Bank Yang Mudah Buat Pinjaman Peribadi Lulus Segera

Posted on

Bank yang mudah buat pinjaman peribadi di Malaysia betul kah ada? Pinjaman peribadi adalah produk pinjaman yang menyediakan kemudahan kredit tanpa membebankan pelanggan dengan aset sebagai cagaran pinjaman.

Jadi Anda boleh meminjam wang tanpa memasukkan sebarang aset dan pihak bank memberi kelulusan melalui sejarah kredit pemohon kredit secara peribadi.

Biasanya sejarah kredit direkodkan apabila Anda mempunyai kad kredit, pinjaman kereta, pinjaman motosikal, atau gadai janji.

Pinjaman peribadi berfaedah rendah memang boleh dijadikan sebagai tunjang utama terutamanya kepada pelanggan yang memerlukan pinjaman wang segera.

Setiap produk pinjaman peribadi dari bank pastinya mempunyai kadar faedah, terma dan tenor yang berbeza.

Bank-bank juga bersaing untuk menawarkan kadar faedah yang rendah untuk pinjaman tidak bercagar.

Anda boleh menggunakannya untuk pelbagai keperluan bermula dari ubahsuaian rumah, keperluan rumah, pendidikan, perkahwinan, percutian, dan keperluan lain.

Kemudian, apakah petua untuk menyenaraikan pilihan pinjaman KTA terbaik di Malaysia? Kami telah menyediakan panduan untuk Anda.

Sebahagian daripada mereka juga boleh menjadi pilihan untuk meminjam wang daripada bank dengan faedah yang rendah.

Bank Yang Mudah Buat Pinjaman Peribadi
Bank Yang Mudah Buat Pinjaman Peribadi

Petua Mencari Pinjaman Peribadi Berfaedah Rendah di Bank

Sebelum memohon pinjaman peribadi kepada bank, ada baiknya Anda mengetahui tips memilih pinjaman tidak bercagar yang betul supaya pinjaman peribadi yang Anda mohon mudah diluluskan.

Matlamatnya ialah Anda tidak menyesal memilih produk pinjaman yang salah. Ingin tahu? Berikut adalah petua yang Anda boleh cuba untuk mendapatkan pinjaman untuk memulakan perniagaan terbaik:

1. Kredibiliti bank

Anda perlu memilih bank yang mempunyai reputasi terbaik. Sebagai contoh, Anda boleh melihat jumlah pejabat cawangan di pelbagai wilayah dan syarat/dokumen yang mudah. Itu adalah syarat yang paling biasa bagi sebuah bank yang besar dan berkualiti.

Memilih bank yang mempunyai reputasi yang baik bukan sahaja akan memberikan keselesaan, tetapi juga keselamatan Anda dalam meminjam wang daripada bank dengan lebih mudah dan selamat.

2. Simulasi Pinjaman

Anda boleh melakukan simulasi ansuran dan menyesuaikannya dengan pendapatan dan perbelanjaan bulanan Anda.

Simulasi pinjaman adalah penting kerana ia memberikan gambaran keseluruhan jumlah ansuran yang perlu dibayar dalam setiap tempoh mengikut kadar faedah dan tenor.

Jadi, ambil kira keadaan kewangan Anda dan anggaran keperluan bulanan Anda dan kemudian bandingkan dengan pendapatan bulanan Anda.

Jangan lupa kongsi perbelanjaan, salah satunya adalah untuk membayar pinjaman peribadi bulanan dalam talian dengan faedah rendah.

3. Pilih Tenor Yang Pendek

Walaupun pinjaman peribadi ditawarkan dengan faedah yang kecil atau agak rendah, Anda masih harus mempertimbangkan tempoh pinjaman.

Sebagai contoh, jika Anda mampu membayarnya dalam satu tahun, tidak perlu memilih tenor dua tahun.

Adalah disyorkan bahawa tempoh pinjaman Anda adalah maksimum dua tahun untuk pinjaman tidak bercagar.

Akibat mengambil pinjaman dengan tempoh lebih daripada itu ialah faedah yang perlu Anda bayar menjadi lebih berat.

4. Sediakan dokumen

Pinjaman peribadi online dan offline, termasuk yang mempunyai kadar faedah yang rendah, sentiasa memerlukan dokumen peribadi.

Oleh itu, Anda mesti menyediakan keperluan dokumen sebelum memohon pinjaman.

Secara umumnya, dokumen peribadi yang diminta oleh pihak bank adalah dalam bentuk pengenalan diri seperti kad pengenalan dan slip gaji.

Dengan menyediakan dokumen, Anda tidak tergoda dengan pinjaman dalam talian yang menawarkan syarat mudah tanpa dokumen atau tanpa faedah.

Pinjaman dalam talian selain daripada bank memang menawarkan syarat pinjaman mudah yang tidak rumit seperti pinjaman bank.

Cuma biasanya faedahnya lebih besar dan sudah tentu ia akan membebankan Anda apabila melunaskan.

5. Bandingkan faedah dan yuran lain

Petua ini bukan sahaja terpakai untuk pinjaman bank, tetapi juga untuk pinjaman online yang ditawarkan oleh syarikat fintech.

Anda perlu membuat perbandingan produk pinjaman bermula daripada faedah, yuran pentadbiran dan yuran permulaan (peruntukan).

Sebaik-baiknya, Anda harus mencari pinjaman peribadi dengan faedah terendah dan kos minimum yang boleh mengurangkan jumlah pinjaman.

Walau bagaimanapun, walaupun Anda telah menemui pilihan pinjaman peribadi dengan kadar faedah terendah, pastikan Anda memerhatikan faktor pertimbangan lain, seperti ciri perkhidmatan, faedah, terma dan syarat yang bersesuaian.

6. Tentukan jumlah pinjaman

Biasanya, bank mempunyai lebih daripada satu produk pinjaman untuk memenuhi keperluan kredit pelanggan mereka.

Oleh kerana produk pinjaman yang pelbagai, Anda mesti terlebih dahulu menentukan jenis pinjaman mengikut keperluan Anda.

Sebagai contoh, sekiranya nominal pinjaman pelanggan melebihi RM20,000, maka skim dan keperluan kredit sudah tentu berbeza dengan pelanggan yang memohon pinjaman dengan nilai nominal RM5,000.

Pastikan jumlah pinjaman yang Anda mohon adalah mengikut keperluan, syarat dan keupayaan Anda untuk membayar balik.

Jika perlu, Anda boleh mengukur risiko supaya pinjaman yang dicadangkan boleh diterima oleh pihak bank.

Senarai Bank Yang Mudah Buat Pinjaman Peribadi

Kemudian apakah pinjaman peribadi faedah rendah terbaik daripada bank? Berikut adalah senarai cadangan pinjaman peribadi daripada bank dengan kadar faedah rendah yang boleh Anda pertimbangkan.

1. Pinjaman Peribadi RHB Easy

Pinjaman peribadi RHB Easy merupakan antara skim pinjaman peribadi yang cukup popular di Malaysia. Ini tak menghairankan sebab ciri-ciri seperti syarat kelayakan gaji minimum yang rendah, keputusan pantas dan jumlah pinjaman yang tinggi.

Untuk memohon pinjaman peribadi dari RHB Easy, Anda hanya perlu berpendapatan gaji kasar RM1,500 ke atas. Jumlah pinjaman yang ditawarkan oleh RHB Bank bermula dari RM2,000 hingga mencecah RM150,000 dengan tempoh pembiayaan sehingga 60 bulan.

Pinjaman peribadi dari RHB ini hanya ditawarkan kepada kakitangan swasta dan mereka yang bekerja sendiri.

Tempoh Bayaran1 hingga 5 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM1,500 sebulan
Tempoh lulus24 jam hari bekerja
Siapa yang boleh mohonKakitangan swasta dan bekerja sendiri

Anda dapat buat permohonan RHB Easy-Pinjaman Ekspres melalui mana-mana cawangan RHB Bank Berhad. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai RHB akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

2. Pinjaman Peribadi Citibank

Adakah Anda tahu bahawa skim pinjaman peribadi Citibank hanya perlukan masa 24 jam hari bekerja sahaja? Anda akan segera tahu keputusan permohonan pinjaman Anda. Pinjaman peribadi Citibank merupakan pinjaman konvensional tak bercagar dan ditawarkan kepada kakitangan swasta dan mereka yang bekerja sendiri.

Walaupun ini adalah pinjaman peribadi pantas, syarat kelayakan gaji yang ditetapkan mungkin menyukarkan ramai untuk mohon pinjaman ini. Anda perlu berpendapatan gaji kasar RM4,000 sebulan untuk melayakkan anda mohon Citibank Personal Loan.

Tempoh Bayaran1 hingga 5 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM4,000 sebulan
Tempoh lulus24 jam hari bekerja
Siapa yang boleh mohonKakitangan swasta dan bekerja sendiri

Anda dapat buat permohonan Pinjaman Peribadi Citibank melalui mana-mana cawangan Citibank. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai Citibank akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

3. Pinjaman Peribadi UOB

Ramai yang berjaya dapatkan pinjaman peribadi United Overseas Bank (UOB). UOB menyediakan skim pinjaman peribadi dengan tempoh lulus antara 24 hingga 2 hari bekerja.

UOB menawarkan pinjaman peribadi tidak bercagar sehingga memudahkan pemohon dapatkan pinjaman peribadi segera. Anda dapat buat permohonan dari RM5,000 sehingga RM100,000 dengan tempoh bayaran sehingga 5 tahun.

Caj duti setem akan dikenakan kepada Anda dan akan ditolak dari pinjaman yang telah lulus.

Tempoh Bayaran1 hingga 5 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM2,000 sebulan
Tempoh lulus24 jam hari bekerja hingga 48 ja
Siapa yang boleh mohonKakitangan swasta dan bekerja sendiri

Anda dapat buat permohonan Pinjaman Peribadi UOB melalui mana-mana cawangan UOB. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai UOB akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

4. Pinjaman Peribadi Maybank Islamic

Maybank menawarkan pinjaman tidak bercagar, pinjaman ini dikenali sebagai Maybank Islamic Personal Financing-i.

Untuk mohon pinjaman ini, Anda perlu sediakan syarat dan dokumen seperti kad pengenalan dan slip gaji.

Selepas Anda membuat permohonan pinjaman, Anda perlu tunggu 2 hari bekerja untuk dapatkan maklumat status keputusan.

Tempoh Bayaran1 hingga 6 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM2,500 sebulan
Tempoh lulus24 jam hari bekerja hingga 48 ja
Siapa yang boleh mohonSemua sektor pekerjaan dan Pesara

Anda dapat buat permohonan Pinjaman Peribadi Maybank melalui mana-mana cawangan Maybank. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai Maybank akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

5. Pinjaman Peribadi Hong Leong Islamic

Ramai yang tak tahu bahawa HLB menawarkan pinjaman peribadi Islamik. Hong Leong Islamic Personal Financing-i merupakan pinjaman yang menawarkan produk dan perkhidmatan perbankan Islam.

Jumlah pinjaman sehingga RM250,000 dan lulus dalam tempoh 48 jam hari bekerja. HLB Personal Financing-i Islamic adalah pinjaman peribadi pantas.

Tempoh Bayaran2 hingga 7 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM2,000 sebulan
Tempoh lulus24 jam hari bekerja hingga 48 ja
Siapa yang boleh mohonSemua sektor pekerjaan dan Pesara
Jumlah PinjamanRM5,000 hingga RM250,000

Anda dapat buat permohonan Pinjaman Peribadi Hong Leong melalui mana-mana cawangan Hong Leong. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai Hong Leong akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

6. Pinjaman Peribadi BSN

Jika Anda adalah seorang pekerja yang bekerja di sektor kesihatan, Anda boleh cuba mohon pinjaman peribadi BSN. Hanya kepada doktor, pegawai perubatan, jururawat, ahli farmasi atau pemilik perniagaan perubatan pinjaman BSN MyRinggit-i PRIMA ini ditawarkan.

Status pinjaman Anda akan dimaklumkan dalam masa 2 hari bekerja sahaja. Jumlah pinjaman yang ditawarkan adalah sehingga RM200,000 dengan tempoh pembiayaan sehingga 10 tahun.

Tempoh Bayaran2 hingga 10 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM3,000 sebulan
Tempoh lulus48 jam hari bekerja
Siapa yang boleh mohonPekerja sektor kesihatan dan peniaga bidang perubatan
Jumlah PinjamanRM10,000 hingga RM200,000

Anda dapat buat permohonan Pinjaman Peribadi BSN melalui mana-mana cawangan BSN. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai BSN akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

7. Pinjaman Peribadi Ambank

Antara pinjaman peribadi bank cepat lulus yang paling banyak dimohon di laman web ini ialah AmBank Islamic Personal Financing-i.

Dari semua bank diatas, pinjaman peribadi AmBank Islamic Personal Financing-i paling banyak dimohon kerana mudah diluluskan.

Sebab AmBank Islamic Personal Financing-i menawarkan jumlah pinjaman yang tinggi, tempoh pembiayaan yang panjang, kadar keuntungan tahunan yang rendah, keputusan yang pantas, dan syarat kelayakan gaji yang minimum dan pelan pinjaman AmBank ini boleh dikatakan sesuai untuk semua.

Tempoh Bayaran2 hingga 10 tahun
Kelayakan GajiGaji kasar RM1,500 sebulan
Tempoh lulus48 jam hari bekerja
Siapa yang boleh mohonPekerja sektor awam dan sektor swasta
Jumlah PinjamanRM5,000 hingga RM200,000

Anda dapat buat permohonan Pinjaman Peribadi Ambank melalui mana-mana cawangan Ambank. Selepas Anda menghantar permohonan, pegawai Ambank akan memberikan keputusan permohonan dalam tempoh 24 jam sekiranya semua dokumen telah lengkap. Wang akan masuk ke dalam akaun bank pilihan Anda dalam tempoh 24-48 jam selepas lulus.

Ituah senarai bank yang mudah buat pinjaman peribadi mudah diluluskan, sila pilih yang paling diperlukan dengan keperluan dan kelayakan Anda.