Cara Mohon Bantuan Warga Emas RM500 Sebulan JKM

Posted on

Banyak warga emas kita yang struggle nak dapatkan bantuan, kan? Ada yang tak tau camne nak apply, ada yang rasa leceh nak ke pejabat. Memang challenge la nak tackle hal-hal camni, especially bila hidup dah masuk zaman moden ni.

Haaa, lagi satu masalah, bila dorang tak tau camne nak prepare dokumen betul-betul. Ada yang tak bawak borang lengkap, kad pengenalan tercicir, alamat tak betul. Lepas tu, nak dapatkan info pun cam lambat je. Haih, penat je fikir.

Tapi, chill je, Anda! Aku ada cara mudah nak apply bantuan warga emas RM500 ni. Harini aku nak kongsi pasal Bantuan Warga Emas RM500 yang memang trending skang ni.

Anda tau tak, bantuan ni dikendalikan oleh JKM, agensi bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Matlamatnya padu nak tolong warga emas supaya hidup lebih senang.

Bantuan Warga Emas
Bantuan Warga Emas

Kriteria Kelayakan

Nak apply bantuan ni, Anda kena lepas kriteria ni dulu. Check it out:

  • Anda kena jadi warganegara Malaysia, pastu stay kat Malaysia la. Logik, kan?
  • Bantuan ni khas untuk warga emas yang dah 60 tahun ke atas. Depa ni memang pantang nak mengalah, tapi skang kita tolong dorang la pulak.
  • Pendapatan rumah Anda kena jaga, jangan melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK). Luangkan sikit masa check, elok je.
  • Yang ni penting, Anda kena tinggal rumah sendiri atau ngan family. Jangan la tinggal kat pusat jagaan, tak layak la pulak.
  • Kalo Anda ada keperluan tertentu, boleh je mintak bantuan. Tapi, mesti dapat kelulusan KPKM la. Jangan main apply je.

Cara Mohon Bantuan Warga Emas

Pertama, mesti la Anda kena ke pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang dekat dengan tempat Anda tinggal. Nak tau alamat, boleh google je, takdelah susah sangat. Pastu, bawak diri Anda dengan membawa senyuman dan semangat!

Senang je, download Borang JKM 18 (Borang Permohonan Bantuan) dari internet. Link dia ada kat bawah ni. Lepas tu, print la borang tu, isi dengan betul.

Jangan lupa tanda tangan, jangan malas-malas pulak. Kalau perlu, boleh jugak download Borang JKM 20 (Borang Kaji Semula Bantuan) kalau ada perubahan situasi.

Ni paling penting, Anda kena bawa semua dokumen yang diperlukan. Jangan lupa:

  • Kad Pengenalan Pemohon
  • Salinan Kad Pengenalan Family
  • Salinan Sijil Kelahiran Anak-Anak
  • Salinan Penyata Gaji
  • Dokumen Lain Yang Berkaitan

Jangan lupa check sekali lagi semua benda, pastu bawa semua ni ke pejabat JKM. Submit semua dengan penuh keyakinan, pastu tunggu dorang proses. Senang, kan? Jangan tunggu lama-lama, Anda. Secepat mungkin, apply untuk Bantuan Warga Emas RM500 ni