Cara Buka Akaun Maybank Secara Online dan Cawangan

Posted on

Memang betul la, zaman sekarang ni tak boleh hidup tanpa akaun bank. Tapi, macam mana nak buka akaun Maybank ni? Ada yang

Untuk atasi semua masalah ni, Maybank dah sediakan panduan yang jelas, langkah demi langkah untuk buka akaun online. Maybank dah faham, ramai orang pening kepala bila nak buat benda ni, jadi diorang buat proses tu se-simple mungkin.

Tak payah nak kena pikir banyak. Pastu, pasal keselamatan, Maybank punya sistem online tu memang canggih habis, jadi takyah risau sangat pasal tu.

Tapi kalau nak buka di cawangan, tak perlu risau juga. Diorang ada kakitangan yang friendly, siap guide satu-satu langkah. Nak tau bawak apa, nak isi apa, diorang akan tolong.

Syarat Buka Akaun Maybank

Berikut adalah beberapa syarat dan dokumen yang diperlukan untuk membuka akaun Maybank di cawangan Maybank.

  • IC Original/Kad Pengenalan
  • Salinan IC
  • Duit RM250
  • Bil elektrik
  • Surat sokongan dari majikan

Bil elektrik diperlukan untuk dokumen sokongan kepada pihak bank.

Bayaran Buka Akaun Maybank

Nak tahu berapa kena bayar untuk buka akaun Maybank?

  1. Untuk buka akaun Maybank, Anda kena bayar deposit dulu tau. Jangan risau, ni standard procedure untuk semua bank.
  2. Tapi jumlah bayaran deposit bergantung pada jenis akaun yang Anda nak buka.
  3. Kalau Anda berumur 18 tahun ke atas dan nak buka akaun simpanan Maybank biasa, Anda kena bayar deposit minimum RM250.
  4. Tapi kalau Anda bawah 18 tahun dan nak buka akaun Maybank Imteen, Anda boleh bayar deposit minimum RM50 je.

So, dah tahu kan? Jangan terkejut bila kena bayar deposit. Yang penting, pastikan dah betul-betul pilih jenis akaun yang Anda nak dan bayar deposit yang betul.

Yang penting, pastikan Anda ada duit cukup untuk buka akaun yang Anda nak.

Cara Buka Akaun Maybank di Cawangan

Aku nasihatkan Anda untuk membuka akaun Maybank secara walk-in atau di cawangan Maybank terdekat, sebab pegawai bank akan menerangkan apa sahaja kelebihan akaun Maybank dan ajar step by step cara daftar dan gunakan Maybank2u.

Sebelum Anda pergi ke cawangan bank, pastikan Anda membawa syarat dan dokumen yang telah aku beritahu sebelum ini.

  1. Pergi ke cawangan Maybank terdekat.
  2. Ambil nombor giliran, apabila nombor giliran Anda telah di panggil.
  3. Beritahu kepada staff Maybank bawah Anda ingin membuka akaun.
  4. Pegawai bank akan berikan borang untuk Anda isikan, selepas itu Anda mesti bank in duit untuk ke akaun Maybank Anda.
  5. Selepas itu, pegawai bank akan berikan kad ATM dan buku simpanan (buku bank).
  6. Sekarang Anda telah mempunyai akaun Maybank.

Lepas isi form, dia mintak tunggu sekejap. Dalam 15-20 minit je kot, aku dah dapat nombor akaun Maybank aku.

Selepas daftar akaun Maybank, pegawai bank akan membantu Anda buat Maybank online atau biasa dikenali Maybank2u (M2U).

Cara Buka Akaun Maybank Secara Online

So, aku suggest Anda untuk buat akaun online je. Aku tolong guide Anda step by step.

Buka akaun Maybank melalui online mudah sahaja, sila ikuti langkah berikut:

    1. Lawati laman Maybank2u Open Account
    2. Pilih I am a Young Professional and would like to Open a Savings Account, klik Discover
    3. Sila pilih satu account yang Anda perlukan contoh Basic Savings Account, klik Apply Now
    4. Masukkan butiran maklumat pada borang yang dipaparkan
    5. Klik Submit

Selepas itu sila tunggu pihak Maybank menghubungi Anda untuk proses seterusnya. Kebiasaanya, pihak bank akan hubungi Anda pada hari bekerja.

Waktu itu dalam masa 1-2 hari, Azzam dapat call dan email dari Maybank confirm akaun dia dah berjaya dibuka.

Cara Buka Maybank Account Untuk Student / Pelajar

Okay, Anda student yang nak buka akaun Maybank macam saya, ada satu cara yang senang. Anda kena pegi je cawangan Maybank yang dekat dengan Anda.

Mak atau ayah Anda pun kena ikut sekali. Dorang kena bawak sijil kelahiran Anda, kad pengenalan Anda, kad pengenalan dorang sendiri, dan kalau ada, surat pengesahan dari sekolah atau kolej Anda.

Lepas tu, proses pembukaan akaun tu memang senang je. Anda kena isi borang pembukaan akaun, pastu ibu bapa Anda kena confirm semua maklumat tu betul.

Satu lagi, Anda kena letak cap jari Anda. Alah, camtu je. Lepas tu, Anda dapat la kad debit Anda untuk akaun pelajar Anda. Senang kan?

Cara Buka Akaun Bank Untuk Bukan Warga Negara

Nak buka akaun Maybank tapi bukan warganegara Malaysia? Chill je, aku ada tips untuk Anda:

  1. Anda kena pergi cawangan Maybank yang berdekatan. Boleh pilih mana-mana je yang senang nak sampai.
  2. Pastikan bawak dokumen pengesahan identiti Anda. Passport, permit kerja atau pelajar yang sah, visa, atau kalau ada, surat pengesahan dari majikan atau institut pendidikan.
  3. Lepas sampai cawangan, minta borang pembukaan akaun Maybank dari staff diaorang.
  4. Isi borang tu dengan betul dan lengkap. Jangan ada yang tertinggal, okay?
  5. Pihak staff bank akan panggil Anda untuk daftar akaun dan confirm cap jari Anda. Alah, proses biasa tu.
  6. Anda kena deposit duit dalam akaun Anda tu. Bagi activate akaun yang baru didaftarkan.
  7. Last sekali, tahniah! Akaun Maybank Anda dah siap didaftarkan.

Senang je, kan? So, kalau Anda bukan warganegara Malaysia, takde hal. Anda pun boleh buka akaun Maybank dengan cara yang relax macam ni.

Waktu Operasi Maybank

Berikut adalah waktu perniagaan / operasi Maybank:

Semua Negeri kecuali Kelantan dan Terengganu

  • Isnin – Khamis: 9:15AM – 4:30PM
  • Jumaat: 9:15AM – 4:00PM
  • Sabtu/Ahad/Cuti Umum: TUTUP

Kelantan dan Terengganu

  • Ahad- Rabu: 9:15AM – 4:30PM
  • Khamis: 9:15AM – 4:00PM
  • Jumaat/Sabtu/Cuti Umum: TUTUP

Jam 7 pagi kan, belum ramai orang lagi. So, Anda boleh elakkan beratur panjang dekat kaunter. Senang sikit nak settlekan urusan.

Sebab tak ramai orang, staff Maybank boleh layan Anda lebih pantas. Takde la Anda tunggu lama sangat kat situ.

Pagi-pagi ni, elakkan waktu puncak. Tak payah berebut-rebut, tak payah nak gegar dekat kaunter.

Parking lagi senang pagi-pagi ni. Tak perlu pusing-pusing cari tempat. Cepat je dapat parking.

Kalau Anda settlekan hal bank awal pagi, lepas tu boleh focus kat kerja lain.

Atmosfera dalam bank pagi-pagi ni lebih santai. Rileks je Anda boleh buat urusan tanpa stress.

Sebab tak ramai sangat orang, staff bank ni boleh bagi perhatian lebih. Memang best la layanan macam tu.

So, Anda dah tau la, awal pagi ni memang power kalau nak pergi Maybank. Aku dah praktikkan sendiri, memang berkesan.

Untuk bantuan, masalah dan pertanyaan, sila hubungi Pusat Khidmat Pelanggan Maybank di talian 1-300-88-6688.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *