan deposit minima sebanyak RM20.

Kelayakan:

 • Individu di bawah umur lapan belas (18) tahun tertakluk kepada akaun yang dikendalikan oleh pemegang amanah (ibu bapa atau Penjaga yang sah)
 • Warganegara Malaysia dan Pemastautin di bawah Akaun Pemegang Amanah

Akaun Simpanan PrimeWin Salary-i

Akaun simpanan gaji untuk mana-mana individu yang merupakan pekerja syarikat yang mempunyai pengaturan akaun gaji dengan MBSB Bank.

Kelayakan:

 • Mana-mana individu yang merupakan pekerja syarikat yang telah mendaftar untuk urusan Akaun Gaji Kakitangan dengan MBSB Bank.
 • Individu berumur lapan belas (18) tahun dan ke atas.
 • Warganegara Malaysia, pemastautin, dan bukan pemastautin.

Pekerja Bank sama ada tetap / kontrak dan ahli keluarga terdekat mereka (i.e. suami/isteri, ibu/bapa dan anak) tidak layak untuk produk ini.

Pembukaan Akaun MBSB

Dengan memperkenalkan kemudahan pembukaan akaun secara dalam talian, MBSB Bank telah menjadikan proses pembukaan akaun lebih mudah dan efisien untuk pelanggan mereka.

Anda kini boleh membuka akaun MBSB secara dalam talian dan memilih cawangan pilihan Anda tanpa perlu mengunjungi cawangan fizikal untuk permohonan tersebut.

Dengan Permohonan Dalam Talian AOS, Anda menikmati manfaat berikut:

 • Membuka akaun secara dalam talian mengambil masa kira-kira 5 minit untuk menyelesaikan permohonan.
 • Proses yang mudah dan cepat.
 • Anda hanya perlu melakukan pengesahan identiti di cawangan, mengurangkan masa menunggu Anda di cawangan.
 • Tiada masalah dalam mengisi borang permohonan.

Cara Buka Akaun MBSB Secara Online

Berikut adalah panduan langkah-demi-langkah untuk membuka akaun MBSB secara online melalui laman web rasmi mereka:

 1. Buka pelayar web Anda dan pergi ke laman web rasmi MBSB Bank di https://mjourney.mbsbbank.com/bm/open_account.
 2. Pilih jenis akaun simpanan yang Anda ingin buka daripada senarai akaun yang disenaraikan di laman web tersebut. Pastikan Anda memilih akaun yang paling sesuai dengan keperluan dan matlamat kewangan Anda.
 3. Setelah Anda membuat pilihan, klik butang Mohon Dalam Talian yang terdapat di laman butiran akaun tersebut. Jenis Akaun Simpanan MBSB Bank
 4. Anda akan diarahkan ke borang permohonan akaun simpanan. Isi butiran peribadi Anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat, email, cawangan dan maklumat perbankan yang diperlukan dengan teliti dan betul. Pembukaan Akaun MBSB Online
 5. Anda mungkin perlu berikan maklumat dokumen sokongan seperti no kad pengenalan, lesen memandu, atau bil utiliti sebagai pengesahan identiti dan alamat Anda.
 6. Semak kembali butiran permohonan Anda untuk memastikan tiada kesilapan atau maklumat yang terlepas pAndang. Setelah yakin semua maklumat adalah tepat, sahkan permohonan Anda.

Proses pembukaan akaun MBSB secara dalam talian membolehkan Anda memilih cawangan pilihan Anda semasa permohonan akaun dalam talian.

Cawangan pilihan ini akan menjadi cawangan yang akan Anda kunjungi untuk mengaktifkan akaun Anda setelah proses pengesahan identiti yang berjaya.

Setelah pengesahan identiti selesai dan berjaya, satu nombor akaun akan diberikan kepada Anda secara serta-merta. Jumlah deposit minimum diperlukan bergantung kepada produk yang Anda pilih.

Untuk pengalaman perbankan yang lebih baik, Anda boleh memohon kad debit dan mendaftar MBSB online banking, MJourney pada hari yang sama.

Tiada masa menunggu untuk mula menggunakan akaun kerana Anda boleh menggunakannya dengan serta-merta.

Maklumat Lanjut dan Pertanyaan

Jika Anda memerlukan maklumat lanjut mengenai pembukaan akaun atau mempunyai sebarang pertanyaan, MBSB Bank menyediakan pusat sokongan yang boleh dihubungi.

Anda boleh menghubungi Pusat Sokongan MBSB Bank di +603 2096 3000 untuk mendapatkan bantuan dan penjelasan dari kakitangan perkhidmatan pelanggan yang mesra.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, Anda boleh membuka akaun MBSB secara dalam talian dengan mudah dan cepat.

Pastikan Anda memilih jenis akaun yang sesuai dengan keperluan kewangan Anda dan lakukan pengurusan akaun dengan bijaksana.