Berapa Lama Akaun Bank Dibekukan Semak Akaun

Posted on

Berapa lama akaun bank dibekukan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk apa yang menyebabkan akaun tersebut dibekukan.

Akaun bank yang tidak aktif adalah akaun yang tidak lagi digunakan oleh pemiliknya, disekat, kena block atau yang telah dibekukan oleh bank. Kes tersebut boleh terjadi kerana beberapa sebab, seperti pemilik akaun tidak membayar caj bank, tiada transaksi selama 6 bulan atau kerana akaun tersebut telah dijadikan sebagai akaun Dormant.

Jika akaun Anda telah dibekukan kerana tidak bayar caj bank atau sebab Anda tidak membuat sebarang transaksi dalam tempoh tertentu, Anda perlu membayar caj yang tertunggak dan mengambil langkah-langkah di bawah ini untuk membuka semula akaun tersebut.

Berapa Lama Akaun Bank Dibekukan
Berapa Lama Akaun Bank Dibekukan

Semak Akaun Bank Yang Tidak Aktif

Untuk semak akaun bank yang tidak aktif, pertama sekali, Anda perlu menghubungi pihak bank. Contoh, Anda pemilik akaun BSN, sila hubungi BSN jangan hubungi CIMB ye. Anda boleh hubungi pihak bank melalui telefon, melalui e-mel, atau dengan mengunjungi cawangan bank terdekat.

Kalau Anda menghubungi bank, Anda perlu memberikan maklumat mengenai diri Anda seperti nama penuh, nombor akaun, nombor kad pengenalan dan maklumat lain yang diperlukan oleh bank untuk mengenal pasti akaun Anda.

Biasanya bank akan memberikan maklumat tentang status akaun Anda dan menjelaskan sebab mengapa akaun tersebut tidak aktif. Mereka juga akan memberitahu Anda tindakan yang perlu Anda ambil untuk membuka semula akaun tersebut.

Akaun Dormant

Jika akaun Anda telah dijadikan sebagai akaun Dormant, Anda perlu mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk mengaktifkan semula akaun tersebut, seperti mengemukakan dokumen yang diperlukan dan membuat transaksi di kaunter.

Untuk mencegah akaun bank Anda tidak aktif, Anda perlu membuat transaksi secara kerap, memastikan Anda membayar caj bank dengan tepat pada masanya, dan memastikan Anda memberitahu bank tentang sebarang perubahan maklumat penting tentang diri Anda, seperti alamat atau nombor telefon. Dengan demikian, Anda boleh mengelakkan masalah dengan akaun bank Anda yang tidak aktif di masa akan datang.

Akaun bank kena block biasanya terjadi kerana pemilik akaun sudah lama tidak menggunakan akaun tersebut untuk transaksi. Sekiranya Anda sering membuat transaksi dan mempunyai pertanyaan kenapa akaun bank dibekukan, mungkin akaun bank Anda telah melakukan tindakan penipuan atau scammer.

Banyak kes bank akan memberi tahu pemilik akaun tentang sebab-sebab yang menyebabkan pembekuan tersebut. Pemilik akaun juga biasanya diberi peluang untuk memberikan maklumbalas atau membuat rayuan terhadap pembekuan akaun tersebut.